Idol 2018 – Här är alla finalister

Här är alla finalister i Idol 2018.
Efter en intensiv inledning av säsongen är det nu äntligen dags för de direktsända fredagsfinalerna! Här är alla finalister i ”Idol 2018”.

Här är årets topp 13 i ”Idol 2018”

Den största gallringen skedde under den landslånga auditionturnén. Men allt efter programmets gång snubblade sångglada ungdomar på mållinjer dragna vid grupp- som solomoment som i sin tur innebar nästa slutprov – kvalveckan.

Samtidigt som hösten så knackade kvalveckan på dörren och 21 deltagare skulle bli tolv. Men juryn överraskade såväl svenska folket som deltagarna med ett extra wildcard i rockärmen. De som skulle bli 12 finalister blev 13.

9 powerkvinnor vi minns från Idol

9 powerkvinnor vi minns från Idol
Slå på ljud

Ett tal som efter ordet fredag inte nödvändigtvis behöver betyda otur, utan även fredagsfinal. Den 28 september går årets första fredagsfinal av stapeln och en efter en kommer behöva lämna strålkastarljuset.

Idol 2018 – Ki Soe

Idol 2018 finalister: Ki Sue

Ki Sue i ”Idol 2018”.

Ålder: 17 år

Bostadsord: Hallsberg

Ki Sue får ett minst sagt udda välkomnande på sin idolaudition när han inleder mer att göra juryn besvikna – han bär ju på ett par kryckor i stället för på en gitarr. Men de flesta pusselbitarna faller på plats när han ändå får en gitarr i hand och river av ”Redbone” av Childish Gambino. Juryn både jublar och applåderar.

– Totalt oväntat. Du bara kom från en annan vinkel och gjorde ett snyggt mål, säger Kishti Tomita.

Men Ki Soes idolresa har varit lite stapplandes även utan kryckorna. Men under revanschsändningen rös

Under tisdagskvällen duellerade Ki Soe och Johanna Wennerlöf mot varandra i Idols digitala satsning Revanschen. Ki Soe sjöng ”I’m not the only one”  och röstades fram som den slutliga vinnaren för kvällen.

Idol 2018 – Kadiatou Holm Keita

Idol 2018 finalister: Kadiatou Holm Keita

Kadiatou Holm Keita i ”Idol 2018”.

Ålder: 17 år

Bostadsort: Lidingö

På hennes idolaudition är Kadiatou Holm Keita snabbt framme och tar juryn i hand. Ungefär lika snabbt är hon igång med sången till Labrinths låt ”jealous”. Sången är luftig och krispig, två ingredienser som ger hennes Alexander Kronlunds beskrivning ”en oslipad diamant”.

Det som behövs menar juryn är mer energi och ett känslosammare uttryck. Något juryn fått en och annan dos av under de senare scenuppträdena bestående av både dans och upptempolåtar.

Idol 2018 – Bragi Bergsson

Idol 2018 finalister: Bragi Bergsson

Bragi Bergsson i ”Idol 2018”.

Ålder: 25 år

Bostadsort: Västra Frölunda

När Bragi Bergsson träder in på sin audition får han höra att det ser ut som att han laddar upp inför en fotbollsmatch, vilket råkar vara något han har en större vana av. Men musiken säger han alltid har funnits med i tankarna, bredvid fotbollen. Han beskriver sången som ett sätt för honom att slappna av, men att han skämts lite för det.

Men just denna dag var känslan annorlunda och låten ”Feeling good” av Nina Simone kunde inte varit bättre lämpad. Han wailar sig försiktigt från de lägsta till de högsta tonerna och får en minst sagt ”grande finale” med en avslutande stående ovation av juryn.

– Det blir ingen mer fotboll för dig Bragi, säger Kishti Tomita.

Självförtroendet är något som har ställt till det längs vägen men som också förstärkts och bidragit till att han vågar ta sin plats på scenen bland de 13 finalisterna.

Idol 2018 – Nathalie Brydolf

Idol finalister 2018: Nathalie Brydolf.

Nathalie Brydolf i ”Idol 2018”.

Ålder: 23 år

Bostadsort: Bromma

När Nathalie Brydolf kliver in på sin audition är det hennes gröna jacka som blir uppmärksammad först. Men det dröjer inte länge förrän det är rösten från tjejen under som tar över. Det är med en soulig touch som hon tillsammans med sina fingerknäpp svänger med i melodierna till den egenskrivna låten ”Lavender Neck”.

Anders Bagge nappar direkt på den jazziga stilen på både låten och rösten. Den enda som har en uns av tvekan i kroppen är Alexander Kronlund men även han håller till sist med om att hon är en självklar idol.

Den jazziga stilen har hon kvar men på vägen till finalplatserna har hon visat sig ha fler rock i genrerockärmen.

Idol 2018 – Sebastian Walldén

Idol 2018 finalister: Sebastian Walldén

Sebastian Walldén i ”Idol 2018”.

Ålder: 23

Bostadsort: Göteborg

När han inte sjunger så jobbar Sebastian Walldén som säljare. Men hans stora dröm är att leva på musiken i Los Angeles, USA. Flygbiljetten kanske dröjer men guldbiljetten till slutaudition fick han efter att ha rivit av ”Stay” av Rihanna.

– Han är sjukt bra, viskar Alexander Kronlund till de andra jurymedlemmarna efteråt.

Men under kvalfinalen hängde hans idoldeltagande på en skör tråd. Oddsen var emot honom, tills dess att idoljuryn delade ut ett extra wildcard, till just Sebastian Walldén.

Idol 2018 – Nadia Cameron

Idol finalister 2018: Nadia Cameron.

Nadia Cameron i ”Idol 2018”.

Ålder: 23 år

Bostadsort: Helsingborg

När hon inte sjunger arbetar hon som tågvärd mellan Malmö och Stockholm. Hon säger sig älska sitt jobb men ha musiken närmst sitt hjärta. Inför sin audition uttryckte hon en rädsla för att juryn skulle se igenom hennes osäkerhet. Så hon går in och ger juryn stora förväntningar och lovar att hon kan sjunga. Låten hon har valt är ”Clown” av Emeli Sandé. Men det är inget clownlikt eller osäkert med Nadia Cameron. Både rösten och kroppsspråket skriker självsäkerhet och efter den högsta träffsäkra tonen ställer sig Alexander Kronlund upp och utbringar en skål.

– Väldigt härligt att du håller det du lovar, säger Kishti Tomita.

Något jag tror fler håller med om då även hon är en av årets idolfinalister.

Idol 2018 – Matice Kamara

Idol finalister 2018: Matice Kamara.

Matice Kamara i ”Idol 2018”.

Ålder: 18 år

Bostadsort: Halmstad

När vi först får träffa Matice Kamara berättar han om sin tuffa bakgrund och fel personer och dålig tajming ärrade honom för livet. Efter ett knivstick i halsen ser han annorlunda på livet och vill ta vara på varje dag. Därför sökte han till idol.

Framför juryn sjunger han Marios ”Let me love you”. Sången går som planerat men när rapp-partiet kommer in tappar han texten och blir ödmjukt frustrerad. Men missen kostar honom ingen biljett. Hans charm och blandade sångkapacitet tar honom vidare och vidare och inför första fredagsfinalen står han där, som en av årets topp 13.

Idol 2018 – Tua Selge

Idol finalister 2018: Tua Selge.

Tua Selge i ”Idol 2018”.

Ålder: 17 år

Bostadsort: Umeå

Till sin idolaudition i Umeå smyger Tua Selge in, sträcker fram sin högra hand och hälsar försiktigt på var och en av jurymedlemmarna. Snabbt konstateras att hennes namn sticker ut desto mer.

– Jag är den enda i världen som heter Tua Selge, säger hon stolt.

Sedan drar hon försiktigt igång den svenska hitlåten ”Måndagsbarn” av Veronica Maggio.

– Jättejättejättejättejättebra, säger konstaterar Alexander Kronlund snabbt därefter.

Men juryn velar för att sedan ändå skicka henne till slutaudition. Och det ska visa sig att den sköra ton som ledde henne dit skulle funka lika bra även i engelska låtar och ta henne hela vägen till fredagsfinalerna.

Idol 2018 – William Segerdahl

Idol finalister 2018: William Segerdahl

William Segerdahl i ”Idol 2018”.

Ålder: 16 år

Bostadsort: Vänersborg

William Segerdahl är för hans far redan en självklar idol, som berättar att han satte tonerna redan som fyraåring. Lika självklar blev han för idoljuryn när han 12 år senare klev in och med gitarren som om den var en hockeyklubba. Men det ska visa sig att han kan spela både hockey och gitarr, för att inte tala om att sjunga.

Juryn får rysningar och ställer sig upp, redo att applådera.

– Kan man få köpa aktier i dig? frågar Anders Bagge.

Trots hans unga ålder plockar han guldbiljetten lika säkert som han klev in och kramar om sin pappa som möter honom i dörren. Samma själv- och tonsäkra inställning har han med sig till fredagsfinalerna.

Idol 2018 – Vanja Engström

Idol finalister 2018: Vanja Engström

Vanja Engström i ”Idol 2018”.

Ålder: 18 år

Bostadsort: Lidingö

Tidigare har du kanske sett henne via en eller annan halvgalen youtube video där hon provar sig på diverse ting för att ”få uppmärksamhet”. Att Vanja Engström skulle stå som en av 13 idolfinalister i årets är det nog fler än Anders Bagge som är förvånade över. Hennes första audition inleds med att Anders Bagge förklarar att det inte är ”clownakademien” hon kommit till. Hon slänger sig runt halsen på Kishti Tomita, drar fram sin ukulele och river av en upptempo version av Sam Smiths ”I’m not the only one”. Ukulelen ombeds plockas bort och sången fortsätter.

Under sången är det mest glada miner, men de vänds upp och ner när musiken tystnar. Vanja Edström återgår snabbt till sin högljudda framtoning och juryn blir irriterad och hon lämnas endast med ett säkert ”ja”. Men efter en vädjan om att få sjunga igen utan hennes teatraliska stil går det bättre. Hon lyckas vända nej till ja, utom med Anders Bagge som fortfarande är irriterad över hennes överspel.

Men vidare gick hon och har fortsatt gå. Den färgstarka personligheten har hon kvar men tonar ner väl i strålkastarljuset.

Idol 2018 – Maximilian Bergstrand

Idol finalister 2018: Maximilian Bergstrand.

Maximilian Bergstrand i ”Idol 2018”.

Ålder: 23 år

Bostadsort: Borlänge

Maximilian Bergstrand gjorde en svårslagen entré till sin idolaudition i Karlstad när han rullade in med sin husbil, som även är hans hem. Även på juryn gör han ett snabbt och artigt avtryck när han snabbt tar av sig hatten och bockar sig för hans bedömare.

Men sången får en desto vagare start och juryn ber honom sjunga med mer kraft. Gitarren ersätts med ett enkelt fingerknäpp och mer tryck tillägnas sången, som ger juryn en minst angelägen nostalgitripp.

– Det lät som John Lennon, säger jurymedlem Alexander Kronlund.

De andra håller med och ner från taket flyger en drönare och en guldbiljett till slutaudition.

Ljudvolymen har han jobbat ytterligare på och sin unika artiststil, den hade han från början. Därför är Maximilian Bergstrand också en av årets idolfinalister.

Idol 2018 – Ambér Flores

Idolfinalister 2018: Amber Flores.

Amber Flores i ”Idol 2018”.

Ålder: 20

Bostadsort: Stockholm

Senast vi såg Ambér Flores var när hon sjöng ”I’d rather go blind” av Etta James på sin idolaudition 2016. Det gick inte riktigt som hon hade tänkt sig. Styrkan i rösten tog över och den dåvarande juryn saknade charmen i de höga tonerna.

I år kom hon tillbaka med samma pondus men säger sig ha hittat sig själv mer som person. När hon river av Rihannas ”Love on the Brain” har hon en annan känsla i rösten som får Anders Bagge att applådera och de övriga att nicka med.

– För mig får du ett stort jäkla ja, säger Anders Bagge.

Under resans gång har hennes starka uttryck bestått samtidigt som den mjukare sidan av henne kommit fram allt mer och gett tittarna en känsligare sida av sin idolfinalist.

Idol 2018 – William Strid

Idolfinalister 2018: William Strid.

William Strid i ”Idol 2018”.

Ålder: 21

Bostadsort: Söderhamn

När William Strid klev in på sin första audition i Göteborg möttes han direkt av två snabba jurykommentarer.

– Vilket glatt smile, säger Anders Bagge.

– Och vilken liten gitarr, tillägger Nikki Amini.

Men idoljuryn hinner knappt blinka innan de imponeras av hur William Strid hanterar den lilla gitarren. Ett fingerplock som motsäger texten när han sjunger ”I tried to play it cool but my hands were tight” i sin egenskrivna låt ”Body language”.

Och låten får fortsätta, längre än i de flesta auditions, och uppmuntras ytterligare av en high five mellan Anders Bagge och Alexander Kronlund över huvudet på Nikki Amini.

Låten är slut, juryn applåderar och från taket hissas en kedja med en fastkrokad guldbiljett.

Utan gitarr och med andras låtar har självsäkerheten svajat men byggts upp, till den William Strid som står upp framför hela svenska folket under årets fredagsfinaler.

Foto: Charlotte Brunzell / IBL

Läs också: Gina Dirawi ryter ifrån mot näthat inför Idol 2018

Gina Dirawi

Gina Dirawi stödjer deltagarna i ”Idol”. Bild: Talarforum i Skandinavien AB

Idol 2018 fredagsfinalerna sänds på fredagar kl 20.00 i TV4.