Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Häng med in bakom kulisserna på Trädgårdstider

24 feb, 2021 
Anni Jähde
Programledarna på Svt:s Trädgårdstider tillsammans med hela inspelningsteamet under inspelningarna inför säsongen 2021.
Hej, det är vi som gör Trädgårdstider! Från vänster: Max Tellving (producent), Malin Persson (programledare), Olle Larsson (snickare), John Taylor (programledare), Thomas Nilsson (fotograf), Johan Persson (snickare), Eva Robild (redaktör), Tareq Taylor (programledare), Andreas Rydbacken (fotograf), Pernilla Månsson Colt (programledare), Hanna Wickström (praktikant), Björn Östlund (projektledare), Göran Lysell (ljudtekniker).
Tänk att ett av de absolut populäraste tv-programmen handlar om trädgård! Svenska folket har tagit Trädgårdstider till sina hjärtan och följer troget sina kompisar John, Pernilla, Tareq och Malin. Följ med en inspelningsdag på gården Torstens!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Producenten Max Tellvings röst rungar över Torstens gård. ”Tystnad, tagning, kaaamera!” Nu är det allvar och fokus som gäller – kameran rullar.

Varje tagning av Trädgårdstider kräver två fotografer och en ljudtekniker.
Det krävs två fotografer och en ljudtekniker vid varje tagning – all teknik ska klaffa och allt ska fångas rätt.

Vi själva sänker rösterna och tassar undan. Hörs det när vi smyger i singelgången vid den nyanlagda dubbla rabatten? Vi, som fått lov att följa med en hel dag vid inspelningen av Trädgårdstider, vill ju absolut inte störa.

Se videon bakom kulisserna på Trädgårdstider 2021

Annons
Trädgårdstider – behind the scenesBrand logo
Trädgårdstider – behind the scenes

John Taylor, Tareq Taylor och Malin Persson står vid betongbordet i den för året nya modernistiska trädgården. Sanningens minut är här. Funkar Malins idé att med hjälp av salt (som hon ”lånat” från Tareqs utekök) få bordet att dela sig på mitten och få en riktigt fin kant? Det är nu det gäller, det här går inte att göra om.

Producenten Max Tellving på inspelningen av Trädgårdstider.
Producenten Max Tellving började jobba med Trädgårdstider 2015. Hans betydelse för programmets speciella stil är stor.

Max instruerar var de ska stå, hur de ska lyfta och vända på bordet så kameran får med allt.

Annons

– Max är ett geni, säger Pernilla Månsson Colt med låg röst.

Hon är inte med i den här scenen och vi har pratat inne i växthuset.

– Han leder oss och vi kan vara helt avslappnade. Vi vet att han och klipparna får till allt på ett jättebra sätt, oavsett hur dumt och töntigt det kan kännas när vi spelar in.

Johan Persson är designer, snickare och idéspruta på Trädgårdstider.
Snickare, designer, uppfinnarjocke och idéspruta. Johan Persson löser det mesta!

– Men vi är faktiskt svinbra på att inte behöva ta om, lägger Pernilla till och ler.

Gänget vid bordet lyckas. Ett litet missöde, men Malin är nöjd med hur bordets kanter blev. Och snart ska det planteras i skåran mellan de två bordsdelarna. Scenen med betongbordet visar tydligt vilket välsmort grupparbete produktionen är.

Annons
Ljudteknikern på Trädgårdstider, Göran Lysell, fäster en mikrofon på Tareq Taylor.
Bra ljud är viktigare än man tror. Ljudteknikern Göran Lysell ser till att Tareq Taylor kommer att låta bra.

Relationen mellan programledarna i Trädgårdstider

Vid diskussionerna har snickarna Johan Persson och Olle Larsson i högsta grad varit inblandade. Bordet är Malins idé, men snickarna har hjälpt till med utförandet och redaktören Eva Robild har kommit med input kring vilka växter som är lämpliga att plantera i bordet.

Att programmet verkligen bygger på ett fungerande team poängterar de alla. Det är inte bara programledarna som jobbar bra tillsammans, de är helt beroende av personerna bakom – dem vi tittare inte ser.

Annons
Den modernistiska delen av trädgården i Svt:s trädgårdstider 2021.
Den modernistiska trädgårdsdelen med dubbelrabatt är ny för året. Det här blir inspelningsplatsen idag.

Två snickare, en redaktör, två fotografer, en ljudtekniker, en extrahjälp och så producenten.

Projektledaren Björn Östlund är inte på plats vid inspelningarna men har också en viktig roll i bakgrunden, till exempel när det handlat om att hitta inspelningsplatser.

En snabb fikapaus under inspelningen av Trädgårdstider 2021.
En väldigt snabb fikapaus. Inne i huset är det spartanskt – ett enkelt kök för att kunna koka kaffe, ett par gamla soffor att vila i, några klädställningar. Toabesök får göras i en bajamaja en bit ifrån.

Trädgårdstider är inne på sitt elfte år, och nu spelas tredje säsongen in här på Torstens gård för att visas 2021. Programmet är ett av SVT:s populäraste och att de gamla avsnitten släpptes på SVT-play gjorde att tittarsiffrorna rusat i höjden.

Annons

– Jag har aldrig jobbat så här länge med ett och samma projekt, säger Pernilla. Det är inte konstigt att vi blivit som en liten familj. Vi känner varandra så väl att vi nästan blivit som syskon.

Delningen av betongbordet blev lyckat. Nu ska det planteras i sprickan.
Delningen av betongbordet lyckades och nu ska det planteras i sprickan. I programmet blir det John Taylor som sköter det, men för att få det att gå undan hjälps man åt – lediga händer sätts genast i arbete. Malin, redaktör Eva Robild och Pernilla planterar färdigt och borstar bort jord.

Den är alltså äkta, programledarnas samhörighet som verkar så stark.

– Vi umgås inte jättemycket utanför jobbet, men vet att vi har varandra. Det är en stor trygghet på alla plan.

Pernilla, Tareq, Malin och John får enormt mycket kärlek från tittarna. Det är mer än en som skriver till dem att det vore en dröm att få bli vän med dem på riktigt, att få hänga med dem där på Torstens.

Annons
Trädgårdstiders redaktör Eva Robild i det vackra orangeriet i säsong 2021.
Det vackra orangeriet har en Karin Larsson-inspirerad del. Här syns redaktören Eva Robild bredvid den exotiska gulblommande fremontian.

– Jag blir så rörd när jag läser kommentarerna på Facebook, säger Pernilla. Trädgårdstider har blivit som en snuttefilt som betyder mycket mer än att bara vara underhållning.

– Att det skulle bli så här av ett jäkla trädgårdsprogram, vem kunde tro det?!

Att det är programledarnas förtjänst råder det ingen tvekan om. De är snälla, roliga och ena hejare på att fixa fina saker, laga god mat och ha det gött. De har fått lite olika roller med tiden. Programmet bygger mycket på deras olika personligheterna förklarar Pernilla.

Annons

Vi har blivit som en liten familj

– John spelar butter ena stunden för att snabbt bli snäll och varm. Tareq är ju bara så fantastisk med allt, Malin är den glada, lite tokiga idésprutan och min roll har blivit att vara ”chefen” i den här trädgården.

Men hur är det med det berömda gnabbet mellan dem? Ligger det något bakom det?

Ett spännande och hemligt projekt i Trädgårdstider 2021.
Här pågår ett spännande projekt. Men vi avslöjar inte mer just nu. Du får snart veta allt – i en tevesoffa nära dig.

– Haha, det där är faktiskt en arbetsmetod, skrattar Pernilla. Redan från början ville vi undvika att vara ett pekpinne-program och kom på att en lite gnabbig dialog om hur man gör, kunde vara ett nytt sätt att förklara saker. Det krävs variation när man ska berätta samma saker om och om igen – för det är ju så med trädgård, allt upprepas varje säsong.

Annons

Men Pernilla erkänner att hon verkligen gillar att retas.

– En del tittare blir arga för att de tycker att jag är elak mot John. Men jag lovar, han älskar – och uppmuntrar – det. Och ärligt talat vore det ju ett rent tjänstefel att inte säga något när John på sin engelskskånska säger rövfågel istället för rovfågel. Sen blir det ju väldigt roligt också…

Årets tävling i Trädgårdstider på Svt blir en pumpatävling.
Årets tävling! I fjolårets solrostävling blev det inte så lite munhuggning om odlingsmetoder och fusk.

Så samarbetar programledarna i Trädgårdstider

Programledarnas dynamik, Max Tellvings regi och de vackert filmade miljöerna utgör Trädgårdstiders unika koncept. De lite drömmiga bilderna beror på att allt filmas i motljus. Musiken är också central och väljs med omsorg av Max och klipparna.

Annons

Trädgårdstider är som ett eget universum, förklarar Max. Det ska ge en maxad romantisk trädgårdsbild, ibland lite ironisk och med en kontrast i de krassa kommentarerna programledarna emellan.

– För humorn är jätteviktig att fånga. Sätter sig Tareq ner för att slappna av, ska det helst komma en mygga och sätta sig i pannan så han får slå sig själv rejält i ansiktet.

Tareq Taylor lägger upp mat under inspelningen av Trädgårdstider 2021. Med på bilden övriga programledare och producent.
Tareq lägger upp maten och småsnackar med programledarkollegorna och producent Max.

Inspelningsschemat är heligt, det går inte att ligga efter och Max har järnkoll på minuterna. Inga filmdagar ställs in på grund av dåligt väder. Ett program spelas in på en vecka. Programledarna är på plats i olika omgångar fyra av dagarna och så behövs en extra dag för fotograferna att jobba med miljöbilder och liknande.

Annons

Förutom det som sker vid inspelningen händer mycket i kulisserna. Inte minst ska trädgården skötas och förberedas inför kommande projekt. Här gör redaktör Eva Robild det stora jobbet. Allt som används, jord och växter, skaffar Eva. Det kan vara ett detektivarbete att hitta grossister och odlare som har precis rätt växtmaterial.

– Många tittare tror att vi lägger massor av pengar på växter, säger Eva. Men de stora kostnaderna är för personal och teknik. Eva hjälper också till med kompositioner och planteringslösningar, ofta i diskussion med John som är trädgårdsmästaren i gänget.

Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Malin Persson i köket på Trädgårdstider 2021.
Samling i köket. Som det brukar vara när kocken är igång. Klagomålet övriga programledare har på Tareqs mat är att den är så god att de alltid vill ha mer. Men så gör han alltid sitt yttersta, även i det här enkla uteköket.

– Malin och jag jobbar ofta tätt i projekten. När hon vill förmedla en viss känsla kan jag tipsa om växter som kan passa. Allt som genomförs i programmen – byggprojekt, planteringar, inredningar – görs inte helt och hållet av programledarna. Det är inte möjligt rent tidstekniskt.

Annons

– De sliter verkligen mycket, säger Eva. Men allt tar så lång tid när man filmar att teamet måste slutföra jobben. Tareq står i uteköket och lägger upp maten på tallrikar medan resten av gänget ansluter.

Tareq Taylor om maten i Trädgårdstider på SVT

Går det att laga all mat här?

– Ja vad säger du Tareq, frågar Malin lite sarkastiskt. Lagar du verkligen all mat själv?

Det verkar vara en fråga han ofta får.

Torstens gård där Trädgårdstider spelas in.
Torstens gård, där Trädgårdstider spelas in, ligger verkligen lantligt. Korna är ständiga statister.

– Jo, jag lagar maten och jag gör det här, säger Tareq och skrattar. Och nej, jag serverar den inte kall. Jag vill alltid – inte minst för min egen skull – servera mat som är så bra som möjligt.

Annons

Han öser över en citronvinägrett. ”Som jag faktiskt rört ihop”, påpekar Pernilla, ”fast inte utan instruktioner förstås”. Max kommer och de går igenom vad som ska sägas när de äter middagen. Något manus finns inte. Det är fria improvisationer och Max spontanregisserar.

Så är det dags för dagens sista scen, som blir första inslaget i nästa program. Tjejerna dyker in i huset och byter kläder.

– Här är det enkla förhållanden, säger Malin och skrattar. Vi får vara våra egna stylister – fixa kläder, smink och hår själv. Jag brukar försöka ha koll så läppstiftet inte smetat genom att spegla mig i kameralinsen när vi spelar in.

Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson på inspelningen av Trädgårdstider 2021 i Svt.
Gänget som syns framför kameran i Trädgårdstider. Men de som jobbar bakom kameran är minst lika viktiga för slutresultatet.

– Och så får man hoppas att de kläder man väljer blir bra. Det har förstås hänt att jag och Pernilla kommer i nästan likadana.

Annons

Malin är en idéspruta, men påpekar att alla bidrar inom sina speciella områden. I början av året träffas de och öser ur sig idéer – ingen idé är dålig eller konstig utan kan bli till något.

Fakta om programmet

  • Trädgårdstider visas på tisdagar klockan 20 på SVT1.
  • Temat under 2021 är självhushållning.
  • Nuvarande inspelningsplats, gården Torstens, ligger i Skåne.
  • Årets upplaga av programmet är den elfte.
  • Första året spelades programmet in i en lånad koloni. Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Tareq Taylor var programledare. Malin Persson kom med 2015.
  • Tittarrekordet ligger på över 1,2 miljoner. Varje program ses i snitt av 1 150 000 personer.
  • Trädgårdstider har ett eget Facebook-konto med nära 42 000 följare. Tittarnas kommentarer betyder mycket för de inblandade i programmet, och besvaras i den mån av resurser. Det är dock inget forum för rena trädgårdsfrågor.

– Jag har ju ingen trädgårdsbakgrund, så teamet hjälper till att se hur man kan få in det så bra som möjligt i mina projekt. Det är verkligen ett samarbete.

Malin rättar till sin cowboyrutiga skjorta samtidigt som Max ropar från den nya inspelningsplatsen bakom huset:

– Nu jäklar är det tidspress! Maaalin … det är daaags!

Psst! Det var vid inspelningen av avsnitt 5 som vi hälsade på. Så här avslöjar vi faktiskt lite av vad ni får se längre fram i vår.

Den nya säsongen av Trädgårdstider sänds i SVT1 tisdagen den 16 mars klockan 20.00

Annons