Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Magda Gad om övergreppet: "Jag drog min kniv"

19 jan, 2018 
Minna Wallén-Widung
Magda Gad berättar om när hon blev antastad av en irakisk militär – och hotade bort honom med sin kniv.
Som krigskorrespondent vid fronten är journalisten Magda Gad van vid att ständigt vara beredd på att försvara sig. En gång blev hon antastad av en högt uppsatt militär i Irak. "Rent instinktivt så bara drar jag min kniv", säger hon i veckans avsnitt av Skavlan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Magda Gad, 42, jobbar sedan 2015 som krigskorrespondent för Expressen. Innan dess jobbade hon för en rad andra tidningar, och genom åren har hon bland annat rapporterat från Liberia, Rumänien och Ukraina. De senaste åren har hon varit stationerad i Syrien och Irak.

Journalisten Magda Gad.
Magda Gad. Foto: Maria Östlin/IBL Bildbyrå

I veckans avsnitt av Skavlan berättar hon om hur hon ständigt är på sin vakt, beredd att agera, i sitt jobb. Till exempel bär hon alltid kniv – och vid ett tillfälle blev hon tvungen att använda den.

Hon berättar i programmet att det var under offensiven i Irak, som hon och hennes livvakt åkte till en militärbas. In i rummet där hon och livvakten blivit placerade, kommer en mycket högt uppsatt militär. En sådan som alla andra gör honnör för.

Annons

– Sedan behövde jag som vanligt kissa. Det är väldigt besvärligt för en kvinna att kissa i krig. Så jag ber om att få gå på toa och han följer då med mig. Och när jag är klar och kommer ut igen där man tvättar händerna, så står han kvar. Då tänkte jag direkt ”varför står han kvar här?”, säger Magda Gad i Skavlan.

Magda Gad gästar veckans avsnitt av Skavlan. Till vänster syns skådespelaren Kristofer Hivju.
Magda Gad gästar veckans avsnitt av Skavlan. Till vänster syns skådespelaren Kristofer Hivju. Bild: SVT

Magda Gad: ”Han trycker upp mig mot väggen”

Hon går fram för att tvätta händerna, när den högt uppsatte militären plötsligt gör något oväntat.

– Han tar tag i mig och trycker upp mig mot väggen och börjar ta på min kropp. Han gör det på ett sätt som att det är självklart att han har den rätten och att jag inte ska säga emot.

Journalisten Magda Gad i Skavlan
Magda Gad i Skavlan. Bild: SVT

Trots den inledande chocken lyckas Magda Gad agera.

– Jag blir chockad över att han gör det och att han gör det på den här platsen. Rent instinktivt så bara drar jag min kniv.

Annons

Programledaren Fredrik Skavlan frågar om hon hotade mannen eller vad som hände.

– Ja, det gjorde jag, svarar Magda Gad och river ner applåder när hon avslöjar att hon lyckades stoppa övergreppet.

Vinnare av Stora journalistpriset

Magda Gad föddes 1975 i Falun. Hon har tidigare skrivit för tidningar som Vi, Café, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Läkartidningen. Sommaren 2017 var hon sommarpratare i P1.

Hon var med och grundade Blankspot Project, en gräsrotsfinansierad reportagesajt som startade 2015 genom en uppmärksammad kampanj.

Förutom reportagen i Expressen, rapporterar Magda Gad också om sin vardag vid fronten på Facebook, där över 100 000 människor följer hennes skildringar. Man kan också följa henne via Twitter:

 

2017 vann hon Stora journalistpriset som Årets förnyare, med motiveringen: ”För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog”.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons