Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Marie Mandelmanns huskur i förkylningstider

23 feb, 2017 
Helena Sjögren
Marie Mandelmann lagar sin beprövade förkylningsmedicin på hösten.
Hösten har kommit till Mandelmanns gård och det är dags att ta vara på alla frukter och nötter. Inför förkylningstider passar Marie dessutom på att koka ihop huskuren kuckelimuckmedicin.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Österlen har antagit höstskrud och på Mandelmanns gård har vinterförberedelserna börjat. I veckans avsnitt av Mandelmanns gård i TV4 gäller det att skörda frukten efter sommaren.

Marie och Gustav Mandelmann i köket på Djupadal.
Foto: TV4

Alla äpplen ska plockas ner och mustas. Marie blandar egen bivaxsalva av bivax från gårdens bin och närproducerad rapsolja. Salvan använder hon sedan både till hönspedikyr och människohänder.

Paret ser även till att förädla alla nötter och mandlar som de odlar.

Krävs bara en tesked

I hösttider passar Marie Mandelmann också på att göra sin välbeprövade huskur.

– Sedan barnen var små har vi alltid gjort lite kuckelimuckmedicin så här på höstkanten. Så fort man börjar känna minsta antydan till förkylning åker kuckelimuckmedicinen fram och så får alla ta en tesked, säger Marie Mandelmann i programmet.

I hösttider passar Marie Mandelmann på att göra sin välbeprövade huskur.
Foto: TV4

Marie Mandelmann säger också att barnen knappt säger ett ord om förkylningssymptom längre, eftersom de vet att det innebär en dos kuckelimuckmedicin. När Gustav Mandelmann senare i programmet blir erbjuden medicinen känner han sig inte lika sjuk längre.

Annons

– Örter är fantastiskt spännande. Man känner sig nästan som en häxa när man står här och blandar sina små brygder. Tur man inte lever på 1600-talet. Då hade man kanske blivit bränd på bål, säger Marie Mandelmann i TV4-programmet.

Solhatt för immunförsvaret

I ”medicinen” finns timjan, som hjälper både mot slem och halsont, men också den verksamma ingrediensen solhatten (echinacea). Marie Mandelmann säger att solhatten är bra för immunförsvaret, men uppmanar också den som är känslig att ta det lite varsamt.

Solhatt.
Solhatt. Foto: TV4

Innan allt är klart häller hon på sprit för hållbarhetens skull – och för att kuren ska gå riktigt snabbt ut i blodet.

– Men det är ju så med huskurer att de tar man ju till i första hand. Sedan om man är sjuk på riktigt får man ju gå till doktorn för då behöver man ju specialisthjälp, påpekar Marie Mandelmann i programmet.

Mandelmanns gård sänds klockan 21 på torsdagar i TV4.

Läs också:

12 huskurer som lindrar krämpor och besvär

5 härliga citat från Marie Mandelmann

Gustav Mandelmann flyttade – trots läkarens varning

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons