Martin Stenmarck om uppväxten: ”Ville passa in”

Artisten Martin Stenmarck brukade ducka för frågor om uppväxten med 11 syskon. Nu berättar han öppet om sitt behov av att passa in, ständiga flyttar, mammans superkrafter och hur det gick till när hans syster blev ”kidnappad” från skolan.

Sång- och dansmannen Martin Stenmarck förknippas mest med kravlös glädje och underhållning. Han är en återkommande deltagare i Melodifestivalen och debuterade i de sammanhangen med Las vegas 2005. I år är han med igen, för fjärde gången, med bidraget Låt skiten brinna.

Martin Stenmarck har fördjupat bilden av sig själv i showen  Syskonkärlek-Räkna med bråk. Som titeln antyder så är det en föreställning som gräver djupare i det faktum att Stenmarck är näst äldst i en familj med elva syskon och en mamma som var rastlös.

I veckans avsnitt av Renées brygga berättar Stenmarck att han flyttade tre gånger i första klass. Det var inte så att han bara fick byta skola, han bytte till och med kommun vid varje flytt.

Det gjorde att han blev fenomenal på att snappa upp sociala signaler för att kunna smälta in så snabbt som möjligt.

– Man blir ju väldigt mån om att passa in. Jag ville ju inte bli hackkyckling. Jag såg till att både bli frökens favorit men också att jag blev bästa polare med dom långt bak i klassen, säger han till programledaren Renée Nyberg.

Martin Stenmarck gäst i Renées brygga

En avspänd Martin Stenmarck i hängmattan i Renées brygga. Foto: TV4

Hans mamma Linda fick 11 barn på 22 år med fyra olika pappor. Martin och de äldre syskonen fick tidigt hjälpa till och ta ansvar för de yngre. Ett ansvarstagande som han burit med sig i livet och haft svårt att släppa oavsett sammanhang.

Han har tidigare beskrivit uppväxten som svängig.

Det var impulsiva beslut som präglade uppväxten. Och mamman kunde inte alltid förutse konsekvenserna av sitt handlande.

– Mamma var slav under sina egna impulser. Om hon hade levt i dag hade hon kanske fått någon form av diagnos. Hon tänkte inte alltid på vilka konsekvenser hennes handlande fick för oss barn. Vi var som ett pärlband som fladdrade runt bakom henne och var tvungna att hänga med i hennes tvärvändningar, har Martin Stenmarck tidigare berättat för Året runt.

Systern ”kidnappad”

Martin Stenmarck berättar till exempel i Renées brygga om den gången då mamman skickade sin dåvarande man att hämta en av hans lillasystrar på skolan. Vid det tillfället bodde Martin hos sin pappa men han gick på samma skola.

Mammans man och en kompis kom till skolan i Televerks-mundering och med en skåpbil från samma företag för att hämta henne.

Någonting som kanske var logiskt i mammans värld men som storebrodern Martin, som gick på samma skola, trodde var en kidnappning.

– Jag ser ju hur min syster blir inplockad i en televerksbil av två gubbar, berättar han i Renées brygga.

– Det blev ju rikslarm.

Renées brygga

Martin Stenmarck, Renée Nyberg, Eva Rööse och Kjell Bergqvist i Renées brygga. Foto: TV4

Samtidigt som hans mamma kunde fatta beslut utan att riktigt tänka igenom konsekvenserna beskriver Martin Stenmarck hur stark hennes kärlek kunde vara. Hur mamman kunde få barnen att känna att de var i absolut centrum för hennes uppmärksamhet.

– När strålkastaren väl riktades mot en hade mamma ett enormt fokus. Då var man medelpunkten i hennes värld. Så tror jag att alla syskonen kände. Mitt i allt kaos fanns det hela tiden en värme. Det är nog det som gjort att vi allihop har klarat oss så bra. Alla mina syskon är helt fantastiska personer, berättar Martin Stenmarck i intervjun med Året Runt.

Mamma dog ung

Hans mamma Linda dog ung i cancer när Martin var i början av karriären.

– Hon ringde mig under en turné år 2000 och berättade att hon hade fått ett malignt melanom på benet. Jag förstod direkt att hon skulle dö. Sedan var det som om sjukdomen exploderade i hennes kropp. Vi tvingades till vår förfäran se vår levnadsglada mamma kämpa förgäves i ett och ett halvt år innan hon förlorade kampen bara 51 år gammal, har Martin Stenmarck sagt till Allas.

Vid det här laget har Martin Stenmarck själv tre barn tillsammans med Hanna Hedlund. Han har redan gett instruktioner på hur han vill ha sin begravning. Som artist har han självklart valt att berätta om sin sista vilja till toner.

– Vad är bättre än att man skriver en låt om hur det ska vara när pappa trillar av pinn?

Martin Stenmarck och Hanna Hedlund. Foto: Tommy Holl/IBL Bildbyrå

Renées brygga sänds i TV4, onsdagar 21:00

Läs också:

Martin Stenmarck: Förstod direkt att hon skulle dö

Martin Stenmarck kidnappades på Allsång på Skansen

Hanna Hedlunds tårar: ”Så tydligt att han är borta”