Marika Carlsson om Stjärnorna på slottet: ”Jag är bara rolig tre minuter om dagen”

Marika Carlsson i Stjärnorna på slottet.

Foto: Janne Danielsson

Komikern Marika Carlsson är först ut när Stjärnorna på slottet har premiär på nyårsdagen. Hon berättar om sin uppväxt i Sverige och hur hon hittades i ett dike i Etiopien.

Komikern Marika Carlsson, 46 år, föddes i Etiopien. Två år gammal adopterades hon till Sverige, där hon växte upp i först Mönsterås och senare Lund. Innan hon började med stand up studerade hon teologi och arbetade som undersköterska.

Idag bor Marika Carlsson i ett radhus utanför Stockholm tillsammans med sin hustru Maria Sander och en bonusdotter.

Och nu är hon med i Stjärnorna på slottet på SVT.

Se också: Marika Carlsson om sin medverkan i Stjärnorna på slottet

Marika Carlsson om sin medverkan i Stjärnorna på slottet
1:44

Efter reklamen: Marika Carlsson om sin medverkan i Stjärnorna på slottet

(1:44)

Slå på ljud

Marika Carlsson scendebuterade på Norra Brunn i Stockholm år 2001. Fem år senare vann hon pris som Årets kvinnliga komiker på Svenska Standup-galan och karriären har sedan dess gått spikrakt uppåt.

Marikas bok och föreställningar

År 2010 hade hennes föreställning En negers uppväxt premiär. Uppsättningen tog upp ämnen som rasism och identitetssökande, och blev såväl omdebatterad som kritikerrosad.

Förutom att uppträda som komiker har Marika Carlsson också skrivit boken Såna som du ska inte vara här, som handlar hur det är att vara adopterad, om sökandet efter rötter, om att växa upp i en kristen familj och att bli förälskad i en kvinna. Vidare har Marika Carlsson bland annat varit programledare för Melodifestivalen, sommarpratat i P1, jobbat som konferencier och haft ett eget radioprogram.

Marika Carlsson: Snygga bröst skulle inte hänga som mina

Är inte rolig alltid

Men det är inte lätt att vara stå-upp-komiker.

– Bilden av oss är ju att vi är roliga konstant, och jag är ju det typ 3 minuter om dagen, om man har tyr, säger Marika.

När vi träffar Marika säger hon att hon berättat mycket om sitt liv i olika föreställningar tidigare, men att hon nu vill berätta om det utan att försöka söka en poäng hela tiden.

– Om min bakgrund, min uppväxt och mina erfarenheter. Jag vill också berätta något för tv-tittaren som jag aldrig berättat i det offentliga rummet, säger hon.

Att öppna upp sig om sina erfarenheter i Stjärnorna på slottet kändes bra för Marika.

– Jag var trygg med det gänget som satt runt bordet. Det har funnits en fin gemenskap, lyssning och nyfikenhet. Det gör att du vågar slappna av och berätta mer.

– Som helhet tycker jag att programmet fångar mig både i det seriösa och det tramsiga och flamsiga.

Marika Carlssons dag på slottet

Marika Carlssons dag på Stjärnorna på slottet sänds den 1 januari 2022 kl 21.30. Så här skriver SVT om avsnittet:

”Stjärnorna samlas på Bäckaskogs slott och artisten Carola Häggkvist rörs till tårar när komikern Marika Carlsson berättar om hur hon hittades i ett dike i Etiopien på 1970-talet.

Tillsammans med författaren David Lagercrantz och skådespelarna Per Andersson och Grynet Molvig firar de midsommar och gör en resa genom adopterade Marikas uppväxt i Sverige. Det är inte alltid en rolig historia.

Tv-kocken Tareq Taylor står för maten och skönt häng i köket.”

Se också: 5 snabba frågor till Marika Carlsson

5 snabba med Marika Carlsson om livet som komiker
0:54

Efter reklamen: 5 snabba med Marika Carlsson om livet som komiker

(0:54)

Slå på ljud