Mandelmanns beslut inför sommaren: ”En del blir irriterade”

I år tar Mandelmanns Gård emot färre besökare.
Mandelmanns gård har blivit en ännu större turistmagnet än tidigare efter tv-succén. Och trafiken till och från gården påverkar grannsämjan. "Det finns en del som blir irriterade och det kan man förstå", säger Marie Mandelmann.

Efter två framgångsrika säsonger av Mandelmanns gård i TV4 blev det nyligen klart att Marie och Gustav Mandelmann kommer att spela rollerna som sig själva även i en tredje säsong av programmet. Inspelningarna har precis börjat, även om tempot varit lågt.

Huvudpersonerna har nämligen varit mer eller mindre däckade av en sex veckor lång influensa, berättar Marie Mandelmann.

– Så vi ligger lite efter.

Tar emot färre bokningar på Mandelmanns gård

Samtidigt som gården går mot grönare tider står sommarsäsongen redan för dörren. Då ska gården öppna upp turister. Eftersom intresset för självhushållet på Österlen ökat efter tv-succén bestämde sig Mandelmanns förra året för att införa ett bokningssystem på nätet. Och nu har systemet öppnat för att ta emot sommarens gäster.

– Förra sommaren tog vi emot 300 om dagen, i år blir det 200, säger Marie Mandelmann som menar att det innebär ett behagligare tempo och att besökarna hinner uppleva mer på gården.

Det är dock inte bara de bokade turisterna som kommer till Mandelmännens gård. Det finns även en stor kategori av människor som är i trakten och som av ren nyfikenhet kör till gården för att få en skymt av huvudpersonerna och kolla om det är öppet.

En trafiksituation som innebär ansträngningar på det lokala vägnätet och att grannar upplevt att den lantliga friden störs.

– Det finns en del som blir irriterade och det kan man förstå, säger Marie Mandelmann.

Mandelmanns har det trevligt i Mandelmanns Gård.

Besökare från när och fjärran väntas till Mandelmanns gård i sommar. Palnerna på tillbyggnad har dock fått anstå Foto: IBL

Bästa vore att ställa bilen och gå

Just trafiken och parkeringsmöjligheterna är en vanlig knäckfråga på Österlen. Det är den lantliga idyllen och de småskaliga företagen som drar men i den landskapsbilden ingår inte stora parkeringsplatser.

I januari lämnade Mandelmanns in en ansökan om bygglov till Simrishamns kommun. Ett bygglov som avsåg dels bygget av ett kombinerat orangeri och gårdsbutik men som också innehöll plats för ett marklov till en parkering för 70 bilar.

Tanken var att undvika trafikstockningar och göra besöket smidigare.

Mandelmanns grannar

Förslaget skickades ut på remiss för synpunkter till berörda. Bland annat till Länsstyrelsen och grannarna.

Enligt remissvaren kan den tänkta placeringen dock innebära negativa effekter på lokal flora och fauna och förslaget har bollats tillbaka till Mandelmanns för revidering.

Det finns en dialog med vägsamfälligheten som berörs men oavsett vad man kommer fram till så är tiden knapp. Ett nytt förslag ska tas fram och behandlas, enligt gällande rutiner.

– Det lär inte bli till i sommar i alla fall, konstaterar Marie Mandelmann som menar att p-problemet är allmänt utbrett på Österlen.

Speciellt sommartid.

Det finns många mindre näringsidkare som är beroende av besökare. Och besökarna måste i sin tur ta sig dit. Det går att åka kollektivt men i de flesta fall får man vara beredd på att gå en bit också.

– Jag tycker fortfarande att det bästa vore om kommunerna kunde gå in i byarna och hitta en plats för en allmän parkering i utkanten av byn. Sedan får man ställa bilen där och gå. Det hade varit det absolut bästa tycker jag.

Sommarturister i Skåne.

Sommarturister i Skåne. Foto: IBL

Läs också: Mandelmanns barn fick täcka upp på gården: ”Vi var ju helt slut”