Mikael Persbrandt ringer in det nya året på Skansen

Ut med det gamla och in med det nya. Nyårsklockan från Skansen tillhör sedan många år ett naturligt inslag i mångas firande. I år har hedersuppdraget att deklamera dikten gått till skådespelaren Mikael Persbrandt.

Nyårsfirandet på Skansen har långa anor. I modern tid har SVT varit på plats och sänt från firandet på Sollidenscenen. En sändning som ingår i många människors firande. En av höjdpunkterna är deklamationen av Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan”, med den klassiska inledningen ”Ring, klocka ring…”. Ett prestigeuppdrag som inte erbjuds vem som helst.

Tidigare skådespelare som ringt in det nya året

Tidigare har namn som Georg Rydeberg, Margaretha Krook, Jarl Kulle, Jan Malmsjö, Loa kalkman, Malena Ernman, Krister Henriksson och Pernilla August fått det hedersuppdraget. I år är det alltså skådespelaren Mikael Persbrandts tur att ringa i klockan.

Malena Ernman, nyår

Malena Ernman läste in nyåret 2016 på Sollidns scen. Foto: IBL

Anne Lundberg leder sändningen

Sändningen från Skansen leds av Anne Lundberg som senast synts i SVTs Maträddarna.

– Det är en stor ära att få tillbringa årets allra sista skälvande timma tillsammans med svenska folket! För nyårsafton är en speciell kväll för mig, man lämnar det gångna året bakom sig, man reflekterar över det som hänt och med spänd förväntan ser man fram emot det tomma, blanka blad som ett nytt år innebär! Allting känns plötsligt möjligt! Det blir tredje gången gillt jag programleder Tolvslaget från Skansen och det blir bara roligare och roligare! Jag är otroligt stolt och glad över uppdraget att få leda Tolvslaget tillsammans med alla dessa fantastiska artister och med en diktläsare som kommer att läsa Tennysons dikt helt otroligt bra, säger Anne Lundberg i ett pressmeddelande.

Moneybrother hyllar Jerry Williams

Under kvällen kommer bland annat den norska artisten Sissel Kyrkjebø att framföra en nyskriven nyårshymn förstärkt av en stor kör kör.

Även två stora artister som gått bort kommer att hyllas. Artisten Moneybrother ska göra en hyllning till Jerry Williams och LaGaylia Frazier hyllar Aretha Franklin i ett fullspäckat medley.

Dessutom kommer Darin att stå på scenen. Fler artister tillkommer.