Mandelmanns barn sommarjobbar på gården

För att hinna med behöver Mandelmanns barn sommarjobba på gården. Men de vill inte synas i programmet.
Även om barnen Mandelmann ställer upp och sommarjobbar på Mandelmanns gård så har de tackat nej till att synas i tv. Föräldrarna får vara ansiktena utåt för tv-succén Mandelmanns gård i TV4.

På senare tid har den så kallade prepper-rörelsen vuxit sig stark i Sverige. Det vill säga att gemene man förbereder sig för ett scenario där grundläggande samhällsfunktioner, som till exempel tillgång till el och vatten, försvinner och bunkrar bränsle och andra förnödenheter

Självhushållande bönderna Marie och Gustav Mandelmann på Djupadals gård i Rörum på Österlen i Skåne hade klarat sig utmärkt.

Gården har alternativa strömkällor som passar läge och klimat. Det vill säga både vind- och solkraft.

Med djur, frukt och grönsaker är skafferiet dessutom välfyllt.

– Vi skulle kunna vara helt självförsörjande om vi ville det. Men vi har ju iPhone och datorer. Gustav vill ha ostbågar och jag vill ha choklad. Men om det kniper så skulle vi klara oss väldigt bra, säger Marie Mandelmann.

Se också: 5 saker du inte visste om Gustav

5 Saker du inte visste om Gustav Mandelmann
Slå på ljud

Mandelmanns barn ställer upp frivilligt

Familjen är nästan självförsörjande (eller hur man ska uttrycka det) vad gäller anställda också. När influensan hållit Marie och Gustav i sjuksängen så har dottern Tora, 27 dragit ett stort lass på gården. Under sommaren jobbar även de andra barnen på gården. Aaron, 29, är jazzmusiker till vardags, Tora, 27, är illustratör, Disa, 24, pluggar språk och minstingen Joel, 17, jobbar på en granngård.

– Han är den som är mest inne på jordbruk, berättar Marie Mandelmann.

Att sommarjobba på gården är dock inget tvång. Trots det är uppslutningen fortfarande 100-procentig.

– Man får bara komma om man absolut vill.

Akram flydde från Afghanistan. Nu bor han på mandelmanns gård och pluggar SFI. Foto: TV4

Barnen vill inte synas i tv

Även om barnen ställer upp och sommarjobbar så har de tackat nej till att synas i tv. Föräldrarna får vara ansiktena utåt för tv-succén Mandelmanns gård i TV4.

En helt rimlig begäran, enligt Marie Mandelmann.

Dessutom hjälper Akram till på gården. En flykting från Aghanistan som Mandelmanns tagit under sina vingar och som ingår i hushållet.

Han pluggar Svenska för invandrare (SFI) under terminen men kommer också att jobba på gården i sommar.

Familjen är dock inte helt självförsörjande på arbetskraft under sommaren utan har behov av förstärkning i köket till exempel.

Storslam för Mandelmanns gård på Kristallen-galan förra året. Foto: IBL

Marie Mandelmann om rikedomsryktena

Vid det här laget är Mandelmanns gård en tv-succé som verkligen gått hem i stugorna. Den tredje säsongen är under inspelning och serien har belönats med prestigefyllda priset Kristallen i inte mindre än tre kategorier, ”Årets program”, ”Årets tv-personlighet” och även för ”Årets Livstilsprogram” under galan 2017.

Framgångarna i rutan har dock inte inneburit att paret blivit ekonomiskt oberoende eller ens rika.

– Nej, vi är inte rika. Jag vet att det har florerat rykten på Facebook om att vi är jätterika men det stämmer inte, säger Marie Mandelmann som tidigare berättat att gården nästan gick back under inspelningen av första säsongen.

Till inspelningen av den andra säsongen förhandlade de till sig en bättre lön. En lön som gjorde att de kunde ta en mycket sällsynt semester förra året.

Det har dock funnits erbjudande om företagssamarbeten och produktplacering i serien som hade kunnat generera mer pengar.

– Men vi håller oss ifrån det, säger Marie Mandelmann.

– Vi är inte rika men lyckliga ändå.

Fotnot: Begreppet Prepper kommer från engelskans prepare, det vill säga, förberedd

Läs också: Mandelmanns har nya planer för gården – väcker ilska hos grannarna