Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Linda, 36, vann Hela Sverige bakar 2019: ”Fick nypa mig i armen”

11 dec, 2019 
Minna Wallén-Widung
Linda Hansson vann Hela Sverige bakar 2019 i TV4.
Foto: Eric Josjö/TV4
Vinnaren av årets upplaga av Hela Sverige bakar är Linda Hansson, 36. Vinsten har öppnat nya dörrar för Linda, som nu tagit tjänstledigt från jobbet som hotell-vd och precis öppnat ett eget bageri hemma i Ljungby.
– Det är kul att testa att göra det här på egen hand, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är som en dröm! För Linda Hansson, 36, har livet tagit en ny vändning efter vinsten i Hela Sverige bakar. Hon har tagit tjänstledigt, gett ut en egen bakbok och driver nu sitt eget bageri och konditori.
– Det är kul att testa att göra det här på egen hand, säger hon.

Egentligen har Linda Hansson sin mamma att tacka för att hon idag kan kalla sig för Sveriges bästa hemmabagare. Det var hon som tyckte att dottern skulle söka in till programmet och som trodde på att hon också skulle klara sig riktigt fint i tävlingen.

Linda Hansson vinnare av Hela Sverige bakar i TV4 2019.
Linda Hansson efter vinsten i Hela Sverige bakar. Foto: TV4

– Jag har alltid lyckats ganska bra när jag har bakat, så jag sökte mest som en rolig grej. Jag testade och hade tur helt enkelt, säger hon.

Annons

Efter hårda intagningsprov som innefattade intervjuer, castingträffar och provbakningar, fick Linda till sist veta att hon valts ut som en av deltagarna. En surrealistisk känsla för Linda, som till vardags är vd på det hotell hemma i Ljungby som hon och hennes bröder tagit över från sina föräldrar.

Linda Hansson vinner Hela Sverige bakar 2019 i TV4.
Linda Hanssons glädjerop efter att ha blivit utsedd till Sveriges bästa hemmabagare. Foto: TV4

– Det var som en dröm. Fast sedan kom den kanske största utmaningen, som var alla förberedelser. Man får reda på vad som ska bakas i varje program och sen gäller det att skriva egna recept och provbaka allt hemma. Det var en hel månads förberedelser innan inspelningarna startade.

Annons

Linda Hansson vann Hela Sverige bakar 2019

Efter det följde flera veckors hårt slit framför kamerorna. Att baka utomhus i tält där det stundtals var blåsigt och kyligt var en utmaning.

– Degar jäser inte som de ska och smörkrämer blir inte mjuka som de ska. Man måste vara väldigt anpassningsbar och hitta nya lösningar hela tiden.

Vem är Linda Hansson?

  • Namn: Linda Hansson.
  • Ålder: 36.
  • Familj: Barnen Ludde, 6, och Lovis, 10.
  • Bor: I Ljungby.
  • Yrke: Egenföretagare, hotell-vd och hemmabagare.
  • Bakfavorit: Franska våfflor är min bakfavorit att äta, och småkakor av alla sorter att baka.
  • Smakfavorit: Körsbär och punsch.

Men Linda stod pall för trycket och levererade vecka efter vecka. I finalen, som sändes i TV4 den 11 december, stod det mellan Linda och hennes två konkurrenter – Emma Svanström och Svetlana Soboleva. Linda intalade sig hela tiden att någon av de andra skulle kamma hem vinsten.

– Det var nog för att skydda mig själv från besvikelse. När de sedan ropade upp mitt namn var det ganska overkligt. Jag fick nypa mig i armen efteråt, och det får jag fortfarande göra.

Linda Hansson i Hela Sverige bakar 2019 i TV4.
En koncentrerad Linda Hansson i Hela Sverige bakar. Foto: TV4

Har skrivit en egen bakbok med recept

Precis som tidigare vinnare har Linda fått skriva och ge ut sin egen bakbok – som hon valt att kalla Fika är livet. Här finns recept på allt från persikopaj och napoleonbakelse till madeleinekakor och så givetvis vinnartårtan från programmet – en maffig Baked Alaska Flambé med körsbärssmak och italiensk maräng. En månad hade Linda på sig att skriva hela boken.

Annons

– Jag hade ju aldrig gjort ett riktigt recept i hela mitt liv. Men det fick bli ett hopplock av alla bra recept jag kunde komma på. Det var en stor utmaning, men väldigt kul. Och jag gillar att jobba under tidspress.

Omslaget till Linda Hanssons bok Fika är livet, utgiven 2019.
Linda Hansson har nu skrivit boken Fika är livet. Foto: Frida Wismar

Har startat bageriet Baket i Ljungby

Förutom att hon nu kan titulera sig bakboksförfattare, har vinsten inneburit ännu en stor förändring i Lindas liv. Hon har nu vågat ta steget att ta tjänstledigt från vd-jobbet och starta ett eget bageri och konditori hemma i Ljungby.

I slutet av november slog hon portarna till Baket.

Annons

– Det här är mitt friår då jag får göra vad jag vill. Jag har drivit företag med mina syskon hela livet nästan, så det är kul att testa att göra det på egen hand.

Att jobba mer praktiskt är något hon har längtat efter de senaste åren.

– Jag är kreativ och vill jobba med händerna. Och jag älskar att jobba med tillverkning och försäljning, så det är jättekul att få göra det.

Så är juryn och programledarna i Hela Sverige bakar

Linda Hansson tillsammans med Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg.
Linda Hansson tillsammans med Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg. Foto: TV4

Så här är juryn och programledarna i Hela Sverige bakar på riktigt – enligt vinnaren Linda Hansson:

  • Johan Sörberg i juryn är lite butter, men samtidigt vill han verkligen lära oss deltagare något. Så man kan ha mycket nytta av honom. Och han kan vara snäll fast man inte alltid tror det”
  • Birgitta Rasmusson är bara underbar, elegant, fin och mysig! Hon gick bara runt och mös i sina fina glasögon”
  • Tina Nordström är ganska gapig och skånsk. Det kan vara fantastiskt irriterande, men hon ger programmet väldigt mycket energi.”
  • Johan Östling vill man bara ta med sig hem. Han är bara mysig och får en att känna sig trygg. Han och Tina kompletterar verkligen varandra”
Annons