Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Tina ”Mat-Tina” Nordström om beslutet med maken Martin: Så uppfostrar vi barnen

05 okt, 2023 
Cecilia Gustavsson
Hon drivs av lust, och det märks. Tina Nordström leder just nu Hela Sverige bakar för sjunde året.
– Det är något vackert med att alla kan söka, och att se drömmar gå i uppfyllelse. Jag gillar det folkliga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Tre saker du vill veta om Tina NordströmBrand logo
Se också: Tre saker du vill veta om Tina Nordström

Den här säsongen flyttar produktionen av Hela Sverige bakar, från Taxinge slott till Ulriksdals slott i Solna. Tina Nordström leder det populära programmet ihop med parhästen Johan Östling.

Eftersom Tina uppskattar när det händer mycket, så är hon positiv.

– Förändring är bra!, säger hon direkt när vi ses under inspelningen en het och solig dag. Hon fortsätter:

– Det blir ett lyft, en kick, när man flyttar!

Mat-Tina om Hela Sverige bakar: Får skilja mig

Medan arbetet med programmen pågår – tolv säsonger med kändisar, tio med ”vanliga” människor – bor hon i en campingvagn på området.

– Jag skiljer mig ett tag varje år, familjen är väldigt rutinerad, säger hon och skrattar.

Just Tina Nordströms positiva sida är ett ständigt återkommande tema i intervjuer, och det sprudlande och energiska har blivit det som hon förknippas med. En del blir nästan provocerade av det.

– Ja, så är det säkert. Jag är nog dö-störig ibland, om du frågar mig. Lite för glad på något sätt. Men det är väl trevligt att vara glad!? Jag tror att det är blandningen av att jag är ett socialt monster med hög integritet och samtidigt har två fötter djupt nedgrävda i myllan som gör att folk kan irritera sig. Det kan nog vara sjukt retligt.

Deltagarna i Hela Sverige bakar 2023.
I år är det tio deltagare i Hela Sverige bakar.

Ingen persona: Tina är lika ”ding” hemma

Kanske är det rentav ett alter ego som hon sätter på sig i offentligheten, en sorts persona.

Annons

– Hon och jag är ganska lika i så fall, men det är klart att jag sätter på mig en … ja, vad ska jag säga. Det handlar ju om att ge energi och att få folk att känna sig trygga. Och det gör jag även om det inte är ett tält i Hela Sverige bakar utan ett möte eller vad som helst.

– Men jag upplevs kanske som lite annorlunda hemma. Jag är säkert lugnare, men jag är nog lika ding. Jag är rätt så barnslig av mig, jag har nära till skratt, nära till gråt, jag har nära till alla känslor.

Det är konstatera och gå vidare som gäller

Det som har tyngt i livet gräver hon ner och glömmer bort. Det är ingen idé att rota i det svåra, berättade hon i en DN-intervju som blev mycket uppmärksammad och analyserad – går det verkligen att resonera så i en tid där öppenhet och att våga prata om allt är som ett mantra? Absolut, det står Tina fast vid.

– Jag har jag alltid haft med mig det tankesättet. Ända sedan jag var barn. Jag vet faktiskt inte varifrån det kommer. Men det är konstatera och gå vidare som gäller, typ.

Tina i köket inför tv-programmet Mat 2001.
2001 slog Tina Nordström igenom som tv-kock i Thomas Tengbys program Mat.

Tina Nordström om sin energi: Kanske en diagnos

Det är 23 år sedan Tina Nordström dök upp i tv-rutan med sitt stora leende och sin skånska dialekt och blev Mat-Tina med hela svenska folket. Sedan dess har hon synts i en rad olika populära matlagningsprogram men också i underhållning som Secret song Sverige och Let's dance.

Annons

Hon har tre egna bolag och har skrivit 16 kokböcker. Hemma i Skåne finns man och två tonårsbarn. De har nyligen köpt en stor 1800-talsgård utanför Helsingborg. Varifrån får hon sin energi, att hinna och orka allt?

Du har sagt att ”det kanske finns någon diagnos” i botten. Tror du det på riktigt?

– Ingen aning. Jag bär mer på livsdiagnosen, jag är formad av det liv jag lever och har levt. Vi ska alla bli vår egen ”hällristning” och den formas hela tiden. Livet är coolt! Att jag orkar mycket är väl en kombination av att vara rutinerad, och att jag vet var jag står, jag vet vad jag kan. Jag har blivit äldre och trivs med det jag gör. Så det är många faktorer. När jag kommer hit till exempel, så landar jag verkligen här, då koncentrerar jag mig på detta.

Tina Nordström dansar med Tobias Karlsson.
2008 tävlade Tina i Let´s dance med Tobias Karlsson.

Hon berättar att hon har en anställd hemma som tar hand om administration och annat, och att det underlättar mycket, som en jättelyx. Hon lider inte av att ha tid över för att slappa, det är ändå inte hennes grej.

Annons

– Latar mig gör jag väldigt sällan, jag har en väninna som säger att jag behöver en kurs i att sitta still.

Tina Nordström

Ålder: Nyss fyllda 50 år.

Gör: Kock. Kokboksförfattare.

Familj: Maken Martin, barnen Albin, 17, och Elsie, 14. Två hundar.

Bor: Gård utanför Helsingborg.

Aktuell: Som programledare i Hela Sverige bakar (TV4)tillsammans med Johan Östling. Premiär 27 september.

Tinas och maken Martins beslut för barnen

Man kan säga att Tina Nordström föddes in i ett stort kök, med puttrande grytor och snabba ryck. Hennes mamma och pappa drev värdshus och hade fullt upp. Tina och hennes ett år äldre bror fick klara sig själva mer än många andra barn. Men hon beskriver det som om det alltid fanns någon vuxen där för dem.

– Vår familjebild var speciell. Det var stort och bullrigt med mycket kärlek. Det var som att vi var jättemånga i familjen som vi levde vardagsliv med. Kockar, kallskänkor, farmor och farfar, hundar … Vi var alltid nära varandra. Om jag letade efter mamma eller farmor och inte visste var de var, så visste kocken det. De hade koll. Man kunde bli förhörd på läxor av Kerstin i kallskänken likaväl. Sen märkte ju jag att vi var annorlunda. Kompisarna hade alltid en massa mat i kylskåpet, mjölk och sådana där vanliga grejer, det hade inte vi. Vi åt hos farmor och farfar.

Annons

Vår familjs var speciell, det var bullrigt och mycket kärlek

Redan som barn växte Tinas sociala sida fram.

– Om jag till exempel ville kolla var mamma höll hus, då fick man pocka på uppmärksamhet och gå in i matsalen. In dit var det sådana där svängdörrar. När man passerade in där fick man skärpa sig lite och vänta på sin tur. Jag brukade dra lite i mammas kjol så att hon märkte att jag var där. Då tog hon beställningen hon höll på med, och sedan var det min tur.

Att hon och hennes bror fick klara sig själva en del har smittat av sig på hennes egen uppfostringsstil som mamma.

– Barnen får ta mycket ansvar. Jag och min man är rätt så lika där, som vi har blivit uppfostrade uppfostrar vi våra barn.

Tina Nordström gifter sig med Martin Holmqvist.
2011 gifta sig Tina Nordström med sin Martin Holmqvist i Glumslövs kyrka.

Mat är trendigt: ”Speglar den du är”

När vi börjar prata om matlagning och bakning bubblar Tina över av anekdoter om hur familjen som omväxling ibland suttit på köksgolvet och ätit, hur viktigt det är att testa nya ingredienser, hur hon alltid tänkt på variation och det hälsosamma.

Annons

Det märks att hon fortfarande brinner för vad svenskarna ställer fram på köksbordet och till finmiddagen. Tina Nordström är övertygad om att hon aldrig kommer att tröttna på det som hon håller på med.

– Nej nej nej! Det blir bara bättre och bättre. Och mat är ju ett så otroligt hett ämne, i förhållande till hur vi ska leva, hur vi ska må, vad vi väljer och inte väljer.

Mat har allt mer blivit en fråga om identifikation, menar hon.

– Det du lägger på tallriken speglar den du är. Mat har så många verktyg som inte handlar om att tugga och svälja. Det handlar om att våga, att utveckla sig själv, att köpa nya ingredienser, det blir till och med ett samtalsämne på kontoret dagen efter. Mat är nyckeln till att må bra, det syns på oss, och vi behöver bättre självförtroende i köket.

Hon fortsätter:

– Vi i Sverige är väldigt pålästa på vårt välmående, vad vi bör undvika och vad vi ska äta mer av. Det tycker jag är bra, för det ställer också krav på industrin.

Hemma är det hon som lagar vardagsmaten.

Carolina Gynning är gäst i Mat-Tinas program.
Carolina Gynning gästade Tina Nordström i tv-programmet Tinas cookalong.

Om du skulle ge ett råd för att få roligare matlagning och godare mat – vad skulle det vara?

– Att upptäcka nya råvaror och jobba med få ingredienser. Om du funderar ”Nä, kan man verkligen servera den här rätten så här?” då har du börjat tänka helt rätt!

Innan hon rusar iväg till nästa inspelning beskriver hon sig som mycket lyckligt lottad.

– Jag tycker fortfarande att det är så roligt att hjälpa och stötta och vara den här peppande systern i matlagningen. Och så älskar jag det här sättet att jobba i storproduktion. Vi är 60 man på set, inklusive deltagare och alla vi som jobbar, och allas roller är lika viktiga.

Annons