Lotta på Liseberg 2019: Här är alla artister och datum

Lotta Engberg är programledare för Lotta på Liseberg 2019. Programmet har premiär den 17 juni 2019.
Sedan 2009 har Lotta på Liseberg varit ett ständigt inslag i den svenska sommaren. Den tionde säsongen har premiär 17 juni 2019 och här hittar du information om programledare, artister och viktiga datum.

Lotta Engberg programleder Lotta på Liseberg

Sedan programmet debuterade 2009 har Lotta Engberg varit programledare för Lotta på Liseberg och 2019 är det dags för hennes tionde säsong! Allsången på Liseberg har varit en tradition sedan 2004 men det dröjde alltså till 2009 innan TV4 började sända programmet på tv. I samband med att programmet började sändas klev Bingo Lotto in och skapade Sommarbingo, som dock togs ur programmet 2011. 2005 började man dessutom en ny tradition med allsång under julen, under namnet Jul-Lotta på Liseberg, även detta med Lotta Engberg som program- och allsångsledare.

Gäster i Lotta på Liseberg 17 juni

Detta är Sebastian Walldén

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Sebastian Walldén.

Sebastian Walldén uppträder på QX-galan 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Sebastian vann Idol 2018 och i april i år släppte han sin debutsingel, Bad News. Innan han deltog i Idol medverkade han i Paradise Hotel: Förspelet. Där tävlade han om en plats i det riktiga tv-programmet Paradise Hotel men misslyckades med att komma med.

Fakta om Dolly Style

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Dolly Style

Dolly Style tillsammans med Christer Björkman på Melodifestivalen 2019. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

2014 skapade Emma Nors och Palle Hammarlund gruppen Dolly Style genom att föra samman Alexandra Salomonsson (Holly), Carolina Magnell (Molly) och Emma Pucek (Polly). Konceptet skaparna byggde upp var att artisterna ”kom från ett dockhus i Dollyville” och eftersom artisterna inte framträder som sig själva kan konceptet leva vidare även om medlemmar vill lämna Dolly Style. Idag är ingen av de ursprungliga medlemmarna i gruppen kvar, nu är Vilma Davidsson Holly, Mikaela Samuelsson är Molly och Caroline Aronsson framträder som Polly.

Jill Johnson – svensk countrylegendar

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Jill Johnson

Jill Johnson på Kulturbolaget i Malmö 2019. Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet/TT

Ängelholmsfödda Jill Johnsson (artistnamn Johnson) började turnera redan som 12-åring. Efter några år som cover- och dansbandssångerska fick hon 1996 sitt stora genombrott med skivan Sugartree. I Danmark gick titelspåret upp på en förstaplats på topplistan. Sedan dess har karriären bjudit på allt från hitlåtar till succén med tv-programmet Jills Veranda, där hon lär känna och spelar in musik med artister i Nashville.

Per Andersson

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Per Andersson

Per Andersson. Foto: Tommy Holl/IBL/TT

Skådespelaren och komikern Per Andersson har charmat den svenska publiken med revyer, buskis, panelprogram – och inte minst Grotesco. Sedan 2006 har humorkollektivet Grotesco släppt tre tv-serier, varit pausunderhållning i Melodifestivalen 2009 och hunnit bli polisanmälda för låten Bögarnas fel som de framförde på Allsång på Skansen 2011. Gruppen friades eftersom justitiekansler ansåg låten vara uppenbar satir.

Ulla Skoog

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Ulla Skoog

Ulla Skoog. Foto: Tommy Holl/IBL/TT

Sedan hon kom in på scenskolan 1979 har Ulla Skoog hunnit med ett oräkneligt antal scenföreställningar och filmer. Hon fick sitt stora genombrott med Lorry under tidigt 90-tal och har sedermera även varit med i filmen Yrrol med samma upphovsmän. Sedan sent 90-tal har hon turnerat med Tomas Von Brömssen och framför revyer över hela landet. Hon har även en gedigen radiokarriär bakom sig.

Linus Wahlgren

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Linus Wahlgren

Linus Wahlgren. Foto: Tommy Holl/IBL/TT

Den svenska kändis-kungafamiljen Wahlgren tenderar att dyka upp i de flesta sommarprogram på svensk tv – och Lotta på Liseberg är inget undantag! Linus, som debuterade på scen som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta, har en stor skådespelarkarriär i ryggen. Utöver teateruppsättningar har han även medverkat i musikaler som Rent, Grease och The Book of Mormons, varit röstskådespelare i bland annat pokémon, medverkat i 85 avsnitt av Rederiet samt släppt musik under sitt eget namn.

Gäster i Lotta på Liseberg 24 juni

Uppehåll pga åttondelsfinal i fotbolls-VM

Gäster i Lotta på Liseberg 1 juli

Hanna Ferm

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Hanna Ferm.

Hanna Ferm på Gröna Lund 2019. Foto: Eero Hannukainen/TT

Hanna Ferm deltog i Talang 2014 när hon bara var 14 år. Tre år senare, 2017, slutade hon på en andraplats i Idol. Sedan dess har hon hunnit delta och ta sig till final i Melodifestivalen 2019 tillsammans med Liamoo.

Liamoo

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Liamoo

Liamoo i Melodifestivalen 2019. Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Som nämnt ovan deltog Liamoo i Melodifestivalen 2019 tillsammans med Hanna Ferm och låten Hold You. Liamoo, eller Liam Pablito Cacatian Thomassen som han egentligen heter, slog igenom när han vann Idol 2016. Han deltog även i Melodifestivalen 2018 och slutade på en sjätteplats med låten Last Breath.

Anna Bergendahl

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Anna Bergendahl

Anna Bergendahl i Melodifestivalen 2019. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

2010 vann Anna Bergendahl Melodifestivalen med låten This is my life. Tyvärr kvalificerade inte sig balladen till finalen av Eurovision Song Contest utan åkte ut redan i semifinalen. Det är den enda gången ett svenskt bidrag inte tagit sig till final. 2019 deltog hon i Melodifestivalen igen, denna gång med låten Ashes to Ashes som slutade på en tiondeplats. Vid sidan av sin musikkarriär så studerar Anna även till läkare och vill gå i sin fars fotspår i framtiden.

Kikki Danielsson

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Kikki Danielsson

Kikki Danielsson på Cirkus i Stockholm 2018. Foto: Mattias Hansson/TT

Kikki är en svensk musiklegendar. Hon slog igenom som country- och dansbandssångerska i slutet av 70-talet. Sedan genombrottet har hon deltagit i Melodifestivalen inte mindre än tio gånger – och representerat Sverige i Eurovision Song Contest två gånger. Hon har även deltagit i den norska tävlingen Melodi Grand Prix.

Under 70-talet var hon sångerska i Wizex, innan hon 1982 bildade gruppen Chips. Tidigt 2000-tal bildades Kikki, Bettan och Lotta, bestående av Kikki Danielsson, Elisabeth Andreassen och Lotta Engberg. Tillsammans har de deltagit i Melodifestivalen samt turnerat över hela landet.

Eric Saade

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Eric Saade

Eric Saade som programledare i Melodifestivalen 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

2010 slutade Eric trea i Melodifestivalen med låten Manboy och 2011 vann han tävlingen med låten Popular. I Eurovision Song Contest 2011 slutade Eric Saade på en tredjeplats i Düsseldorf. I år var han programledare för Melodifestivalen i SVT tillsammans med Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer och Marika Carlsson.

Gäster i Lotta på Liseberg 8 juli

Arja Saijonmaa

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Arja Saijonmaa

Arja Saijonmaa i Melodifestivalen 2019. Foto: Jessica Gow/TT

Sedan 70-talet har Arja Saijonmaa hunnit ge ut 37 skivor på fyra språk, finska, svenska, franska och tyska. Hon har medverkat i svenska Melodifestivalen tre gånger och den finska uttagningen till Eurovision Song Contest en gång. Hon har dessutom medverkat i film, gett ut en bok och varit ambassadör för UNHCR sedan 1987.

Ida Wiklund

Låtskrivaren och artisten Ida Wiklund uppträder den 8 juli på Liseberg. Hennes låt Mellan dröm och verklighet var en stor radiohit 2016, när den låg på P4:s A-rotation i hela 16 veckor. Faktum är att hennes musik spelades så mycket att hennes bolag fick 0,4% av alla intäkter på den svenska radiolistan.

Jens Hult

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Jens Hult

Jens Hult. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

2013 slutade Jens på fjärdeplats i Idol och hans uppföljande singel, Precis som du vill, sålde platina och har över sju miljoner startade spelningar på Spotify. 2017 kom hans efterlängtade debutalbum Tiden före mig.

Sonja Aldén

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Sonja Aldén

Sonja Aldén. Foto: Eero Hannukainen/TT

Låtskrivaren och sångerskan Sonja Aldén har genom åren både skrivit låtar och deltagit i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. 2005 samskrev hon Shirley Clamps bidrag Att älska dig, och samma år var hon en del av kören i Litauens bidrag Little by Little. 2006 tävlade hon som sångerska i Melodifestivalen samt skrev The Poodles bidrag Night of Passion. 2007 deltog hon i tävlingen igen och slutade på en sjätteplats i finalen. Samma år släppte hon skrivan Till dig – som sålde guld! 2012 deltog hon i Melodifestivalen igen, men denna gång blev det ingen finalplats.

Sigrid Bernson

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Sigrid Bernson

Sigrid Bernson i Let’s Dance 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

2011 tävlade Sigrid Bernson tillsammans med Andreas Weise i Let’s Dance som dansare, och året efter vann hon hela tävlingen tillsammans med Anton Hysén. Sedan dess har hon vunnit ytterligare en gång, 2014 med Benjamin Ingrosso. Hon gjorde debut i Melodifestivalen 2018 med låten Patrick Swayze.

Gäster i Lotta på Liseberg 15 juli

Lisa Ajax

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Lisa Ajax

Lisa Ajax i Melodifestivalen 2019. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lisa vann Idol 2014 och hon slutade sjua i Melodifestivalen samma år med låten My heart wants me dead. 2017 deltog hon i Melodifestivalen igen, denna gång blev det en niondeplats med låten I don’t give A. Via andra chansen lyckades hon dessutom ta sig till final i tävlingen även 2019 med låten Torn. Som ung var hon en del av Helges All-Stars, som även skapat stjärnor som Amy Diamond och Zara Larsson.

Gunilla Backman

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Gunilla Backman

Gunilla Backman. Foto: Karin Törnblom/TT

Sångerskan, skådespelerskan och musikalartisten Gunilla Backman har gjort över 1000 framträdanden som Cosette i Les Misérables sedan hon debuterade i rollen på Cirkus i Stockholm 1990. 2006 fick hon guldmasken för rollen som Donna i den svenska versionen av Mamma Mia! och sitt stora genombrott i Sverige.

Kalle Moraeus

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Kalle Moraeus

Kalle Moraeus uppträder på kronprinsessan Victorias födelsedag 2018. Foto: Patrik Österberg/TT

Spelmannen Karl Anders Moraeus, från Mora, är en del av Orsa Spelmän samt Benny Anderssons Orkester. Han verk, som gjort honom till en del av den bäst betalda svenska spelmansduon, har hyllats enormt i Sverige genom åren. Inte minst uppmärksammades Moraeus med Karamelodiktstipendiet 2006. Han blev då den sista att ta emot priset från Povel Ramel själv, innan han gick bort 2007. Utöver musikkarriären så har Moraeus även hunnit med att vara julvärd i SVT samt programleda Moraeus med mera och Så ska det låta.

Johan Boding

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Johan Boding

Johan Boding. Foto: Karin Törnblom/TT

Boding är en svensk sångare som främst gjort sig ett namn i olika musikaler. Bland sina främsta framgångar finns guldmasken han fick för sin roll i Miss Saigon samt flera olika uppsättningar av Jesus Christ Superstar, där han spelat Jesus, Judas och Hannas. Han har dessutom turnerat med hyllningsband till Queen och Freddie Mercury.

Eva Jumatate

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Eva Jumatate

Eva Jumatate under finalen av Talang 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Hon är bara tio år men har redan hunnit med att komma trea i Talang (2019).

– En 10-åring ska inte klara det här, det ska bara inte finnas. Men det gör det, utbrast en förvånad Alexander Bard efter hennes första framträdande i tävlingen.

Samir & Viktor

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Samir & Viktor

Samir & Viktor uppträder på Allsång på Skansen 2018. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Duon har medverkat i Melodifestivalen tre gånger: 2015, 2016 och 2018. Deras bästa resultat i tävlingen kom 2018 då de slutade fyra med låten Shuffla. Samir Badran var sedan tidigare känd efter sin medverkan i Paradise Hotel och Viktor Frisk hade gjort sig ett namn som modebloggare. Utöver musikkarriären har duon även gett ut en bok.

Gäster i Lotta på Liseberg 22 juli

Lina Hedlund

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Lina Hedlund

Lina Hedlund i finalen av Melodifestivalen 2019. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter elva år tillsammans med discogruppen Alcazar deltog Lina Hedlund som soloartist i Melodifestivalen 2019 med låten Victorious. Med Alcazar deltog hon i tävlingen fem gånger och hon har dessutom ställt upp två gånger solo och ytterligare en gång med sin syster. 2019 slutade hon på plats elva i finalen av Melodifestivalen.

Emil Assergård

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Emil Assergård

Emil Assergård tillsammans med Linda-Marie Nilsson 2017. Foto: Johan Jeppsson/TT

28-åriga Emil kommer från Undrom, och har sedan han gav ut sitt debutalbum Rakt från hjärtat 2013 hunnit med att släppa ytterligare ett fullängdsalbum (2015) och hela 15 singlar.

Bishara

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Bishara Morad

Bishara Morad i Melodifestivalen 2019. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

När Bishara Morad blev ombedd att sjunga i matsalen av sin lärare hade han nog aldrig kunnat ana vad som väntade honom. Hans uppträdande filmades, lades ut på Instagram, blev viralt – och sågs av Laila Bagge som såg till att han fick kontakt med ett skivbolag. Strax över ett år senare deltog han i Melodifestivalen 2019 med On my own, som skrivits av Benjamin Ingrosso. I Melodifestivalen slutade han tvåa efter John Lundvik.

LaGaylia Frazier & Alexander Strandell

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: LaGaylia Frazier

LaGaylia Frazier i Let’s Dance 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Sedan hon flyttade till Sverige från USA 2001 har LaGaylia hunnit delta i Melodifestivalen två gånger – och tävlat i den rumänska uttagningen en gång. Hon sjunger en blandning av pop och jazz.

Alexander Strandell har deltagit i Idol både 2011 och 2014, samt i Talang 2009 med sitt dåvarande band Flammable. Han har dessutom skrivit Gothia Cups officiella vm-låt.

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Alexander Strandell

Alexander Strandell på P3 Guld 2019. Foto: Tommy Holl/TT

Tio dagar innan duon uppträder i Lotta på Liseberg så släpper de sin singel Stronger.

Gäster i Lotta på Liseberg 29 juli

Arvingarna

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Arvingarna

Arvingarna firar 30 år som grupp 2019. Foto: Tommy Holl/TT

För femte gången deltog Arvingarna i Melodifestivalen 2019. Sedan tidigare hade de tävlat 1993, 1995, 1999 och 2002. Dansbandet vann tävlingen 1993 med låten Eloise som utan tvekan är bandets största hit sedan de bildades 1989. I Eurovision Song Contest gick det sämre för Eloise som slutade på en sjundeplats.

Cajsa Stina Åkerström

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Cajsa Stina Åkerström

Cajsa Stina Åkerström. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Albumet CajsaStina, som kom ut 1994 innehöll Cajsa Stina Åkerströms absolut största hit, Fråga stjärnorna. Sedan dess har hon gett ut ytterligare 13 album (inklusive samlingsplattor). Hon är dotter till den legendariska vissångaren Fred Åkerström och har bland annat spelat in en egen version på Jag ger dig min morgon.

Nano

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Nano

Nano i finalen av Melodifestivalen 2019. Foto: Claudio Bresciani/TT

När Nano slutade tvåa i Melodifestivalen 2017 var det en stor överraskning. Musikern hade tidigare inte varit något välkänt namn, men låten Hold on gick igenom tv-rutan och togs emot väl av både juryn och folket. Detta syntes inte minst då låten låg etta på svensktoppen i hela arton veckor.

Albin Lee Meldau

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Albin Lee Meldau

Albin Lee Meldau under en konsert 2019. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Han var ett av de mer okända namnen i Så mycket bättre 2018 men blev snabbt en publikfavorit med sin ikoniska sångstil, sitt mimspel och sin inlevelse. Innan han medverkade i programmet hade han haft en internationell hit med låten Lou Lou.

Måns Zelmerlöw

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw på genrepet av Eurovision Song Contest 2019. Foto: Henrik Montgomery/TT

Måns har många strängar på sin lyra: Förutom musikkarriären, som satte igång med hans medverkan i Idol 2005 och Melodifestivalen 2007, så har han vunnit Let’s Dance (2006), spelat Danny i Grease (som sattes upp i Malmö), programlett engelska Melodifestivalen samt ett eget tv-program på TV3. Och självklart har han även hunnit med att vinna Eurovision Song Contest 2015 med låten Heroes.

Gäster i Lotta på Liseberg 5 augusti

John Lundvik

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: John Lundvik

John Lundvik i finalen av Eurovision Song Contest 2019. Foto: Ilia Yefimovich

John är friidrottaren som klev in i musikens värld, först som låtskrivare men nu som sin egen artist. Han representerade Sverige i Eurovision Song Contest 2019 med låten Too Late For Love. Även 2018 deltog han i Melodifestivalen, då blev det en tredjeplats med låten My turn. Men redan 2014 hade han en låt med i tävlingen, Natural, som framfördes av Anton Ewald och slutade sist.

Magnus Carlsson

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Magnus Carlsson

Magnus Carlsson. Foto: Eero Hannukainen/TT

Den tidigare Barbados- och Alcazar-sångaren Magnus Carlsson är tillbaka på Liseberg! Från att ha varit en klassisk dansbandssångare med Barbados gick Carlssons karriär över på disco, pop och schlager när han gick med i gruppen Alcazar. Han har deltagit i Melodifestivalen som soloartist tre gånger, med Barbados tre gånger och med Alcazar två gånger.

Ann-Louise Hanson

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Ann-Louise Hanson

Ann-Louise Hanson i Melodifestivalen 2019. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Ann-Louise har medverkat i Melodifestivalen fler gånger än någon annan artist, 14 gånger. Trots detta har hon ännu inte lyckats vinna tävlingen. Hon har dessutom en låtskatt på inte mindre än 600 inspelade låtar. Utöver karriären som musiker har hon även hunnit med att delta i tv-program som Körslaget och medverka i musikaler, bland annat Cats.

Josefin Glenmark

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Josefin Glenmark

Josefin Glenmark tillsammans med Ann-Louise Hanson efter deltävling 4 i Melodifestivalen 2019. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Josefin är Ann-Louise Hansons dotter. Hon grammisnominerades 2016 i kategorin Årets låt med låten Ain’t No Saint som framfördes av Peg Parnevik. Hon har skrivit ett antal singlar till åt Peg Parnevik, och medverkade även som låtskrivare på sin mammas låt i Melodifestivalen 2019.

Benjamin Ingrosso

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Benjamin Ingrosso

Benjamin Ingrosso under en koncert på Gröna Lund 2019. Foto: Mattias Hansson/TT

Ännu en ur klanen Wahlgren-Ingrosso som uppträder på Liseberg i sommar. Sedan Benjamin vann Lilla Melodifestivalen 2006 har han i princip varit konstant aktuell, antingen som sångare, låtskrivare eller skådespelare. Det stora genombrottet kom dock med vinsten i Melodifestivalen 2018 med låten Dance You Off som slutade sjua i Eurovision Song Contest.

Felix Sandman

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Felix Sandman

Felix Sandman på Gröna Lund 2019. Foto: Mattias Hansson/TT

Sandman slog igenom med bandet FO&O som släppte två skivor innan de splittrades och hans solokarriär satte igång. 2018 slutade han tvåa i Melodifestivalen efter Benjamin Ingrosso. Under 2019 har han fått ett genombrott som skådespelare i den svenska Netflix-serien Störst av allt.

Gäster i Lotta på Liseberg 12 augusti

Lena Philipsson

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Lena Philipsson

Lena Philipsson på vernissage 2019. Foto: Eero Hannukainen/TT

Lena Ph har varit en konstant i svenskt nöjesliv sedan hon slutade på andraplats i Melodifestivalen 1986 med Kärleken är evig. Hon vann hela tävlingen 2004 med Det gör ont (skriven av Orup) och slutade sexa i Eurovision Song Contest. Skivan som följde låten sålde dubbel platina. Hon har dessutom hunnit programleda Melodifestivalen år 2000, 2003 och 2006.

Peter Jöback

Alla artister i Lotta på Liseberg 2019: Peter Jöback

Peter Jöback på Mammagalan 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Musikalartisten och sångaren Peter Jöback stora genombrott kom som Robert i Kristina från Duvemåla, där låten Guldet blev till sand blev en stor succé med 110 veckor på svensktoppen. Innan dess hade han dock hunnit med att sluta näst sist i Melodifestivalen 1990 och spelat in den officiella låten till fotbolls-em 1992, More Than a Game. Även 2010 slutade han på näst sista plats i Melodifestivalen. Jöbacks namn bär dock mest tyngd i musikalkretsar. Utöver Kristina från Duvemåla har han även uppträtt på East End i London och i originaluppsättningen av The Witches of Eastwick.

Källa: Tv4, wikipedia, allas.se

Foto: Peter Knutson/TV4