Mandelmanns gård: Gustav och Maries kärleksdag

Marie och Gustav Mandelmann åker till havet, fiskar och spelar gitarr.
Ibland behöver Gustav och Marie Mandelmann komma bort från alla sysslor och måsten på gården på skånska Österlen. Därför spenderar de en kärleksfylld dag vid havet och blir känslosamma. "Jag vill verkligen inte leva med någon annan än med Marie", säger Gustav Mandelmann i Mandelmanns gård.

I veckans avsnitt av Mandelmanns gård råder det högsommar på Djupadal. Hela trädgården prunkar av färgsprakande blommor och fruktträden dignar av plommon och aprikoser.

Gustav Mandelmann och hunden Siri sitter i fören, medan Marie styr ekan.

Gustav Mandelmann och hunden Siri sitter i fören, medan Marie styr ekan. Foto: TV4

Efter att dramatiskt ha räddat ett får som har ramlat ner i ett grävlingsgryt, packar Gustav och Marie Mandelmann cyklarna inför en stranddag.

– Det är jättehärligt och viktigt att få ta sig små pauser då och då. Det är så skönt att Marie och jag, själva, ska ut på havet. Ja, vi tar med oss en liten hund också, säger Gustav Mandelmann i programmet.

Det blir fisketävling när Gustav och Marie Mandelmann hamnar mitt i ett torskstim.

Det blir fisketävling när Gustav och Marie Mandelmann hamnar mitt i ett torskstim. Foto: TV4

Gustav tar gitarren på ryggen, Marie placerar hunden Siri i cykelkorgen och så siktar de mot stranden. Väl framme hoppar de i sin grönmålade eka, Emilie, och beger sig ut till havs.

– En dag i veckan brukar vi försöka att fånga vår egen tid tillsammans utanför gården. Vi kanske ser en utställning, åker ner till havet eller går en skogspromenad. Då får vi lite perspektiv på saker och ting och får tid att prata med varandra, säger Marie Mandelmann.

Fisketävling till havs

Marie och Gustav Mandelmann kastar i sina krokar och börjar fiska. Snart slår tävlingsinstinkten till och de tävlar om vem som har fått upp störst torskar. Till slut ger Gustav med sig när Marie propsar på att hennes är längst.

– Vi kopplar av helt. Vi glömmer rensning, grönsaker, tomter och djuren. Allt det glömmer vi för en stund.

Gustav och Marie Mandelmann njuter av sin stund tillsammans på stranden.

Gustav och Marie Mandelmann njuter av sin stund tillsammans på stranden. Foto: TV4

Efter att de har ätit upp de läckra fiskpaketen som Marie har grillat, plockar Gustav fram gitarren.

– Det är så skönt när det bara är vi, varma kläder och så såklart gitarren. Det är så mysigt att spela, det brukar vi göra när vi är själva. Då sjunger vi gamla låtar från förr och hamnar i tiden innan vi hade barn, säger Gustav.

”Lika förälskad i Marie”

Gustav tar ton. Tillsammans sjunger de den svenska översättningen av Bob Dylans Tomorrow is a long time, som på svenska blir Men bara om min älskade väntar.

– Gustav har så många fina sidor och så mycket energi. Det gäller att stötta det, lika mycket som han stöttar mig i det jag vill göra, säger Marie.

Marie och Gustav Mandelmann sjunger tillsammans och minns de tiden innan de hade barn.

Marie och Gustav Mandelmann sjunger ofta tillsammans och minns tiden innan de hade barn. Foto: TV4

Gustav tänker tillbaka på tiden då han och Marie träffades och allt de har varit med om.

– Jag känner mig lika förälskad i Marie som då. När jag tittar på henne så tänker jag, att vad fin hon är och att hon verkligen är densamma. Tänk så mycket vi har gjort, alla ungar och så. Nu är de stora. Det kommer saker som man går igenom, men det där stärker oss. Jag vill verkligen inte leva med någon annan än med Marie. Jag älskar verkligen henne, säger Gustav Mandelmann.

Mandelmanns gård sänds tisdagar kl 20.00 i TV4.

Läs också:

Nödslakten är runt hörnet på Mandelmanns gård

Mandelmanns gård: Renoverar köket med komocka

Marie Mandelmanns smarta odlingstips: ”perfekta”