Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Magdalena Forsberg: Livrädd för björnar

07 okt, 2015 
Året Runt
Magdalena Forsberg är en av de nya programledarna i Mitt i naturen. Hon är i princip uppvuxen i skogen och det finns bara en sak som skrämmer henne – att komma emellan en björnhona och hennes ungar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Vi hamnade på en öde ö utan packning, mat eller kläder…”

Magdalena, du är ny programledare i ”Mitt i naturen” – vad har otippat varit det roligaste hittills?

– Att se och lära sig mer om djur. Det är ju svårt att se och få syn på dem ibland då är det ju toppen att vara ute med en expert. Hittills har jag varit i USA, Sverige och Tyskland – där letade vi upp tvättbjörnar. Det trodde man ju inte fanns där…

Vill du förändra programmet på något sätt?

– Jag vill ha det personligare, att man får vara nyfiken och ställa de frågor till experterna som alla tittare också undrar över.

När kom naturintresset?

– Det har alltid funnits – jag är ju uppvuxen med naturen runt knuten. Under min barndom bodde jag ju på gård med skog och djur och nu har jag själv tagit över gården.

Någon häftig naturupplevelse du minns?

Annons

– Åh, det är många, men att fjällvandra och vara ute i skogen har vi ju gjort så mycket med min familj – skogen är ju en fantastisk miljö.

Vad är för dig det jobbigaste i naturen?

– Att frysa. Jag fryser väldigt lätt. Om man tävlar i skidskytte som jag har gjort, jag lovar dig att jag har frusit en hel del…

Den mest obekväma inspelningssituationen hittills?

– När vi hamnade på en Robinson Cruse-ö från helikopter men fick inte med oss kameror eller packning. Vi stod utan kläder, utan mat och utan verktyg – det var lite läskigt.

Hur är du själv helst ute i naturen?

– Med mina pojkar om är 8 och 12 år nu. De tycker ju inte alltid att det är superkul innan, men när vi väl är ute så leker de ju massor. De upptäcker djur, svamp, roliga träd, snärtiga pinnar och bra stenar att hoppa från. Fantasin skenar ju iväg på dem och under senaste promenaden där så fick en av sönerna ihop till 24 grodor som han sett under vägen.

Annons

Är du ärligt rädd för något i naturen?

– Jaa! Att hamna mellan en björnhona och hennes ungar. Jag har aldrig sett någon björn och jag hoppas att jag lugnt skulle backa bakåt om jag såg en. Men jag är livrädd för dem.

Joakim Odelberg, Magdalena Forsberg och Anders Lundin är ny programledartrio i "Mitt i naturen"
Magdalena med kollegorna Joakim Odelberg och Anders Lundin. Foto: Janne Danielsson/SVT

Hur trivs du med programledarkollegorna Anders Lundin och Joakim Odelberg?

– De är bara bäst, dessutom är de fantastiska personligheter båda två. Vi filmar ju ofta på olika håll och det är synd att vi inte får göra fler saker tillsammans.

Vad skulle du överraska en stugsittare med för naturupplevelse?

Annons

– Åh, det finns så mycket! Jag skulle ta med dem till Höga kusten. I Skuleskogens nationalpark i Ångermanland ligger Slåttdalsskrevan. Där är så vackert, en gångbar och dramatisk skreva mellan bergen i Höga kusten som höjer sig 9 mm för varje år. Men en höstdag i fjällen är ju också ett måste. Där skulle jag visa naturen, vidderna, vyerna, vilt och djur.

Säsongsstart hösten 2015 för Mitt i naturen är torsdag 8 oktober kl 20.00 i SVT.

Av Erika Svernström

Läs också:

Magdalena Forsberg om mammans cancerbesked: Jag stod på skjutvallen och bara grät

Anders Lundin i stinkande ormgrop

Bröderna Odelberg: Vi är stolta över varandra

Annons