Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Pernilla Wahlgren klar för julkalendern 2019 i SVT

17 dec, 2018 
Henrik Högström
Sista luckan i årets julkalender är ännu inte öppnad. Trots det är planeringen för nästa års upplaga i full gång. Och då är både Pernilla Wahlgren och komikern Per Andersson med, skriver DN.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julkalendern i SVT är en av årets återkommande tittarmagneter. Och medan årets upplaga Storm på lugna gatan är på väg mot sista lucköppningen så har redan planerna för nästa års kalender presenterats.

Kalendern, som har titeln Panik i tomteverkstaden, är skriven och regisserad av Fredde Granberg och Thomas Claesson, skriver DN. En duo som tidigare gjort produktioner som Dr Mugg, Hem till Midgård och Kommissarie Späck.

Fredde Granberg, julkalender
Fredde Granberg är en av skaparna till nästa års julkalender Panik i tomteverkstaden. Minnesgoda tittare kommer ihåg honom som ena delen av duon Ronny och Ragge. Foto: IBL

Skojar med schabloner

De beskriver sin julkalender som ”en blandning mellan saga och sitcom”.

– Men i en sitcom är ju alla avsnitt avslutade historier, medan en julkalender är en följetong, så vi kom på att vi kunde skriva en saga med sitcomdialog, säger Fredde Granberg till tidningen.

Annons

Till den här sitcomsagan har skaparna värvat en tomtefar och en tomtemor som publiken kommer att känna igen. Artisten och realitystjärnan Pernilla Wahlgren i par med komikern Per Andersson.

– Vi skojar med schablonbilderna av tomten och tomtemor, kan man säga, med stereotyper som folk känner väldigt väl, säger Fredde Granberg till DN.

Ond julbock

Panik i tomteverkstaden börjar spelas in i mars. Historien utspelar sig på Tomtens hemmaplan, det vill säga Nordpolen, där tomtefamiljen sliter i verkstaden för att lösa sitt uppdrag. Det är, precis som för alla andra familjer, stressigt i december.

Till handlingen hör även en julbock som är avogt inställd till tomtefamiljen. Aversionen bygger på att julbocken tidigare haft jultomtens uppdrag men blivit fråntagen det. Det blir drama.

När skaparna ska beskriva sin kalender så förklarar de att det dels kommer att vara julstämning och dels att det visuella uttrycket kan dra åt ”det vulgoamerikanska hållet”.

– Det känns otroligt kul att få vara med i en julkalender. Det är så stort och hedrande, och det känns som att vi kommer att ha väldigt roligt ihop. Jag gillar ju humor, säger Pernilla Wahlgren till tidningen.

Läs också:

Nostalgi! 5 julkalendrar vi aldrig glömmer

Bildextra: Kommer du ihåg de gamla julkalendrarna?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons