Julkalendern i SVT 2020: Här är allt vi vet om Mirakel

Sarah Rhodin, Babben Larsson, Emanuel Kielin, Joel Adolphson, Annika Andersson och Johan Glans under inspelningarna av julkalendern Mirakel som visas i SVT i december 2020.

Sarah Rhodin, Babben Larsson, Emanuel Kielin, Joel Adolphson, Annika Andersson och Johan Glans under inspelningarna av Mirakel.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

I årets julkalender hos SVT får vi vara med om ett spännande tidshopp, när två flickor som lever i olika tider byter kropp med varandra. I rollerna syns bland annat Babben Larsson och Johan Glans. Här är allt vi hittills vet om julkalendern Mirakel som sänds i SVT 2020!

Julkalendern i SVT är en tradition som många av oss håller kär. För många väcker den mysiga barndomsminnen och för andra fortsätter julkalendern att vara en av årets tv-höjdpunkter även i vuxen ålder. Och i år är inget undantag – trots den rådande coronapandemin lyckades produktionen fullfölja inspelningarna och den första december är det dags att bänka sig i tv-soffan. Det här är allt vi hittills vet om den kommande julkalendern!

Se trailern här:

Se trailern för årets julkalender "Mirakel" här
Slå på ljud

Julkalendern 2020 – det här handlar Mirakel om

Julkalendern i SVT år 2020 heter Mirakel. Handlingen kretsar kring flickorna Mira och Rakel som bor i samma hus, en herrgård, men i helt olika epoker. En dag skapas ett svart hål i det rum de båda bor i och en tunnel mellan år 1920 och år 2020 uppstår. Av misstag sugs flickorna in i hålet och upptäcker snart att de har bytt kropp med varandra. Rakel får en chock när hon inser att hennes hem har förfallit under de hundra år som gått och att herrgården numera är ett HVB-hem för ungdomar.

Och Mira finner sig plötsligt i en tid då barn skulle veta sin plats och nästan inte synas alls. I Rakels kropp får hon nu försöka anpassa sig till livet som en ”fin flicka”.

– Mitt tankeexperiment var ”vad skulle hända om Madicken hamnade i vår värld? Och vad skulle hända om en överaktiv, kaxig tjej från vår värld hamnade hos de väluppfostrade och nästan osynliga barnen från 1920?” säger manusförfattaren Peter Arrhenius till TT.

Maja Runge, Bibi Lenhoff, Andreas Rothlin Svensson, Emil Brulin och Ossian Nordh under inspelningarna av julkalendern Mirakel som sänds i SVT 2020.

Maja Runge, Bibi Lenhoff, Andreas Rothlin Svensson, Emil Brulin och Ossian Nordh medverkar alla i julkalendern Mirakel i SVT.

Foto: Jessica Gow/TT

Skådespelarna i julkalendern Mirakel

Förutom Peter Arrhenius är det Sara Young och Fredrik Agetoft som står för manus. I rollerna som Mira och Rakel ser vi Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff. Bland de övriga medverkande finns exempelvis Babben Larsson, Johan Glans och Annika Andersson.

Sarah Rhodin och Johan Glans under inspelningarna av julkalendern Mirakel som sänds i SVT i december 2020.

Sarah Rhodin spelar Mira och Johan Glans spelar vetenskapsmannen Vilgot i årets julkalender Mirakel.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Johan Glans har tidigare pratat om det faktum att han har en roll i en produktion som hans fru, Sara Young, skrivit manus till.

– Det kanske var nepotism ändå, det vågar jag knappt fråga om. Att min fru är en av författarna kan ju faktiskt ha spelat in för att jag fick rollen, har han skämtsamt sagt till Aftonbladet.

Inga tomtar i årets julkalender i SVT

Mirakel skiljer sig markant från tidigare års julkalendrar på en viktig punkt – jultomten har ingen framträdande roll. I 2019 års julkalender, Panik i tomteverkstan, kretsade hela handlingen kring tomten men i år blir det alltså annorlunda. Istället lyfts andra saker, som var viktigt under julfirandet för hundra år sedan, fram. Aftonbladet nämner exempelvis brödhögen som skulle finnas på bordet när man firade jul, för att visa på överflöd. Ju större brödhög, desto mer pengar hade man.

Johan Glans, Annika Andersson, Sarah Rhodin, Emanuel Kielin, Babben Larsson och Joel Adolphson under inspelningarna av julkalendern Mirakel som sänds i SVT december 2020.

Johan Glans, Annika Andersson, Sarah Rhodin, Emanuel Kielin, Babben Larsson och Joel Adolphson.

Foto: Vanni Jung Ståhle/DN/TT

Regissör för Mirakel är Calle Åstrand. Han har tidigare regisserat bland annat Kenny Starfighter och den tidigare julkalendern Håkan Bråkan. Produktionsbolaget Jarowski står för produktionen av Mirakel.

Premiär för julkalendern Mirakel blir det den 1 december 2020 klockan 07.15 i SVT1 och SVT Barn. Avsnitten läggs också ut på SVT Play.

Jultraditioner – så har vi firat jul de senaste 90 åren
Nostalgi! 5 julkalendrar på SVT vi aldrig glömmer