Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Lasse Åberg, 78, om pacemakern: ”Underbar liten maskin”

30 jan, 2019 
Henrik Högström
Trots hjärtflimmer och relativt hög ålder har Lasse Åberg inte slagit sig till ro. Han vill fortfarande imponera på sin fru och omvärlden. ”Det är väl en del av drivkraften att man inte är riktigt nöjd”, säger Lasse Åberg i Renées brygga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lasse Åberg, 78, ligger bakom en av Sveriges mest populära filmkaraktärer. Hans ”Stig-Helmer” från filmserien Sällskapsresan tillhör minsta gemensamma nämnare när svenskar träffas i liftköer, på afterski eller fest. Det är, helt enkelt, svårt att bli mer folkkär än så.

Filmerna är dock bara ett av Åbergs många konstnärliga uttryck. Lasse Åberg gestaltar även Trazan Apanson, spelar i Electric Banana Band och samlar Musse pigg-prylar. Konstnärliga uttryck som, bland annat, kan beskådas på det egna muséet i Bålsta. Samma ort där han bor med hustrun Inger sedan mer än 50 år tillbaka.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ola Salo och Lasse Åberg i Renées brygga
Ola Salo och Lasse Åberg gör en stilmässig entré till Renées brygga. En pastisch på egna filmen SOS – en segelsällskapsresa (1988) Foto: TV4

Makarna är, vid det här laget, oskiljaktiga. Lasse Åberg tar till en liknelse ur den lättare konstnärliga dagis-skolan för att förklara.

Annons

– Tänk dig att du har en röd och en blå klump modellera som du bakar samman. Till slut blir det lila. Men du kan inte få det till en röd och en blå klump igen. Det går ju inte. Hon är en bit av mig och jag är en bit av henne, säger Lasse Åberg i Renées brygga.

Paret träffades redan när Lasse Åberg pluggade till grafisk formgivare på Konstfack under 60-talet. Det finns två vuxna barn och flera barnbarn.

Många vänner som gått bort

Under de senaste åren har flera vänner och kolleger gått bort. Dit hör till exempel Brasse Brännström och Kim Anderzon.

– Det är ju nästan som en epidemi, säger Lasse Åberg.

– Det är klart att det är en påminnelse om att livet är ändligt.

Lasse Åberg talar om sig själv och sin hälsa med mjuk självdistans. Han motionerar regelbundet. Spelar tennis och gör en poäng av att han har samma lärare som Gustav V. Då har man varit med ett tag.

Och han har haft obehagliga upplevelser av hjärtflimmer.

– Det är ju som att någon mäter upp kistan när något sådant händer, säger Lasse Åberg som äter medicin och har pacemaker för att få bukt med problemen.

– Det är en underbar liten maskin.

Lasse Åberg i Renées brygga
Renée Nyberg får känna på Lasse Åbergs pacemaker. ”En underbar liten maskin”, säger allkonstnären. Foto: TV4

Hjärtproblemen har givetvis också använts som skämt. När Lasse Åberg tog emot Piraten-priset 2015 fick han in det i tacktalet där han citerade amerikanske komikern Sid Caesar:

– Jag vet inte om jag har gjort mig förtjänt av detta men det vet jag å andra sidan inte om mitt hjärtflimmer heller.

Förutom Lasse Åberg gästar även underhållaren Ola Salo och hockeyspelaren Henrik Lundqvist Renées brygga.

Renées brygga sänds i TV4, onsdagar 21.00

Av Henrik Högström

Läs också:

11 citat som gör att vi älskar Sällskapsresan!

Annons