Pernilla August som Kim Walls mamma i Utredningen på SVT

Nästa år har Utredningen premiär på SVT. En miniserie om mordet på den svenska journalisten Kim Wall – och nyligen offentliggjordes delar av rollistan, där bland andra Pernilla August finns med.

För ett år sedan kom beskedet om att mordet på den svenska journalisten Kim Wall ska bli miniserie – och nu har inspelningen av Utredningen börjat.

Videon kunde inte hittas

Produktionen är skapad av den danske manusförfattaren Tobias Lindholm, bland annat känd från Kapningen och Kriget, och görs i samarbete med Kim Walls föräldrar, Ingrid och Joachim Wall, samt Jens Møller som arbetade som utredningsledare i mordfallet.

Nyligen offentliggjordes även delar av seriens rollista – och där finns välkända namn från både Dammark och Sverige representerade. Søren Malling (känd från bland annat Borgen) kommer att spela utredningsledare, Pilou Asbæk (känd från bland annat Game of Thrones) spela åklagare, och Pernilla August och Rolf Lassgård spela Kim Walls föräldrar.

På rollistan finns även Laura Christensen, Charlotte Munck, Henrik Birch, Hans Henrik Clemensen, Dulfi Al-Jabouri och Anders Juul med.

Peter Madsen kommer inte att förekomma i Utredningen

Ubåtsbyggaren Peter Madsen, som dömdes för mordet på Kim Wall, kommer inte att förekomma i produktionen. I stället ligger fokus på att ge en unik inblick i Köpenhamnspolisens arbete och lösningen på mordet. Något som Tobias Lindholm tidigare kommenterat i ett pressmeddelande:

”Samarbetet med Jens Møller och Ingrid och Joachim Wall är helt avgörande för den här produktionen. Jag vill inte göra en kriminalserie som är förtjust i förövaren eller brottet. Däremot är jag intresserad av människorna och arbetet som löste brottet såväl som människorna som måste fortsätta leva sina liv trots brottet. Därför kommer förövaren inte att synas vid något tillfälle”.

Utredningen är en serie i sex delar, och produceras av Miso Film i samproduktion med Outline Film för TV2 Danmark, SVT och Viaplay. Ett exakt premiärdatum finns inte ännu, men serien är planerad till hösten 2020.

Av Emma Castman/Femina

Foto: Tom Wall/TT