Mandelmanns marmelad är olaglig: "Åker på böter"

Mandelmanns måste ta ställning till vad de ska kalla sina produkter efter att livsmedelsverket ifrågasatt namnet på flera produkter.
"Lyckomarmelad" och "Trotjänarkorv" är för luddiga begrepp i lagens ögon. Nu måste populära TV-bönderna Mandelmanns ta ställning till hur de ska etikettera sina varor: "Man måste ju undra vad lagarna är till för", suckar Marie Mandelmann.

Gustav och Marie Mandelmanns arbete på den egna gården på Österlen har blivit en tittarsuccé på TV. Sedan tidigare är det klart att TV 4 gör åtminstone en säsong till på det ekologiska lantbruket. Inspelningarna har inte börjat än och Mandelmanns har fått mer än sådden att tänka på. Bland annat vad de ska kalla några av de produkter som de säljer i gårdsbutiken på sommaren.

”Fantasinamn”

Det var i höstas som paret fick besök av en miljöinspektör. Ett besök som innebar bakläxa på flera punkter. Punkterna handlade om hur Mandelmanns valt att döpa några av produkterna, som ”Lyckomarmelad” och ”Flörtsalt”. Namnen ansågs vara vara vilseledande och argumentet är att lycka inte är någon ingrediens som till exempel tomat eller jordgubb.

– Enligt marmeladföreskriften får ordet marmelad inte kombineras med vilket ord som helst, säger Mats Bergström, inspektören som gjorde kontrollen, till Ystads Allehanda efter att ärendet varit uppe vid måndagens möte med Miljöförbundet Ystad-Österlen.

200 burkar om året

Mandelmanns har inte tagit ställning till hur de ska göra med etiketterna på de utpekade produkterna under kommande säsong.

– Men jag kan sälja marmelad utan etikett och berätta muntligt vad det är för något, säger Marie Mandelmann som tycker att byråkratin i det här fallet är väl stelbent. Att sälja något som ”Lyckomarmelad” innebär ju inte att producenten går i god för att den botar depression.

–Vi gör kanske 200 burkar om året och så blir det en sådan här jättegrej av det. Det finns ju värre saker, säger hon.

Trotjänarkorven ifrågasatt

Även ”Trotjänarkorven” behöver få ett nytt namn på etiketten för att säljas. Det måste vara tydligt på etiketten vad det är för sorts korv det rör sig om – annars kan det bli böter.

Miljöinspektören har även anmärkt på att etiketterna slår fast att ”allt är ekologiskt sedan 1996”. Gården och djurhållningen är certifierade men inte slakteriet som anlitas. Och på den punkten ger Marie Mandelmann Miljöförbundet Ystad-Österlen delvis rätt.

– Alla ingredienser är ekologiska och slakteriet är ekologiskt, men charkuteristen som gjort korven är ännu inte certifierad, säger hon till Ystads allehanda.

Läs också:

Mandelmanns Lyckomarmelad i myndighetsbråk