Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Kristin Kaspersen berättar om sorgen efter Lill-Babs

23 jan, 2019 
Henrik Högström
När Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort i våras strömmade kärleksförklaringarna in från en stor publik. Dottern Kristin Kaspersen berättar nu om stoltheten hon känt för sin mamma och sin egen sorg. ”Det är overkligt att något så levande tar slut”, säger hon i Renées brygga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kristin Kaspersen växte upp som kändisbarn. Pappa är norska fotbollsspelaren Kjell Kaspersen och mamma hette Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Själv gjorde hon roller i barnteateruppsättningar men fann senare en egen nisch som programledare i TV. Kristin har synts i allt från Fångarna på fortet till Nyhetsmorgon och Årets kock. Nu är hon med säsongsinledningen av kollegan Renée Nybergs program Renées brygga tillsammans med artisten Viktor Frisk och norska hotellmagnaten Petter Stordalen.

Kristin Kaspersen har adhd

– Energin på den här bryggan kan ju driva en ångbåt, konstaterar Renée Nyberg nöjt om den inbjudna trion.

Samtalet mellan Renée Nyberg och Kristin Kaspersen tar avstamp i just energin. Kristin Kaspersen, som ganska nyligen fått en adhd-diagnos, medger att hon är van vid att köra på för fullt och att hon borde bli bättre på att prioritera var hon ska lägga energin.

– Jag har ju inte en eller två tankar i huvudet. Jag har ju tio, säger Kristin Kaspersen i programmet.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson och dottern Kristin Kaspersen 1974. Foto: IBL Bildbyrå

Fick fyra veckor att ta farväl

Det drivet och energin känner hon igen från sin egen mamma. Lill-Babs var inte heller mycket för att sitta still och vänta. Varken på scen eller privat.

Annons

– Jag tror att jag har mycket därifrån. Sedan måste jag lära mig att använda det på rätt saker.

Strax innan sin 80-årsdag i mars 2018 fick Lill-Babs söka vård på sjukhus med hjärtsvikt. Och det visste familjen om att hon hade haft problem med tidigare. Men på sjukhuset kunde läkarna konstatera att den folkkära artisten hade långt framskriden cancer.

Kristin Kaspersen, syskonen Malin Berghagen och Monica Svensson och barnbarnen fick fyra veckor tillsammans med henne på sjukhuset.

– Det låter konstigt men de veckorna var något av de finaste vi haft tillsammans  Där vi systrar och barnbarn alla fick så oerhört mycket tid med mamma. Vi var där varje dag och lagade mat, masserade henne.

Lill-Babs tillsammans med döttrarna Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen.
Lill-Babs tillsammans med döttrarna Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen. Foto: IBL Bildbyrå

”Envis in i det sista”

Hon berättar att mamman fortsatte att kämpa trots att sjukdomen hade henne i sitt grepp. Tio dagar innan Lill-Babs somnade in var hon upp och gjorde knäböj och armhävningar mot handfatet.

Annons

– Hon var envis in i det sista, säger Kristin Kaspersen.

– Hon blev 80 år, men hon blev aldrig gammal.

Efter att Lill-Babs gått bort har familjen fått ta emot mycket kärlek och stöd. De har förstått att deras mamma och mormor betytt mycket för väldigt många. Kristin Kaspersen förklarar att hon känt sig så stolt över sin mamma att det varit svårt att vara ledsen för egen del. Men hon räknar med att den tiden kommer också.

– Det är overkligt att något så levande tar slut. Men sånt är livet.

Premiär för Renées brygga med Viktor Frisk, Petter Stordalen, Kristin Kaspersen och Rnée Nyberg. Foto: TV4
Premiär för Renées brygga med Viktor Frisk, Petter Stordalen, Kristin Kaspersen och Rnée Nyberg. Foto: TV4

Renées brygga sänds i TV4 på onsdagar klockan 21.00.

Läs också:

Allt om Viktor Frisk – från mello till mode

Lill-Babs död: Så minns vi hela hennes karriär

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons