Kimberly kämpar mot ätstörningarna – möter Bianca Ingrosso

Bianca Ingrosso möter Kimberly i Sofias Änglar.
Kimberly har under stora delar av sitt liv drabbats hårt av ätstörningar, en sjukdom som varit nära på att ta hennes liv. Familjen får i Sofias Änglar i Kanal 5, hjälp och stöd.

I Ludvika står ett lantställe och förfaller, ett så kallat renoveringsobjekt med potential. Men ägarna Eva och Affe har inte energi nog att förhindra huset att långsamt förtvina. De senaste sex åren har paret ägnat all sin lediga tid åt att ta hand om dottern Kimberly.

Drabbad av ätströrningar

Dottern, som idag är 17 år, drabbades av ätstörningar för sex år sedan. Den dödliga sjukdomen har flera gånger varit nära att ta hennes liv. Konsekvenserna för familjen har varit ödesdigra, Kimberlys sjukdom har lett till att Eva bränt ut sig och att Affe fått en hjärtinfarkt.

– Jag har fått jobba ganska mycket. Har dragit ett lass i sex års tid och sedan fick jag en infarkt, det var ett kvitto på att det var tufft, säger Affe och berättar hur han inte längre träffar sina vänner.

Kimberly vill hjälpa sin pappa

Trots att Kimberly är inskriven på vuxenvårdsavdelningen på Stockholms centrum för ätstörningar, så vill hon hjälpa sin familj. Därför har hon hört av sig till Sofias änglar med en vädjan att hjälpa till med deras lantställe, inte minst för hennes pappas skull.

Kimberlys mamma Eva som alltid ställt upp ser renoveringens lyckade resultat.

Kimberlys mamma Eva som alltid ställt upp ser renoveringens lyckade resultat. Foto: Kanal 5

– Det känns bra att kunna ge tillbaka till pappa, han har fått mig att orka när jag inte själv har orkat, säger Kimberly.

Såväl Kimberly som hennes föräldrar resonerar om den skuld och skam som sjukdomen för med sig. Kimberly känner skuld för att sjukdomen drabbar fler än henne, medan föräldrarna känner skuld för att de inte kan få sjukdomen att försvinna hur mycket de än anstränger sig.

Under tiden som lantstället totalrenoveras i varje vrå, får programledarna Mattias Särnholm, Johnnie Krigström och Sofia Wistam ta del av Kimberlys livshistoria. En historia som rymmer mycket sorg och skuldkänslor.

– Jag minns att jag var 8 år gammal när jag började tvivla på mig själv. Sen när jag var 12 år så började mina föräldrar märka att portionerna minskade, säger Kimberly.

Bianca Ingrosso möter Kimberly

Som 13 åring åkte Kimberly till BUP där de inte kunde ge henne det stöd som hon behövde. Därför hänvisades hon till Stockholms centrum för ätstörningar där hon fortsatt är inskriven.

– När jag tittar mig i spegeln nu ser jag en stor flodhäst, en misslyckad människa är det enda jag ser, säger Kimberly som berättar om en sjukdom som isolerar henne från omvärlden.

Bianca Ingrosso möter Kimberly i Sofias Änglar.

Bianca Ingrosso möter Kimberly i Sofias Änglar. Foto: Kanal 5

Kimberly och hennes familj får flera glada överraskningar under renoveringen. Dels återfår Kimberly kontakten med nära och kära som hon inte träffat på fyra år. Samtidigt får hon en ny bekantskap i form av Bianca Ingrosso som kommer ut för att hälsa på.

Bianca, som själv har kämpat mot ätstörningar i många år och valt att vara öppen med sin sjukdom, möter Kimberly i ett öppet samtal mellan två personer med liknande erfarenheter.

– Jag vill bara hjälpa henne, jag vill bara ge henne den där glöden att vilja leva som jag hittat, säger Bianca.