Lästips:LäsarberättelserGratis stickmönsterSmarta städknepHuskurerLoppistipsKända brottsfall

Paul Svenssons bästa tips för att minska matsvinnet

22 nov, 2018
Fredrik Rubin
Paul Svensson vurmar för att matsvinnet ska minska.
I SVT:s Maträddarna sätter stjärnkocken Paul Svensson och programledaren Anne Lundberg fokus på det enorma matsvinnet. Nu delar Paul även med sig av sina bästa tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje familj i Sverige slänger i genomsnitt ett kilo mat om dagen. Totalt slängs en tredjedel av all mat som odlas och produceras och i Sverige rör det sig om ett halvt miljon ton. Samtidigt svälter människor och överproduktionen påverkar vårt klimat negativt.

Det är onekligt dyster fakta som ligger till grund för SVT-programmet Maträddarna. Stjärnkocken Paul Svensson och programledaren Anne Lundberg, åker land och rike runt för att belysa problematiken. Allt med en förhållandevis munter ton.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det är kul att du påpekar det, för det stämmer verkligen. Jag och Anne har en skön syskonkärlek. Hon tycker om att retas med mig och jag tycker om att jävlas tillbaka, säger Paul Svensson.

Anne Lundberg ringde från Peru

Det var under inspelningen av SVT-programmet Landgång, som Anne Lundberg och Paul Svensson fann varandra på riktigt. Inspelningsdagarna var långa, liksom resorna. Under dessa kom samtalen att kretsa kring stort och smått. Bland annat kring Pauls engagemang att minska matsvinnet i samhället.

– Efter att jag beskrivit min ambition blev Anne eld och lågor. Hon ringde faktiskt från Peru till en producent i Sverige och presenterade idén. När vi kom till Sverige spelade vi in ett pilotavsnitt, säger Paul.

Risken med att spela in ett tv-program om matsvinn är att tittaren känner sig uppläxad. Därför var just programmets ton avgörande.

– Det var viktigt för oss att arbetet var lustfyllt. Risken är att när man pratar om ett så pass allvarligt ämne, så blir det för mycket pekpinne. Vi vill vara inspirerande och informativa, men samtidigt att det ska uppfattas som lustfyllt, säger Paul Svensson.

Paul Svensson tillsammans med kollegan Anne Lundberg.
Paul Svensson tillsammans med kollegan Anne Lundberg. Foto: Janne Danielsson/SVT

Enkelt att minska matsvinnet

Den självklara frågan är hur gemene man ska tänka för att minska det egna matsvinnet. De flesta lagar mat på det sätt som de alltid gjort, och för många saknas tid att experimentera i köket. Andra saknar intresse eller kunskap.

Annons

Paul menar att det hela är ganska enkelt och kommer med några handfasta tips. Att göra ströbröd av bröd som slängs i onödan är enkelt menar han, liksom att undvika att blanda samman vinägrett och sallad. Det blir då lättare att återanvända eventuella rester i efterhand.

– Det absolut enklaste sättet är att använda hela råvaran. Många av oss kockar är medskyldiga till recept med en ”halv rotselleri” eller en ”halv lök”. När vi inte använder hela produkten, tenderar den att bli dålig, säger Paul Svensson och fortsätter;

– Använd hela basilikan istället för att lämna kvar en liten del. För risken är att du inte lagar mat dagen därpå och då blir den dålig.

Ett annat tips bör vara ljuv läsning för de flesta, åtminstone för den som vill spara pengar, tid eller framstå som elegant i köket.

– Håll dig till få råvaror, det blir sällan godare för att du har mer grejer i grytan. Minskar du antalet så använder du istället hela råvaran och slipper köpa så mycket, säger Paul.

Mängder av mat slängs helt i onödan.
Mängder av mat slängs helt i onödan, allt från skal till blast går att använda. Foto: IBL

Har du alltid tagit hand om dina matrester?

– Nej herregud, jag har samma bakgrund som alla andra. Jag har skurit och format regelbundna former av livsmedel och själv slängt bort sjukt mycket mat, säger han och fortsätter;

– De senaste 5-6 åren har jag blivit mer medveten om min omedvetenhet, dels genom min nyfikenhet om vad mer vi kan göra med maten. Man får sälja in filosofin som förlorade smakintryck. Vi slänger saker som är goda.

Annons

Vilket misstag gör du själv fortfarande?

– Jag lagar fortfarande för mycket mat, man tänker inte till innan man börjar. Sen har man lagat mat till 10 personer i onödan.

Ägg håller i fyra månader – minst

I Maträddarna ses Anne Lundberg äta mat som passerat bäst före-datumet med flera månader. Rådet till tittaren är att använda sina sinnen för att avgöra om en produkt bör slängas.

Men hur vet man hur det bör lukta eller smaka?

– När det gäller mejeriprodukter eller ägg så känner du direkt på lukten eller smaken om det är dåligt. Det luktar fruktansvärt illa, härsket lång väg. Som om du glömt en gammal träningshandduk i flera månader, säger Paul och fortsätter;

– Ägg behöver du i stort sätt aldrig slänga, du kan äta det fyra månader efter dess bäst före-datum. Det är samma sak med mejerier, luktar och smakar det inte illa så är det bara att äta.

Läs också:

Anne Lundberg vill lära oss sluta slänga mat

Annons