Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Lotta från Sveriges mästerkock: "Höll på att smälla av"

01 aug, 2018 
Redaktionen
Tittarfavoriten i Sveriges mästerkock Lotta Öström har fått massor av följare till sina matbilder på Instagram. Och när följarna tipsade stjärnkocken Leif Mannerström om Lottas talang fick det smått fantastiska följder…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det ringde på dörren hemma hos Lotta. Utanför stod stjärnkocken Leif Mannerström. Han hade hört talas om hennes matbilder på Instagram och ville smaka hennes mat. Det blev början på en resa hon ännu bara påbörjat.

Längst upp i nordligaste Sverige, i Kalix närmare bestämt, bor Lotta Öström, 47 år. Hon jobbar som lokalvårdare, gillar att vara ute i naturen och i stugan vid vackra Kalixälven. Men något skiljer henne från många av oss andra: Hon lagar fantastisk mat!

Blev stor på Instagram

– Jag älskar matlagning! Jag brukar också fota maten jag lagar. Min dotter föreslog att jag skulle börja lägga ut bilderna på internet, berättar Lotta. Sagt och gjort. Lotta öppnade ett konto på Instagram.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Bilder på vackra middagar varvades med matlagning utomhus och till Lottas stora förvåning ökade snabbt antalet följare. Plötsligt hade hundra personer gillat hennes bilder.

Annons

– Oj, tänkte jag! Uppmärksammas det här? Är det här bra? Det var ju sådan mat jag lagat i alla år, berättar Lotta.

Men följarna såg att det var något utöver det vanliga och tipsade produktionen för tv-programmet Sveriges mästerkock på TV4. En vacker höstdag när Lotta och hennes man var ute och plockade svamp i skogen ville han hastigt gå hem igen. Lotta förstod ingenting.

– Jag trodde att jag kanske råkat säga något som gjorde honom sur. Väl hemma frågade han om jag inte skulle duscha. Jag undrade om jag luktade illa.

Leif Mannerström och ett kamerateam

Plötsligt ringde det på dörren. Utanför stod Leif Mannerström och ett kamerateam. Han ville att Lotta skulle kvala in till Sveriges mästerkock.

– Jag höll på att smälla av. Det första jag sa var: ”Men va´ fan!” Jag hoppas att folk inte tror att det är så vi brukar hälsa i Kalix, skrattar Lotta.

Annons

Resten är historia, i alla fall för alla som följt programmet. Leif gillade det hon lagade och Lotta blev en av de tolv deltagarna som fick tävla om titeln Sveriges bästa amatörkock tidigare i år. Vecka efter vecka; hon slutade på en fjärdeplats, charmade hon såväl juryn som tittarna med sitt naturliga sätt, smittande skratt och sin fantastiska matlagning. Lotta själv förstår ingenting. Hon har ju bara varit sig själv.

Lotta Öström lagar mat i Sverige mästerkock

– Det är ju bara jag, Lotta. Jag är som jag är, det kanske är därför som folk gillat mig. Jag har alltid haft lätt till både skratt och tårar.

Annons

Hade du aldrig själv tänkt söka till Sveriges mästerkock?

– Absolut inte! Även om jag alltid drömt om att göra mat-tv så ser alla för proffsiga ut och maten är så avancerad. Jag trodde verkligen inte att jag var tillräckligt duktig eller att jag skulle få en sådan respons. Jag fick så många fina meddelanden, inte minst när programmet där jag åkte ut sändes. Som jag grinade när jag läste dem!

Idag har du nästan 12 000 följare på Instagram.

– Det är otroligt att man kan bli upptäckt på det sättet för det är ju tack vare bilderna jag fått den här chansen. Det känns så ovant att bli igenkänd när man tror sig vara anonym. Alla som kommer fram och pratar är så snälla, respektfulla och ödmjuka. Det ger sådan energi att höra att någon lagat mina recept och gillar dem.

Är som en konstnär

Till och med korv och makaroner ser jättegott ut på dina bilder. Vad är hemligheten?

Annons

– Mycket handlar om färg och form. Man äter också med ögat, så även enkel mat kan vara snygg. Att lägga upp mat är lite som när en konstnär ska måla en tavla. Det växer fram en bild i huvudet hur det ska se ut på tallriken. Att lägga till en färgklick eller att använda ett annat porslin kan göra stor skillnad.

Hur ser middagarna ut hemma?

– På helgerna lagar vi mycket mat. Jag skulle gärna laga rätt efter rätt en hel dag. Men på vardagar finns såklart mindre tid och ibland kan det gå lite väl snabbt, inte minst när mina egna barn var små. En gång hade vi bråttom och jag skulle göra en pulversoppa. Jag hällde ett par påsar i kokande vatten. Men barnen tyckte att det var för starkt och salt. Ät nu, sa jag. När jag smakade själv visade det sig att jag tagit en påse refill Aromat-krydda. Vi fick äta filmjölk istället, skrattar Lotta.

Annons

Mat ska inte vara krånglig

Det där med ont om tid, har du några tips?

– Det är svårt att få ihop pusslet, så ha en bra och vällagad huvudråvara – men gena när du kan! Köp pommes frites istället för att göra egna. Piffa upp med små detaljer. Mat ska inte vara krånglig, men det viktigt är att ha bra råvaror, till exempel riktigt smör och färska kryddor. Det gör stor skillnad! Hemma har vi alltid ett välfyllt skafferi, kött som min man jagat och svamp i olika former som vi själva plockat. Även om basvarorna ofta är desamma så plockar jag in olika element för att göra en ny rätt.

Hur kommer du på dina rätter?

– Jag tänker mycket på mat, googlar och läser recept. Jag försöker följa dem men lyckas aldrig utan måste hitta på något eget, ändra eller lägga till andra ingredienser. Ibland vaknar jag på morgonen med en matidé. Jag väcker min man och säger; ”I dag kan vi göra det här…” ”Åh, svarar han, tänker du redan på mat?”

Annons

Erbjudande om jobb på restaurang

Du var 14 år när du träffade din man. Vad är hemligheten?

– Man måste jobba på sin relation, visa varandra respekt och låta var och en ta den plats i livet man behöver. Det är viktigt att ha olika intressen men också gemensamma. Man måste må bra tillsammans. Livet är inte alltid en dans på rosor, så det är fantastiskt att ha någon vid sin sida som känner en utan och innan.

Hur ser framtiden ut?

– Jag har fått många erbjudanden om att gästspela på restauranger och olika event. Jag skriver också en del recept. Så livet är väldigt spännande just nu! Men jag skulle inte vilja jobba heltid med mat utan jag trivs bra med mitt jobb. Det har skapats många recept bakom min städvagn, skrattar Lotta.

Det här är Lotta Öström

Född: 1971
Familj: Mannen Patrik, barnen Simon och Linda och barnbarnet Lova.
Bor: Kalix
Gör: Lagar mat
Intressen: Matlagning, naturen
Hemsida: lottaostromsmat.se
Aktuell med: Tittarfavorit i årets omgång av Sveriges mästerkock.

Annons

Lottas bästa sommar:

Det var en sommar för några år sedan. Det var mycket sol och många varma kvällar. Vi var i stugan, badade och tog med schampo och tvättade oss i älven. Det var den skönaste sommaren på länge.

Lottas värsta sommar:

Det var nog 2017. Sommaren kom aldrig. Det var bara blåsigt och regnigt.

3 i topp – sommarmat:

1. Nyfångad halstrad fisk, direkt fångad och saltad på elden

2. Grillat kött

3. Vattenmelon, sval och lagom kall

3 i topp – sommarboende:

1. Stugan vid Kalixälven

2. Fricampa i jeepen. Vi tar jeepen, stannar där vi tycker att det är mysigt, lägger madrasser i bilen och sover där.

3. Hemma så klart.

3 i topp – sommaraktivitet:

1. Laga mat ute. Ta med skafferiet ut, hacka och stek utomhus. Det är det roligaste som finns.

2. Umgås med familj och vänner

3. Ta dagen som den kommer, bara vara. Lyssna på fågelkvitter och känna att man är ledig.

Annons

3 i botten – sommaren skulle vara bättre utan:

1. Mygg

2. Regn

3. Måsten, saker man behöver göra.

Lottas sommarpryl:

Muurikka - en stekhäll som sätts över hällen när man steker mat utomhus.

Muurikka, en stekhäll som sätts över hällen när man steker mat. Att laga mat utomhus är det bästa som finns! Allt smakar så mycket bättre ute i naturen

Lottas drömpicknick:

Jag skulle bjuda med alla nära och kära, även de som tyvärr inte längre finns i livet. Vi skulle åka till en strand, äta och dricka gott och vi skulle prata om allt och inget. Framför allt skulle jag berätta för de som inte längre lever i dag hur mycket de har betytt.

Annons

Lottas tidslinje:

1971: Lotta föds.

1986: Hon träffar sin man Patrik.

1993: Sonen Simon föds.

1995: Dottern Linda föds.

2016: Barnbarnet Lova föds.

2018: Var med i Sveriges mästerkock.

Av Angelica Berg
Foto: Susanne Lindholm, TV4, IBL och privat bild

Läs också:

Här är alla finalisterna i Sveriges mästerkock 2019!

Lotta har blivit tittarnas favorit i Sveriges mästerkock: ”Jäklar, vad jag svär”

Leif Mannerströms köttbullar – recept

 

Annons