Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Måns Nilsson i Antikrundan – allt om nya gästexperten

27 jan, 2022 
Minna Wallén-Widung
Komikern Måns Nilsson som gästexpert i Antikrundan 2022.
En ny expert har dykt upp i det populära programmet Antikrundan. Men vem är egentligen Måns Nilsson – och hur hamnade den skånske komikern i ett program om gamla föremål? Här är allt du vill veta!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Måns Nilsson är ett välbekant ansikte för många tv-tittare. Allra mest känd är han som ena halvan av komikerduon Anders och Måns och i många år har han jobbat tätt ihop med sin parhäst Anders ”Ankan” Johansson. Här är allt om Måns Nilsson och hans långa karriär inom tv och radio!

Se också: 6 saker du inte visste om Antikrundan

6 saker du inte visste om antikrundanBrand logo
6 saker du inte visste om antikrundan

Måns Nilsson föddes den 16 september 1977 och växte upp på en mindre ort utanför Lund. Han har beskrivit sig själv som ”ett lärarbarn, en duktig och plikttrogen besserwisser som verkligen vill göra rätt för sig”, i en intervju med TT.

Under uppväxten var han både blyg och uppmärksamhetstörstande.

– Som barn ville jag bli tagen på allvar. Att synas och höras och bli lite viktig, berättade han för TT.

Annons

Blygheten kom han tillrätta med genom att utsätta sig för sina rädslor. I tonåren stod han på scenen för första gången.

– Jag ordnade min egen terapi. Det mest obehagliga jag kunde tänka mig var att stå på scen, så jag tvingade mig själv att spela teater på gymnasiet. Första gången var fruktansvärd.

Så träffades Anders och Måns för första gången

I mitten av 1990-talet studerade Måns Nilsson i Lund och det var där han för första gången träffade sin framtida parhäst och komikerkollega Anders ”Ankan” Johansson. På en fest i studentstaden hade de båda nämligen spanat in samma tjej. Det visade sig att hon inte var intresserad av någon av dem, men i stället fann de varandra, har de berättat för Svenska dagbladet.

Komikerduon Måns Nilsson och Anders "Ankan" Johansson.
Måns Nilsson och Anders ”Ankan” Johansson träffades i Lund på 90-talet.

Tillsammans fick de snart leda ett eget program i Radio AF, studentradiokanalen i Lund. Programmet hette Vanilj och tack vare det kom duon snart till Sveriges radio och P3. 1998 var Måns Nilsson med och startade humorprogrammet Wallraff som sändes i flera år.

Annons

Måns Nilsson startade humorkollektiv

Under en period hade Måns och Anders humorkollektivet Ivan Lendl i Malmö tillsammans med bland annat komikerkollegorna Josefina Johansson och Sanna Persson Halapi.

– En gång satt vi 14 komiker i en lokal i Malmö, det var både mitt bästa och sämsta kontor. Det bästa var att jag hade så roligt tillsammans med mina kollegor. Men vi fick ingenting gjort. Vi stod bara och skämtade i köket hela dagarna, har han tidigare sagt om den tiden.

Så funkar det med Anders och Måns

År 2001 startade Måns och Anders radioprogrammet Så funkar det i P3. Programmet, som skulle bli deras stora publika genombrott, gick ut på att lyssnarna fick ringa in med frågor de ville ha svar på och Anders och Måns tog i sin tur kontakt med personer som kunde tänkas ha ett svar.

Måns Nilsson och Anders ”Ankan” Johansson på scen under föreställningen Så funkar det på Slagthuset i Malmö 2020.
Så funkar det blev liveföreställning år 2020.

Så funkar det sändes i radio fram till 2003, då det fick en fortsättning i tv-programmet Anders och Måns som beskrivs som en vidareutveckling av radioprogrammet. Duon har också turnerat med Så funkar det som en liveshow.

Annons

Måns Nilsson spelar Luddes pappa i Eagles

Sedan dess har Måns Nilsson fortsatt att jobba med både tv och radio, både som programledare och som regissör och manusförfattare. Han har bland annat skrivit manus till julkalendern Skägget i brevlådan som sändes i SVT 2008 och där han också spelade en av huvudrollerna. På senare år har vi också kunnat se honom spela hockeypappa till huvudkaraktären Ludde i ungdomsserien Eagles.

Måns Nilsson som en av karaktärerna i julkalendern Skägget i brevlådan som sändes i SVT 2008.
Måns Nilsson som en av karaktärerna i julkalendern Skägget i brevlådan.

Att jaga nya utmaningar är något av Måns Nilssons signum.

– Jag går i gång på att utmana mig själv. Ju konstigare projektet är desto större chans att jag tackar ja. Det konstigaste jag gjort? Jag har försökt att lansera en tepåse för kaffe till japanerna, har han sagt i intervjun med TT.

Annons

Måns Nilsson skriver deckare med Anders de la Motte

Och 2021 såg vi resultatet på ännu en utmaning – Måns Nilsson debuterade som deckarförfattare. Tillsammans med författaren Anders de la Motte har han skrivit boken Döden går på visning, som är den första delen i en planerad serie som går under namnet Morden på Österlen. Idén kom ursprungligen från Måns.

– Jag fick en idé att vi borde skriva en pusseldeckare på Österlen och messade Anders sent en lördagskväll förra sommaren. Anders gick igång på alla cylindrar och vi kände direkt att vi var något på spåren, sa Måns i en intervju med Selma stories sommaren 2021.

Måns Nilsson tillsammans med Anders Ankan Johansson spelar i julkalendern i Sveriges raiod 2008.
Måns Nilsson och Anders ”Ankan” Johansson spelar in 2008 års julkalender i Sveriges radio.

Måns Nilsson om sitt intresse för keramik

Vid sidan av sin karriär inom media, har Måns Nilsson alltså också ett stort intresse för antika föremål – och redan 2013 medverkade han i Antikrundan för första gången. Då erkände han skämtsamt att hans intresse hade gått över styr och att hans samlande hade tagit överhanden.

Annons

– Det har helt urartat, sa han då.

Måns Nilsson i Antikrundan

Framför allt är det svensk keramik och porslin från 60- och 70-talet som fångar hans intresse, och det är också sådana föremål han kommer att värdera när han nu går in som gästexpert i Antikrundan. Och han gör det inte utan ett visst mått av nervositet.

Måns Nilsson som gästexpert i Antikrundan 2022.
Måns Nilsson i Antikrundan.

– Jag är supernervös, för det finns så mycket jag inte kan någonting om. Majoriteten av föremålen kan jag ju inte såga ett ord om. Det finns ju experter här som vet lite om nästan allt, som har jobbat på auktionshus i 40 år och sett det mesta medan jag har ett väldigt smalt kunskapsområde, säger han i ett av avsnittet.

Måns Nilsson familj

Måns Nilsson bor i Malmö tillsammans med fru och en 20-årig dotter. I en intervju 2012 svarade han så här på frågan om vad som gjorde honom lycklig:

”Hänga med min dotter utan att göra något särskilt, umgås och snacka skit”.

Annons