Mandelmanns får hjälp av afghanske Akram

19-årige Akram tvingades fly från talibanerna i sitt hemland Afghanistan. Nu hjälper han Mandelmanns på gården i Mandelmanns gård.
Akram flydde från Afghanistan och hamnade i Simrishamn. Nu hjälper han paret Mandelmann på deras gård. "Det kunde ha varit jag", säger Gustav Mandelmann i TV4-programmet.

TV4-programmet Mandelmanns gård har blivit en riktig tittarsuccé. I programmet får tittaren följa Gustav och Marie Mandelmanns liv på gården med allt vad det innebär av skötsel av odlingar och djur.

Men det är inte bara naturen och självförsörjningen som ligger paret varmt om hjärtat. I avsnitt sex av programmet, som sänds i kväll, får tittaren också se ett bevis på parets omtanke om sina medmänniskor.

I kvällens avsnitt av "Mandelmanns gård" får vi träffa Akram som flytt från Afghanistan och som hjälper paret Mandelmann på gården.

I kvällens avsnitt av Mandelmanns gård får vi träffa Akram som flytt från Afghanistan och som hjälper paret Mandelmann på gården. Foto: TV4

Akram är en ung kille som ofta kommer och hjälper till på gården.

– Akram är från Afghanistan, han är uppvuxen i bergen på en liten gård och så kom han till Simrishamn där de har ett asylboende. Och de ringde hit och frågade om han inte kunde få komma hit, säger Marie Mandelmann i programmet.

Växte upp bland djur

I kvällens avsnitt är det dags att flytta ett gäng grisar som ska få ett nytt hem lite längre upp i skogen där de kan böka bland ekollonen. Marie har bett Akram komma eftersom hon själv hyser stor respekt för gårdens grisar – i programmet erkänner hon att hon faktiskt är lite rädd för dem.

Akram har stor erfarenhet av att jobba med jordbruk och djurhållning tack vare sin uppväxt på den afghanska landsbygden, och är van vid att hantera gårdens grisar.

– Vi hade kor, får och lamm, berättar han om uppväxten.

Att paret Mandelmann blivit goda vänner med Akram går inte att ta miste på.

– Jag är jättelycklig för Akram, för han lär oss så mycket. Han är uppvuxen i en by på vischan i Kunduz-regionen, just där talibanerna har sitt starkaste fäste. De hade kor och odlade. Det odlades allting där, alla var ju självförsörjande i stort sett, säger Gustav Mandelmann i programmet.

Tvingades fly

Men livet på gården skulle få ett abrupt slut för Akram, som tvingades fly hals över huvud från hela sin familj en kväll när talibanerna knackade på dörren.

– Med sig hade talibanerna byäldsten som hade tvingats visa dem var de lite större pojkarna bodde. De behövde krigare, kanonmat helt enkelt. Akrams pappa blev ju alldeles förtvivlad och bad om dem vänta till nästa dag. Han hade tänkt smuggla undan honom på något vis. Och så blev det batalj där i dörren, har Akram berättat.

I programmet pratar Gustav Mandelmann och Akram bland annat om vad man odlar i Akrams hemby i Afghanistan.

I programmet pratar Gustav Mandelmann och Akram bland annat om vad man odlar i Akrams hemby i Afghanistan. Foto: TV4

Vill odla vattenmeloner

I kaoset som uppstod fick Akram fly. Bakom sig lämnade han sin pappa, lillasyster och lillebror. För paret Mandelmann tycks det aldrig ha funnits några tvivel om att öppna sin gård för en främling.

– Det kunde varit jag, så är det. Mina föräldrar har också flytt en gång och kommit till Sverige. Jag tänker så här: allt som kommer till en och allt som finns runt omkring – det är meningen att man ska säga ja till saker, säger Gustav Mandelmann.

– Och det är så roligt att höra om hur de gjorde när han var liten. När man hör Akram berätta om odling, herregud vi har mycket att lära oss!

Framför allt har Gustav Mandelmann fastnat för en speciell gröda som Akrams familj odlade i bergsbyn – avlånga, saftiga vattenmeloner.

– Det måste vi odla nästa år, Akram. Det lät så galet gott. Jag ska fixa frön till det, säger han i programmet.

Mandelmanns gård sänds torsdagar i TV4 klockan 21.

Läs också:

Mandelmanns kamp för Akram, 19

Mandelmanns barn sommarjobbar på gården

Glädjebeskedet på Mandelmanns gård