Här är alla deltagare i Allt för Sverige 2018

En rockmusiker, en krigsveteran, en frikyrklig mellanstadielärare och en UFO-fantast. Det är en brokig skara amerikaner som hoppas hitta sina svenska rötter när Allt för Sverige har säsongspremiär i SVT hösten 2018. Här är alla deltagarna!

För åttonde året ska en grupp färgstarka amerikaner besöka Sverige för att ta reda på så mycket som möjligt om sina svenska rötter. I år har deltagarna rest med båt från Danmark till Helsingborg och därifrån ska de ta sig vidare ut i landet.

Som alla tidigare år är det Anders Lundin som är programledare för Allt för Sverige och förstapriset är detsamma som alltid – att återförenas med sin svenska släkt.

Alla deltagare i Allt för Sverige 2018.

Alla deltagare i Allt för Sverige 2018 på SVT: Ashley Mullanex, Kyle Johnson, Domonique Jackson-Russel, Andrew Morrison, Christina Wight, David Neslund, Susan Snyder, Louis Larsson, Tanya Edgil och Kevin Chown. Foto: Sebastian Järnerot/Meter Television

Här är alla deltagare i Allt för Sverige 2018:

Tanya Edgil, 39, Hamilton, Alabama

39-åriga Tanya Edgil studerar i dag till socialarbetare, efter att ha varit hemmafru på heltid under åren då hennes dotter var liten. Förutom familjen är kyrkan det viktigaste i Tanyas liv, då hon är djupt religiös.

Tron och intresset för religion verkar Tanya Edgil ha i blodet – hon är i rakt nedstigande led släkt med den svenske predikanten Erik Jansson. Han emigrerade på 1840-talet till USA från Hälsingland tillsammans med sina lärljungar. I det nya landet byggde han och lärljungarna gemensamt upp svenskstaden Bishop Hill söder om Chicago.

Christina Wight, 34, Maryville, Tennessee

Christina Wight arbetar som speciallärare och är ensamstående mamma till en tioårig son. Hon har rötter i både Korea och Italien – men även i Sverige.

När hennes farmor förälskade sig i och senare gifte sig med en man från Sicilien, valde hon bort alla svenska traditioner. Det svenska arvet har därför aldrig varit närvarande i Christinas liv, men för några år sedan började hon fundera allt mer på sina rötter. Det var då intresset för att ta reda på mera om sin svenska sida föddes.

Domonique Jackson-Russel, 34, Seattle, Washington

Domonique Jackson-Russel är jurist och drömmer om att en dag öppna egen byrå med inriktning på juridik inom robotteknik och dataspel. I väntan på att drömmen ska slå in, driver hon en kiropraktorklinik tillsammans med sin fru som också har rötter i Sverige.

Domonique Jackson-Russel har varit soldat i den amerikanska armén. Hon var stationerad i Kandahar, Afghanistan, där hon stred mot talibanerna. För Domonique är Sverige ett drömland och i framtiden hoppas hon kunna bo här. Hon är svensk på sin mammas sida – hennes morfars far var den som emigrerade till USA. Han skrev dagböcker som i dag finns hemma hos Domonique, men i övrigt vet hon väldigt lite om sina svenska rötter.

Susan Snyder, 58, Roswell, New Mexico

Susan Snyder började jobba redan som 13-åring och arbetar i dag som säljare. Hon är mamma till tre barn som snart är vuxna. För åtta år sedan dog hennes livs stora kärlek, tillika pappa till hennes barn, i cancer. Sedan dess har hon varit tvungen att ensam uppfostra och försörja tonårsbarnen.

Staden Roswell i New Mexico är känd för att ett UFO sägs ha kraschlandat där 1947. Susan Snyders pappa hade en vän som jobbade inom flygvapnet och som var i tjänst samma dag som kraschen ska ha inträffat. Eftersom hon har hört händelsen återgiven av någon på så nära håll, är Susan i dag övertygad om att det faktiskt var ett UFO som kraschade den där dagen.

Susans farfar kom från Sverige och när hennes pappa var liten bodde familjen en kort period i landet.

Ashley Mullinax, 32, Clifton, Virginia

Ashley Mullinax arbetar som förskolelärare – och hon älskar Sverige. Hennes kärlek till och fascination för hennes förfäders land tar sig bland annat uttryck i att hon gärna målar dalahästar.

Ashley Mullinax kallar sin mormor för sin bästa vän och det är också från henne som kärleken till Sverige kommer. De två umgås ofta och är båda medlemmar i den så kallade Vasaorden, en svenskförening som träffas en gång i månaden och firar alla svenska högtider tillsammans.

Inför hennes bröllop fick Ashley sin emigrerade förfaders vigselring av sin mormor.

David Neslund, 42, Sutton, Alaska

David Neslund arbetar som CAD-designer och bor tillsammans med sin fru, som har rötter i både Sverige och Norge, och sönerna Björn och Leif ute i Alaskas vildmarker.

Att David Neslund och hans fru träffades ser de som en nästintill magisk historia, då de bådas förfäder kom från samma skandinaviska breddgrader en gång i tiden. David är en man med stora känslor och han ser resan till Sverige som en pilgrimsfärd – han vill fullända sin släkthistoria genom att ta med sig svensk jord till sin egen mark hemma i Alaska.

Andrew Morrison, 28, Scandia, Minnesota

Andrew Morrison har växt upp med sin svenska historia nära inpå. Han kommer från svenskorten Scandia och under barndomen blev han matad med alla svenska traditioner – lucia, midsommar, lutfisk, köttbullar och sill.

Som tonåring hade han blivit trött på allt svenskt, men intresset har kommit tillbaka i vuxen ålder. Efter att ha träffa några svenskar under en resa i Brasilien, började han förkovra sig svenska språket och svensk kultur. Han vill nu återinföra det som han anser vara det ”äkta svenska” i Scandia, eftersom han anser att svenskheten blivit exotifierad där.

I dag arbetar Andrew Morrison som dokumentärfilmare. På fritiden dansar han balett.

Kevin Chown, 48, Escabana, Michigan

Kevin Chown är rockmusiker och bor i dag i Los Angeles. Både hans pappa och storebror är musiker, så musiken har han fått med sig sedan barnsben. Under tidigt 1990-tal flyttade han från hemorten Escabana till Los Angeles och försörjer sig sedan dess som basist i olika band och som studiomusiker.

Just nu spelar Kevin Chown med den finska artisten Tarja Turunen, tidigare sångerska i Nightwish. Han har också ett sidoprojekt tillsammans med trummisen i Red Hot Chili Peppers, Chad Smith. Kevin Chown har tidigare uppträtt tillsammans med Ted Nugent och Chuck Berry.

Under inspelningarna av Allt för Sverige passade Kevin Chown också på att riva av en spelning på Sweden Rock Festival.

Kyle Johnson, 29, Independence, Minnesota

Den frikyrkliga mellanstadieläraren Kyle Johnson kommer från svenskbygden i Minnesota, där hans förfäder byggde ett nytt liv efter att ha emigrerat från Sverige. När hans förfäders gård blev till salu för några år sedan köpte Kyle den, eftersom han inte stod ut med tanken på att någon utomstående skulle äga den och bo där.

Kyle Johnson föreställer sig Sverige som världens vackraste land och vill gärna se det med egna ögon. Han är en äventyrlig kille som tillbringar mycket tid i naturen. Tills han träffar den kvinna han vill gifta sig med, har Kyle Johnson valt att fortsätta vara oskuld.

Louis Larsson, 52, Covington, Kentucky

Musikläraren Louis Larssons intresse för Sverige väcktes när hans dotter kom till världen. Han gick med i en svenskförening, men blev mycket besviken då han upplevde att sammankomsterna främst bestod av tråkiga knytkalas. I stället fick han hjälp av en professor, som också har svenskt påbrå, på skolan där han jobbar som delade med sig av sin kunskap.

Med tiden har frågorna kring hans svenska arv växt och i och med Allt för Sverige hoppas han nu få svar på de flesta.

Allt för Sverige 2018 har premiär i SVT1 och SVT Play under hösten 2018.