Här är deltagarna i Dessertmästarna våren 2018

Här är de tävlingsinriktade konditorerna som tävlar mot varandra i Dessertmästarna 2018. Redan i premiären ställs de tävlande inför en rejäl twist. "Vi chockstartar den här säsongen", säger jurymedlemmen Roy Fares.

På alla hjärtans dag den 14 februari är vårt favoritögongodis Dessertmästarna tillbaka i Kanal 5. Utlovade ingredienser är godsaker, tävlingsnerver och en mängd överraskningar.

I den sjätte säsongen tävlar 24-åriga Ellinor Jensen Oscarsson, konditor på anrika Gondolen i Stockholm, 45-årige Fabien Jacquet, kökschef på Wirsbo Herrgård, 26-åriga frilanskonditorn och sociala medier-esset Joy Harris samt 31-årige Richard Karlsson, köksmästare på Grebys Fisk- och Skaldjursrestaurang.

Dramatik och oväntade vändningar

Redan i premiären ställs de tävlande inför en ordentlig utmaning – och konkurrens som de inte riktigt räknat med.

– Vi chockstartar den här säsongen på ett sätt som vi aldrig tidigare gjort, och det är väldigt roligt att se hur våra tävlingsinriktade deltagare spänner bågen direkt. Det här blir en säsong med en stor portion dramatik och oväntade vändningar, och naturligtvis helt fantastiska desserter, säger jurymedlemmen Roy Fares i ett pressmeddelande.

Sebastien Boudet, Roy Fares och Magnus Johansson

Juryn: Sebastien Boudet, Roy Fares och Magnus Johansson. Foto: Magnus Selander/Kanal 5

Programmet leds i vanlig ordning av Roy Fares, Sebastien Boudet och Magnus Johansson.

De tävlar i Dessertmästarna 2018:

Ellinor Jensen Oscarsson, 24

Bor: Gustavsberg/Värmdö

Från: Växjö

Ellinor Jensen Oscarssons intresse för bakning har hon haft med sig ända sedan hon som liten stod hemma och rullade chokladbollar. Efter studenten började hon jobba på bageri och utbildade sig sedan till konditor. Det ledde sedan till jobb på Artipelag.

Ellinor Jensen Oscarsson är uppväxt i Växjö, men som 16-åring flyttade hon tillsammans med familjen till Stockholm.

I dag är Ellinor Jensen Oscarsson en av tre konditorer på Gondolen i Stockholm. På Gondolen både bakar hon och tar fram restaurangens dessertmeny.

Ellinor ser Dessertmästarna som en utmaning och ett tillfälle att få lite nya erfarenheter. Hon känner sig tryggast med att göra tårtor och tallriksdesserter.

Fabien Jacquet, 45

Bor: Hallstahammar

Från: Fontainebeau, Frankrike, sju mil utanför Paris

Fransmannen Fabien Jacquet är utbildad kock och konditor.

På 1990-talet träffade han en svenska i Paris och blev förälskad. Han flyttade sedan till Sverige för kärleken.

Men kulturkrocken var total. Enligt Fabien Jacquet skar sig det mesta: Klimatet, människornas försiktighet, butikernas köttfärspaket…

I stället drog Fabien Jacquet till sjöss under ett par års tid. Men i slutet på 1990-talet återvände han trots allt till Sverige och hittade kärleken på nytt.

Sedan dess har det blivit både några år i Göteborg och en sväng tillbaka till Frankrike. I dag bor Fabien Jacquet i Västerås där han arbetar som kökschef på Wirsbo Herrgård. Han när också en dröm om att en dag driva en egen verksamhet med hästar och mat i södra Frankrike.

Fabien Jacquet tror att hans största fördel i Dessertmästarna är hans bakgrund som både kock och konditor liksom hans ålder.

Joy Harris, 26 (fyller 27 den 5 mars)

Bor: Stockholm

Från: Borås

Joy Harris är en självlärd konditor med två heltidsjobb. Dels arbetar hon som frilanskonditor, dels jobbar hon på den populära restaurangen Berns i Stockholm.

Intresset för yrket tog fart på allvar i samband med att hon gjorde desserten till sin mammas 50-årsfest. Joy Harris lyckades så bra att hon fick en förfrågan på stående fot om att göra en bröllopsdessert för 100 gäster.

Förra året utbildade hon sig dock på den berömda skolan Le Cordon Bleu i London och fick sitt Diplôme de Pâtisserie.

Joy Harris beskriver sig själv som en smaksäker konditor som tagit sig dit hon är genom att ”slänga ihop lite grejer så blir det bra”. Hon gillar att testa nya saker och lyssnar på sin instinkt när det kommer till vilka ingredienser som passar ihop. Skulle det ändå gå fel försöker hon igen tills det går rätt.

Instagram: joyharris1

Richard Karlsson, 31

Bor: Grebbestad

Från: Göteborg

Richard Karlsson levde sina fem första år på resande fot. Familjen bodde i en tolv meter lång husbil eftersom pappan proffsbowlade – och var världsmästare i bowling.

Richard Karlsson ärvde inte bara pappans vinnarskalle utan även hans känsla för sporten. Under ett par år spelade han själv i landslaget i bowling.

Vägen in i kockyrket tog Richard Karlsson i tjugoårsåldern och är helt självlärd. För tre år sedan gick han från att laga luncher till att börja med fine dining. Steget fick honom också att konstatera att desserterna inte höll måttet. Han började då själv experimentera med tallriksdesserter.

I dag arbetar han som köksmästare på Grebys Fisk- och Skaldjursrestaurang i Grebbestad. Med restaurangen hoppas Richard Karlsson att han ska kunna sätta Grebbestad på kartan och få all världens finsmakare att hitta dit.

Richard Karlsson säger att hans främsta styrkor är presentationen, konstnärligheten och känslan för färg och form. Han har också planer på att söka till årets kock.

Instagram: chefrichardkarlsson

Josef Assio, 34

Från: Falköping

Josef är kocken som började jobba i familjeföretaget som nioåring och som startade eget som tjugoåring. Sedan vi såg honom sist har familjen tillsammans med några kollegor köpt en krog i Skövde som nu renoveras. Josef är ansvarig för dessertmenyn, och skapar säsongsbetonade desserter med lokala råvaror. Vid sidan av restaurangjobbet äger han ett gym, och han har länge tävlat i fitness. Josef har saknat Dessertmästarna och har sedan sist jobbat med sina tävlingsnerver. Nu är han redo för revansch.

Fotnot: I efterhand tillkom fler deltagare till säsong 6 av Dessertmästarna

Dessertmästarna 2018 har premiär onsdagen den 14 februari kl 21.00 på Kanal 5