Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Musikhjälpen 2021 – För en värld utan barnarbete

14 okt, 2021 
Johanna Svan
En flicka som arbetar med att hugga sten.
Nu siktar Musikhjälpen på Norrköping igen och i år kommer buren att stå på Gamla torget. Årets insamling ska motverka barnarbete.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Allt du vill veta om Musikhjälpen i år - 2021Brand logo
Allt du vill veta om Musikhjälpen i år - 2021

Insamlingsprogrammmet Musikhjälpen 2021 kommer att sändas från Norrköping. Även förra året var planen att Musikhjälpen skulle sändas från Norrköping. Dock gjorde pandemiläget att sändningarna fick flyttas och genomföras utan publik.

Se också: ”Alla barn har rätt att känna kittlet i magen”

Årets tema i Musikhjälpen 2021

I år går de insamlade pengarna till att motverka barnarbete.

Barnarbete är en konsekvens av fattigdom men det bidrar också till att livet i utsatthet fortsätter – när barn måste arbeta i stället för att gå i skolan blir det ännu svårare för dem att i framtiden få ett tryggt jobb med anständiga villkor. De senaste 20 åren har antalet barn som arbetar minskat, men nu går utvecklingen åt fel håll.

Runt om i världen sliter barn på stekheta åkrar, utsätts för gifter i osäkra fabriker, kryper i trånga gruvgångar och städar bakom stängda dörrar där ingen ser vad som händer. Många barn som arbetar drabbas av psykiska och fysiska men för livet.

Annons

– Varje barn som tvingas till arbete är ett barn som både fråntas sin barndom och berövas sina möjligheter till utveckling, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen, i ett pressmeddelande.

Att få barn att stanna kvar i skolan är ett av de mest effektiva sätten att minska barnarbete, därför kan pengarna till exempel gå till att ge fler barn möjlighet till gratis skolgång och skolmaterial. En annan åtgärd kan vara att stödja familjer så att de blir mindre ekonomiskt sårbara. Det behövs också mer kunskap, lagar och åtgärder. Därför kan pengarna från Musikhjälpen också gå till att utbilda och påverka för att öka kunskapen om barnarbete.

Programledare Musikhjälpen 2021

Anis Don Demina, Brita Zackari och Oscar Zia är programledare för Musikhjälpen 2021.

Programledaren, författaren och poddaren Brita Zackari är tillbaka som programledare efter debuten förra året.

– Det är världens roligaste jobb. Det är också tiden på året då man fylls med hopp om mänskligheten. Att alla går ihop och engagerar sig för något större än dom själva är en sån perfekt julsaga att man knappt orkar med, säger Brita Zackari.

Annons

Brita har gjort flera tv-program för SVT, bland annat Hjälp, vi har köpt en bondgård!. En gång i tiden var Brita programledare för Rix Morronzoo. I dag har hon podden Brita & Parisa tillsammans med Parisa Amiri.

Med sig har Brita två kollegor som gästat buren flera gånger.

Anis Don Demina, Brita Zackari och Oscar Zia som leder Musikhjälpen 2021.
Anis Don Demina, Brita Zackari och Oscar Zia.

Artisten Oscar Zia, har hörts och synts i flera program i P3 och SVT, har medverkat i Musikhjälpen flera gånger och dessutom varit publikens ambassadör. Senare i vinter kommer vi även att se Oscar Zia som programledare för Melodifestivalen.

Anis Don Demina är artist, låtskrivare, youtuber och programledare med många strängar på sin lyra. Han är en av Sveriges största Youtubeprofiler, men han har också varit programledare i Morgonpasset i P3, deltagit i Melodifestivalen och Let’s Dance och nu senast varit programledare i Idol.

Annons

Fakta om Musikhjälpen på tv

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof. Tre programledare sänder radio och tv dygnet runt i 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och andra som engagerar sig. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.

2020 samlade Musikhjälpen in 48 miljoner kronor (som var uppe i 49,7 miljoner vid årets slut).

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play. Stora delar sänds också i SVT2.

Musikhjälpen 2021 sänds den 13-19 december 2021.

Musikhjälpen – tidigare städer och teman

2008 – Malmö, 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp
2009 – Göteborg, Din musik stoppar malaria
2010 – Malmö, Barn är inte till salu
2011 – Göteborg, Alla flickor har rätt att gå i skolan
2012 – Malmö, Barnen i slummen har rätt till rent vatten
2013 – Göteborg, Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet
2014 – Uppsala, Hjälp oss stoppa spridningen av hiv
2015 – Linköping, Ingen ska behöva fly undan klimatet
2016 – Örebro, Barn i krig har rätt att gå i skolan
2017 – Umeå, Barn är inte till salu
2018 – Lund, Alla har rätt att funka olika
2019 – Västerås, Sex är inte ett vapen
2020 – Stockholm, Ingen människa ska lämnas utan vård

Annons