Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Här är alla finalisterna i Idol 2017

29 sep, 2017 
Minna Wallén-Widung
Fredagsfinalerna i årets Idol 2017 drar i gång! Här är allt du behöver veta om årets tolv finalister!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bland hundratals sökande har de slutliga tolv finalisterna i Idol 2017 nu gallrats fram. Den 29 september börjar de direktsända veckofinalerna i TV4 och i början av december står det klart vem som tar hem tävlingen i år.

9 powerkvinnor vi minns från Idol

9 powerkvinnor vi minns från IdolBrand logo
9 powerkvinnor vi minns från Idol

Här är de tolv finalisterna i Idol 2017:

Christoffer ”Chris” Kläfford, 28 år, Lindesberg:

Chris Kläfford från Lindesberg har snabbt blivit en av tittarfavoriterna i årets säsong. Med sin röst har han trollbundit såväl publiken som juryn, men har även fått bakläxa av Kishti Tomita och Nikki Amini som efter slutaudition tyckte att han hade för lite känsla bakom sången. Men juryn bestämde sig för att tänja på reglerna för att Chris skulle gå vidare, trots att de 20 platserna redan var fyllda.

Det här är inte första gången som Chris tävlar i Idol. Tvärtom har han medverkat flera gånger tidigare – 2010, 2011 och 2015. Då hette han Christoffer Sjögren. För lokaltidningen LindeNytt har han tidigare berättat att Kläfford är ett släktnamn som han tycker fungerar bättre internationellt än Sjögren.

Annons

Chris musikaliska förebilder är Matt Corby, Foy Vance, James Vincent Mcmorrow och David Grey, enligt TV4. Chris har i flera års tid kuskat land och rike runt och uppträtt som trubadur, men han skriver också egen musik. Chris Kläfford bor i Lindesberg tillsammans med sin sambo och hund.

Erika Bitanji, 17 år, Göteborg:

https://www.instagram.com/p/BZWu8o9j2CL/?taken-by=tv4idol

På sin första audition slog 17-åriga Erika Bitanji juryn med häpnad när hon sjöng Sias Chandelier. Sedan dess har hon gått från klarhet till klarhet och när hon sjöng Adeles ”All I ask” under kvalveckan var inte ett öga torrt.

– Du sjunger magiskt, du går rakt in i hjärtat och jag älskar ditt vibrato för det kommer från ditt hjärta. Du bara slänger ditt hjärta och dig själv rakt ut till tv-tittarna och till oss. Jag älskar det här, sa Kishti Tomita efteråt.

Annons

Erika Bitanji går till vardags på gymnasiet i Kungälv och hennes familj består av mamma, pappa och en bror. Hon växte upp i Greklands huvudstad Aten, och flyttade till Sverige för tre år sedan.

Frida Hörnquist, 16 år, Ytterby:

16-åriga Frida Hörnquist imponerade på juryn redan under sin första audition då hon kom in och spelade en egenskriven låt.

– Du är helt klart den coolaste tjejen jag har sett här i dag, sa Nikki Amini då.

Också Frida Hörnquist går till vardags på gymnasiet i Kungälv. Hennes familj består av mamma, pappa och två storasystrar, enligt TV4.

Musiken har hon alltid haft med sig.

– Jag har växt upp med musik. Jag började sjunga innan jag pratade och så spelade jag piano väldigt tidigt. Sen var min pappa gitarrlärare förr så han försökte alltid få mig att börja spela gitarr. Det har alltid funnits där, säger hon till tidningen Frida.

Annons

Gabriel Cancela, 24 år, Stockholm:

Garbiel Cancela nockade juryn under sin audition.

– Du har en stark identitet, kvalitet och det finns mycket ”texture”. Det här var riktigt golvande, sa Alexander Kronlund då.

Gabriel Cancela jobbade fram tills nyligen med järnvägsunderhåll – ett jobb han inte var helt nöjd med.

– Varje gång jag går till jobbet på morgonen får jag ångest. Så dåligt är det.

För Mitt i har han berättat att han aldrig tidigare uppträtt offentligt – förutom på fester efter några öl. Men så började han hos en sångpedagog, och det var hon som sedermera anmälde honom till programmet.

– Jag var sjukt nervös men sen ställde jag in hjärnan och tänkte ”jag går in och kör min grej”. Då kände jag mig väldigt självsäker och kände att guldbiljetten är min. Och så blev det ju.

Gabriels familj består av mamma Camilla, pappa Sergio och lillebror William, enligt TV4.

Annons

Hanna Ferm, 16 år, Pixbo:

Trots sin unga ålder har Hanna Ferm redan erfarenhet av att uppträda i stora musiksammanhang. På sin hemsida skriver hon att hon vunnit flera rikstäckande musiktävlingar och framträtt i bland annat Lisebergshallen. 2013 tog hon sig till semifinal i Talang.

I Idol har hon berättat om sin dröm att uppträda på de riktigt stora scenerna.

– Det ska vara som när vi såg Håkan Hellström i somras – det ska vara ett fullsatt Ullevi och solsken, sa hon då till TV4.

Under sin första audition fick Hanna höra att hon var för ”övertaggad” av Anders Bagge, men juryn såg hennes potential och hon gick vidare.

– Du är en sådan fantastisk talang! Vilken känsla, vilken dramatik. Du tog in oss alla både här och där hemma. Vilken klang, sa Kishti Tomita efter att Hanna framfört Alphavilles Forever young i kvalfinalen.

Annons

Hannas familj består av mamma Eva, pappa Henrik och lillebror Gustaf.

Jemima Hicintuka, 18 år, Gällivare:

På sin audition sjöng Jemima You know I’m no good av Amy Winehouse – och juryn smälte totalt. Sedan dess har hon klarat av alla delmoment med bravur, men kanske varit något av en doldis i ”Idol”-gänget. Det ändrade hon på under kvalveckan då hon sjöng Scared to be lonely och Alarm och verkligen visade att hon hör hemma i veckofinalerna.

Jemima växte upp i Burundi och har haft musiken som intresse sedan hon var elva år gammal.

– Jag började sjunga när jag var elva och det började i kyrkan. Min storasyster började sjunga och hon inspirerande mig lite. Första gången jag sjöng så sa de ”oh my God”. Det var då jag fortsatte. Först blev det en hobby, sen blev det något viktigt för mig, säger hon till tidningen Frida.

Annons

Jemima bor i Gällivare och hennes familj består av mamma, pappa och fyra syskon, enligt TV4.

Joakim Jakobsson, 29 år, Malmö:

Joakim har hyllats av juryn flera gånger, bland annat när han framförde Thomas Stenströms Slå mig hårt i ansiktet på sin breda skånska dialekt under kvalveckan. När han sjöng Love med again under kvalfinalen kallade Kishti Tomita honom för ”Sveriges Mick Jagger”.

Joakim upptäckte musiken när han gick i högstadiet.

– I nionde klass frågade jag min lärare vad jag skulle göra för att få MVG i musik. Då sa han lär dig spela och sjunga och det gjorde jag. På den vägen var det som jag fick ett jätteintresse för musik, säger han till tidningen Frida.

2011 dömdes Joakim till dagsböter för att ha gjort våldsamt motstånd mot en vakt på ett uteställe. Joakim hade fått en drink över sig och då tagit av sig skjortan. Det tyckte inte vakten var passande, så Joakim omhändertogs varpå han gjorde motstånd mot vakten. Själv minns han inte att det var särskilt våldsamt.

Annons

– Våldsamt och våldsamt… Det var väl egentligen bara att jag blev nedsprutad med lite champange så jag tog av mig min skjorta och då fick jag inte vara kvar på klubben så de tog ut mig. Sen var det inte mycket mer med det, har han sagt till Aftonbladet.

Joakim Jakobsson bor i Limhamn i Malmö och hans familj består av mamma, pappa och två yngre bröder.

Kevin Klein, 25 år, Lund:

Kevin Klein seglade snabbt upp som en av jurymedlemmen Nikki Aminis absoluta favoriter. Med sin lite försiktiga framtoning är han kanske något av en udda fågel i ”Idol”-sammanhanget – men han har helt klart charmat både juryn och svenska folket.

– Alltså Kevin, du är ju charm och innerlighet personifierad, sa Nikki Amini under kvalveckan.

Till vardags pluggar Kevin matematik vid Lunds universitet, men uppväxten tillbringade han i Bevaix, Schweiz, skriver TV4. Matte är ett av hans stora intressen också på fritiden, precis som strategispel. Och musiken, så klart.

Annons

– Sång är väldigt viktigt för mig. Och man kan ju faktiskt beskriva musik med matte också, för tekniskt sett är allt ljud vågor. Just nu ser jag det som en hobby, men jag är glad om jag kan utveckla min röst, sa han under sin audition.

 

Kevin Olsson, 20 år, Vellinge:

Han tog studenten förra året och har jobbat som växeltelefonist. När han steg in i autidionrummet första gången och sjöng Syrup and honey av Duffy, meddelade Anders Bagge att han blev ”helt såld”.

Kevin växte upp i skånska Vellinge, en liten ort där det inte alltid har varit lätt att vara sig själv.

– Jag är ganska feminin av mig. I Vellinge, som är en håla verkligen… Är man inte som alla andra, så blir man utstött, har han sagt i programmet.

För Sydsvenskan har han berättat om hur det var att komma ut som homosexuell hemma i Vellinge.

Annons

– Jag har alltid fått kommentarer. “Bögjävel” har man fått kastat efter sig. Jag har aldrig fattat vad jag gjort för att få den stämpeln. Det var så lätt för dem att bara slänga ur sig ord, att trycka ner mig.

Av hans vänner är de flesta tjejer.

– Jag har haft jättemånga killkompisar när jag var yngre som har försvunnit. Jag har dragits till tjejerna och hittat en plats där. De var förtryckta av killarna på samma sätt som jag. Grabbar tar plats. Deras ord gäller. Så har det alltid varit för mig. Jag har alltid känt mig i underläge, har han sagt till Sydsvenskan.

Familjen består av mamma, pappa och tre systrar, skriver TV4.

Magnus Schönberg, 29 år, Östersund:

Magnus har charmat sig raka vägen in i svenska folkets hjärta genom sin öppna attityd och pratsamma framtoning. Han blev ett av juryns ”wildcards” efter att först ha åkt ut. Men efter den sista kvalfinalen gick han hela vägen.

Annons

Till vardags jobbar Magnus som butiksbiträde, ett jobb han är allt annat än nöjd med. Nu hoppas han kunna försörja sig på musiken och han har sökt till ”Idol” fler gånger tidigare, men aldrig tagit sig så här långt.

– Det här är bland det största i livet hittills. Jag är gjord för ett annat liv, har han tidigare sagt.

Magnus Schönberg har tidigare berättat för Östersunds-Posten att han förra året gick igenom en tuff period privat, något som hindrade honom från att söka till Idol just då.

– Jag gick igenom den jobbigaste perioden i mitt liv just då. Jag gjorde allt med ångest och var varken bra på jobbet, som pappa eller när jag klev upp på scenen och hade spelningar.

Nu hoppas han på revansch. Magnus är pappa till dottern Jolie, fyra år.

Noah Gerstenfeld, 19 år, Göteborg:

Precis som Magnus, blev Noah ett av juryns ”wildcards” som nu gått vidare till fredagsfinalerna. När Noah steg in hos juryn första gången, var det egentligen helt oplanerat. Han hade suttit i skolan när han plötsligt fick ett samtal från en programledare Pär Lernström som hade fått ett hett tips om den här unge göteborgaren.

Annons

Han tog juryn med storm och har sedan dess tagit sig hela vägen till fredagsfinalerna. Noahs musikaliska förebilder är Justin Bieber och Ed Sheeran, och i den första fredagsfinalen tänker han bjuda extra mycket på sig själv, avslöjar han för Göteborgsposten.

– Det kan bli ganska blankt annars tycker jag. Så nu kommer det vara en lite extra rolig låt på fredag. Jag vill försöka få med glädje, dela med mig. Göra ett bra nummer helt enkelt.

Familjen består av mamma, pappa, storasyster och en hund. Ett av Noahs stora intressen är fotboll.

Olivia Åhs, 22 år, Västerås:

Västeråsaren Olivia Åhs fick spontana applåder av juryn under sin första audition.

– Det här är riktigt, riktigt bra. Fantastiskt, sa Alexander Kronlund då.

Sedan dess har hon fortsatt att imponera. Och musiken har hon med sig sedan barnsben – som tioåring tävlade hon i Lilla Melodifestivalen, skriver tidningen Frida.

Annons

Olivia har växt upp med föräldrar och två systrar och hette från början Aas i efternamn. Olivias farfar kom från Estland och på estniska blir två ”a” tillsammans ett ”å”. Men det var det inte många som förstod, så efternamnet har alltid gett upphov till missförstånd i Sverige.

Och om Olivia skulle lyckas slå internationell vill hon inte gärna heta ”Ass” i efternamn.

– Olivia Ass, eller Olivia As är ännu värre. Nej, alltså, det passade inte mig, kände jag. Så jag kände att jag ville göra rätt för mig. Folk känner mig som Olivia Åhs nu, säger hon till Aftonbladet.

Fredagsfinalerna i Idol: fredagar klockan 20.00 med start den 29 september i TV4.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Läs också:

Idol 2018 – Här är alla finalister

Gina Dirawi ryter ifrån mot näthat inför Idol 2018

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons