Han efterträder Peter Jihde i Nyhetsmorgon

Sebastian von Sivers tar över som programledare för Nyhetsmorgon efter Peter Jihde.
Efter 18 år valde Peter Jihde att lämna TV4 i början av året. Nu är det klart att Sebastian von Sivers, 31, tar över efter den populäre programledaren i Nyhetsmorgon. "Det som är fördelen med Sebastian är att du verkligen kan programmet", säger blivande parhästen Tilde de Paula Eby i programmet.

I början av februari i år gick programledaren Peter Jihde ut med sitt beslut att lämna TV4, som varit hans arbetsgivare i hela 18 år. Hans nya arbetsplats blir i stället bolaget MTG, där bland annat TV3 ingår.

– Det är lite som Gudfadern. Jag fick ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till, sa han då till Aftonbladet.

Han tar över efter Jihde

På torsdagsförmiddagen avslöjade TV4 vem som blir Peter Jihdes efterträdare som programledare i Nyhetsmorgon. Från och med den 24 april är det Sebastian von Sivers, son till programledaren Malou von Sivers, som leder Nyhetsmorgon tillsammans med Tilde de Paula Eby.

Sebastian von Sivers är ingen gröngöling i sammanhanget, i dag jobbar han som redaktör för programmet. Men nu ska han alltså ta steget till att synas framför kameran i stället för bakom.

Sebastian von Sivers blir ny programledare för Nyhetsmorgon efter Peter Jihde. Här tillsammans med nya parhästen Tilde de Paula Eby.

Sebastian von Sivers blir ny programledare för Nyhetsmorgon efter Peter Jihde. Här tillsammans med nya parhästen Tilde de Paula Eby. Foto: TV4

– Det som är fördelen med Sebastian är att du verkligen kan programmet. Att vara redaktör är att äga programmet, man kan varje liten del. Att vara på olika positioner i en tv-produktion är väldigt nyttigt, säger Tilde de Paula Eby i Nyhetsmorgon.

Själv ser Sebastian von Sivers också fram emot sin nya roll i programmet.

– Jag känner mig hedrad och ödmjuk inför uppdraget. Jag vet vad vi redaktörer brukar kräva av programledarna, och mina kollegor i rutan är proffs. Jag kommer säkert att göra lite misstag i början. Men det här måste ändå vara Sveriges roligaste programledarjobb, så framförallt är jag sjukt glad, säger han i ett pressmeddelande.

Malou von Sivers son

Mamma Malou von Sivers har fram till torsdagsmorgonen inte haft en aning om sonens nya jobb. I Nyhetsmorgon får hon vara med live när nyheten avslöjas – och det blir känslosamt.

– Jag hade ingen aning. Jag önskar dig naturligtvis lycka till. Jag blir alldeles rörd, säger hon.

En rörd Malou von Sivers i Nyhetsmorgon. Foto: Tv4

Malou von Sivers var själv programmets allra första programledare tillsammans med Bengt Magnusson när Nyhetsmorgon startade. Sebastian von Sivers har med andra ord Nyhetsmorgon i blodet.

Också Peter Jihde sägs vara glad över nyheten.

– Jag pratade med Peter Jihde i går kväll och han blev gladare än alla. Det känns härligt att veta att han också tror på det här, säger Tilde de Paula Eby.

Hon och Sebastian von Sivers gör sin första sändning tillsammans i Nyhetsmorgon den 24 april 2018.

Peter Jihde går till MTG

Peter Jihde börjar under våren sitt nya jobb på MTG.

Han började sin tv-karriär som sportkommentator. Förutom de många åren på TV4, var Peter Jihde under några år anställd av SVT där han bland annat var sportkommentator och hade sin egen talkshow. När han återvände till TV4 var han bland annat programledare för Idol, men mest känd har han varit för sin roll som programledare för Nyhetsmorgon.

Peter Jihde.

Peter Jihde. Foto: Karin Törnblom/IBL

Peter Jihde drabbades för några år sedan av diabetes typ 1. Han har sedan dess arbetat hårt för att sprida information och kunskap om sjukdomen, bland annat via sitt Instagramkonto @jihdesdiabetes. Hösten 2017 ledde Peter Jihde den direktsända Diabetesgalan i MTG.

Läs också:

Sebastian von Sivers nya jobb för Nyhetsmorgon