Mandelmanns tvingas till prishöjning för besök på gården

Tv-programmet om livet på Mandelmanns gård har vunnit både publikens hjärta och flera priser. Nu förbereder sig Gustaf och Marie Mandelmann för att ta emot sommarens förmodade anstormning på gården. "Vem kunde tro att folk var så intresserade av lite jordbruk", säger Marie Mandelmann.

Livet på ett ekologiskt lantbruk är uppenbarligen mer attraktivt än vad det låter. Åtminstone att döma av tv-tittarnas reaktioner på serien om familjen Mandelmanns vardag på gården på Österlen. Den första säsongen blev i alla fall en så stor hit att en andra säsong har börjat spelas in.

Nu är Mandelmanns gård dessutom nominerad i flera klasser i TV-branschens egna Ria-gala. Bland annat är Gustav och Marie Mandelmann nominerade till priset som årets profiler i kamp med Clara Henry (Melodifestivalen) och Pernilla och Bianca Wahlgren (Wahlgrens värld).

– Det är ju helt fantastiskt. Vem kunde tro att folk var så intresserade av lite jordbruk, säger Marie Mandelmann.

Mandelmann-effekten

Enligt tidningen Land har serien om parets lantliv genererat en Mandelmann-effekt. Det vill säga att asfaltströtta storstadsbor i allt högre grad drömmer om ett liv på landet och gärna på Österlen.

– Det finns en längtan efter något genuint och bestående, säger Andreas Johansson, visningskoordinator på mäklarfirman Uppvik & döttrar i Skåne till tidningen.

Marie Mandelmann har dock inte hunnit notera någon sådan effekt.

– Vi märker ingenting, vi är bara här och jobbar och jobbar och jobbar just nu. Vi lever i vår egen bubbla.

Höjer entréavgiften till gården

Effekten kanske blir mer tydlig när gården öppnar för besök den 1 juli. Tidigare var Mandelmanns gård öppen för spontanbesök men efterhand som intresset har ökat så har paret tvingats inse att det inte håller längre. Från och med i sommar får gäster boka in sig via hemsidan för ett besök.

Det innebär dessutom en höjning av entréavgiften från 25 till 80 kronor.

– Bokningssystemet kostar jättemycket så vi höjer priset för att det ska gå runt ekonomiskt, säger Marie Mandelmann som berättar att en del intresserade har hört av sig för att höra när bokningssystemet blir klart.

– Det är många som undrar när det kommer igång eftersom de vill kunna planera semestern men vi jobbar på så fort vi kan.

Marie och Gustav Mandelmann från Mandelmanns gård.

Marie och Gustav Mandelmann. Foto: IBL

Ingen semester för Mandelmanns

Någon semester för egen del blir det av förklarliga skäl inte i sommar.

– Nej, nej, nej. Men på vintrarna håller jag på en del med att måla, musik eller så skriver vi böcker.

Den senaste boken Mandelmanns köksbok (Bonnier Fakta) kom 2016. Det är oklart när det blir en uppföljning.

– När vi gör saker vill vi göra det ordentligt och inte bara hasta fram någonting. Vi vill att det ska finnas hjärta i det.

Läs också:

6 smarta trädgårdsknep som Mandelmanns lärt oss!

Marie Mandelmanns barndomstrauma: ”Präglat mitt liv”

Mandelmanns barn sommarjobbar på gården – men vill inte synas i tv