Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Julkalendern 2022 i SVT: Det handlar Kronprinsen som försvann om

12 jan, 2022 
Minna Wallén-Widung
Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden under inspelningarna av julkalendern 2022, Kronprinsen som försvann.
”En historisk vintersaga i en svunnen tid ”, så beskrivs årets julkalender av SVT. I Kronprinsen som försvann är vänskap över klassgränserna i fokus.
– För att vara julkalender så räds man inte att sätta fingret på utanförskap, rädsla och att känna sig jagad och skrämd, säger skådespelaren Maria Lundqvist till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Inspelningarna av SVT:s julkalender 2022 pågår som bäst i en studio i Stockholm, där ett murrigt värdshus utgör en av de återkommande kulisserna.

Kronprinsen som försvann utspelar sig i 1700-talsmiljö och handlar om den tolvåriga prinsen Carl Wilhelm Gyllencrona. Efter att hans mamma, drottning Lovisa, försvunnit anklagas han för att ha kidnappat henne.

7 omtalade julkalendrar genom tidernaBrand logo
7 omtalade julkalendrar genom tiderna

Prinsen tvingas fly från slottet och träffar snart Hilda, en fattig flicka som hjälper sin farmor att driva ett värdshus. Hilda hjälper prinsen att gömma sig och dölja sin identitet genom att presentera honom som barnhemsbarnet Ville. Tillsammans får de vara med om ett storslaget äventyr.

Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden under inspelningarna av julkalendern 2022, Kronprinsen som försvann.
Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden spelar huvudrollerna i Kronprinsen som försvann.

– SVT bjuder på en julkalender som är en historisk vintersaga i en svunnen tid. Kampen står mellan gott och ont, och skuggor lurar i slott och gränder. Kronprinsen som försvann är ett spännande äventyr som kommer att samla hela familjen i mörka december även detta år, säger Anna Alandh, tf programchef på SVT Barn i en kommentar till Expressen.

Annons

Skådespelarna i julkalendern 2022

I huvudrollen som kronprinsen ser vi Xavier Canca-Englund, 12. Det här är hans största roll hittills och för Aftonbladet berättar han att han inte ens visste att det var julkalendern det handlade om när han sökte rollen.

Xavier Canca-Englund gör rollen som prins Carl Wilhelm Gyllencrona i julkalendern 2022, som heter Kronprinsen som försvann.
Xavier Canca-Englund gör rollen som prins Carl Wilhelm Gyllencrona.

– De sade inte vad det var först. Men sedan när jag fick rollen fick jag veta att det var julkalendern. Jag blev jätteexalterad. Jag har inte gjort så mycket än, men det här kommer definitivt att bli det roligaste av det jag har gjort.

Hilda spelas av Kerstin Linden, som senast sågs i rollen som Lill-Märta i filmen Utvandrarna. Hon är med andra ord redan van vid att klä sig i gammaldags kläder för en roll och för Aftonbladet beskriver hon sin karaktär Hilda som ”finurlig och lustig”.

Annons

Maria Lundqvist i Kronprinsen som försvann

I rollen som farmor Nanni ser vi skådespelerskan Maria Lundqvist. Hon berättar för tidningen att det var hon själv som ringde upp regissören Tord Danielsson och bad att få göra rollen eftersom hon lockades av tanken på att medverka i en riktig saga.

– Jag har aldrig gjort så förut. Men det kändes roligt. Och Tord blev glad. Han verkar vara en otroligt lekfull regissör.

Maria Lundqvist i rollen som farmor Nanni i Kronprinsen som försvann, årets julkalender 2022.
Maria Lundqvist i rollen som Nanni, Hildas farmor och den som driver värdshuset där prinsen får gömma sig.

Hon beskriver Kronprinsen som försvann som en trolsk saga med ett manus som kanske tänjer lite på gränsen för vad vi brukar vara vana vid när det gäller den årliga julkalendern.

– Manuset räds inte för spänningen. Det finns scener som är ganska modiga i sin sort. Ovanligt kraftfulla, tycker jag. För att vara julkalender så räds man inte att sätta fingret på utanförskap, rädsla och att känna sig jagad och skrämd, säger hon.

Annons

Tord Danielsson regisserar julkalendern 2022

I övriga roller syns bland annat Sissela Kyle, Dag Malmberg och Happy Jankell.

På rollistan finns även namn som Anton Lundqvist, Joel Spira, Sissela Benn, Arvin Kananian, Dilan Gwyn, Christoffer Nordenrot och Magnus Sundberg. För manus står Mattias Grosin, Linn Mannheimer och Isabelle Riddez.

Tord Danielsson regisserade även 2017 års julkalender, Jakten på tidskristallen. Så här säger han till Expressen om årets projekt:

– Det här är verkligen en klassisk saga. Ont möter gott blandat med humor och en massa spänning. Det kommer vara full fart hela vägen fram till jul.

Kronprinsen som försvann har premiär den 1 december 2022 i SVT och på SVT Play. Inspelningarna fortsätter på Gotland under våren 2022.

Annons