Kim Anderzons sista föreställning

SVT visar dokumentären Den skalliga primadonnan om Kim Anderzon.
Skådespelerskan Kim Anderzon fick ett sista framträdande innan hon gick bort i cancer. Nu visar SVT dokumentären om hennes liv och festen där hon tar farväl av vännerna.

Skådespelerskan Kim Anderzon gick bort i cancer i oktober 2014. Under det sista året, när hon var svårt märkt av sjukdomen, följde dottern Tintin Anderzon och Tintins halvbror Fredrik Egerstrand henne för att göra färdigt dokumentären om hennes liv.

”Hon var min förebild”

Det är en färgstark människa som porträtteras. Kolleger som Krister Henriksson och Johan Rabaeus berättar om Kim Anderzons enorma kraft på scen, om hur hon imponerade och inspirerade.

– Hon var ju min manliga förebild, säger Johan Rabeus som bland annat spelade mot henne i Lärda fruntimmer på Pistolteatern.

En teater som i princip var synonym med Kim Anderzon.

Kim Anderzon framför Pistolteatern 1977. Foto: IBL

Skådespelerskan berättar också om hur beskedet om att hon hade tackat ja till en roll i succéfilmen Sällskapsresan togs emot bland kollegerna på den fria teatern.

Behandlades i Berlin

Det var inte helt okej att bara göra komedi för underhållningens skull.

– Mina kamrater på Pistolteatern tyckte att det var väldigt konstigt att jag gjorde den, berättar Kim Anderzon i dokumentären som också innehåller bilder och scener från publikframgångar som Vivavagina, Änglasug och inte minst ur filmen Badjävlar.

Det sista året genomgick Kim Anderzon behandling i Berlin. Hoppet levde om att få bukt med cancern men behandlingen var förgäves. Fastän Kim Anderzon blev sämre och sämre hann hon med en sista föreställning. En fest med alla vänner på restaurang Wasahof i Stockholm.

Kim och hennes Lasse på sista festen. Foto: SVT

Sista framträdandet

Hennes man, Lasse Naumburg, berättar i dokumentären att han var tveksam till att Kim skulle orka vara med på festen det bestämda datumet. På morgonen när han ock sköterskan tittade till henne var hon inte kontaktbar. Men senare på dagen slog hon upp ögonen och undrade varför han så så moloken ut.

– Det är ju föreställning!

På Wasahof fanns vänner från hela livet och karriären samlade.

– Ni får skratta för det är väldigt tragikomiskt allting, säger Kim Anderzon i sitt improviserade välkomsttal som bär den självironiska skådespelerskans signum.

– Det här är alltså en minnesstund fast liket lever.

Festen på Wasahof blev ett varmt avsked. Det blev också Kim Anderzons sista framträdande.

Lasse Naumburg berättar om den sista morgonen. Hur Kim Anderzon hade varit glad åt minnena av festen.

– Sedan sa hon, nu kan jag dö.

Filmen Den skalliga primadonnan hade premiär i mars i år. Nu visar SVT en förkortad version i K-special fredag 20 oktober. Filmen finns i SVT Play från söndag 15 oktober.


Kim och dottern Tintin Anderzon som gjort dokumentären med Fredrik Egerstrand. Foto: IBL