Premiär för Sommarkrysset 2019: Alla artister 8 juni

Alla artister i Sommarkrysset 8 maj 2019 – säsongspremiär.
Lördag 8 juni är Sommarkrysset 2019 med Gry Forsell tillbaka i TV4. Här hittar du information om alla artister i säsongspremiären.

Bonnie Tyler

Bonnie Tyler gästar säsongspremiären av Sommarkrysset 2019 den 8 juni

Bonnie Tyler 1988. Foto: Ilpo Musto/REX

Bonnie Tyler föddes med namnet Gaynor Hopkins i engelska Wales 1951. Trots det europeiska ursprunget tog hennes karriär fart i USA på 70-talet. Bonnie är känd för sin kraftfulla och raspiga röst – en röst som eskalerade under 70-talet efter en misslyckad operation. Enligt Tyler själv berodde misslyckandet på att hon inte följde doktorns rekommendation om sex veckors tystnad efter operationen.

Samma år som den misslyckade operationen, 1976, kom hennes genombrott med låten Lost in France. Två år senare kom nästa succé: låten It’s a Heartache. Efter detta började dock karriären dala innan hon slog sig samman med producenten Jim Steinman som skrev hennes största hitlåt hittills: Total Eclipse of the Heart. 22 album har det blivit sedan 1976 – det senaste 2013. Samma år, 2013, tävlade hon för Storbritannien i Eurovision Song Contest med låten Believe in me. Den 8 juni 2019 rivstartar Bonnie Tyler den svenska allsångssommaren i Sommarkrysset 2019.

Jessica Andersson

Jessica Andersson deltar i Sommarkrysset 8 juni 2019

Jessica Andersson på QX galan 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Sedan 2002, då Jessica Andersson (född Arvidsson) var med i realityprogrammet Fame Factory och sedermera i gruppen Fame som uppstod efter programmet, så har hon deltagit i Melodifestivalen hela sju gånger. Hon vann med Fame och låten Give Me Your Love 2003 (gruppen slutade femma i Eurovision Song Contest) och har som soloartist slutat som sämst femma i tävlingen. Hon har dessutom gett ut två soloalbum: Wake up (2009) och 40.14.4 (2013).

Utöver musikkarriären så har Jessica Andersson hunnit med att skådespela som musikalartist, bland annat i Little Shop of Horrors (2007 och 2008). För sin roll i musikalen tilldelades hon priset Guldmasken för Bästa kvinnliga musikalartist framför artister som Sarah Dawn Finer (i Jekyll & Hyde) och Eva Rydberg (i Den Stora Premiären).

Näääk & Denz

Näääk framträder på Sommarkrysset 8 juni 2019

Näääk. Foto: Robert Gabrielsson/Aftonbladet/TT

Matar Henrikki Samba, känd under artistnamnet Näääk, är en svensk rap-musiker som växt upp i Stockholms förorter. Hans mor är finska och hans far är från Gambia. I Sommarkrysset den 8 maj uppträder Näääk tillsammans med Denz, som även han är rappare och kan skryta om över tjugo miljoner strömningar på Spotify. Trots att hans musik blivit så uppskattad hade han inte gett ut någon skiva i sitt eget namn förrän i januari 2019, då albumet Medan vi lever släpptes till goda recensioner.

Näääk och Denz har samarbetat på låten Cali som kom ut tidigare i vår och det är ingen högoddsare att den låten kommer att spelas på säsongspremiären av Sommarkrysset.

Linae

Linae debuterade med en tolkning av Maxwells låt Don’t Ever Wonder 2017, drygt ett år efter att hon gått samman med producenten Luki för att skapa en musikalisk vision. 2018 kom hennes första egna låt ut, Sweet Sweat. Hon beskriver själv för Nöjesguiden hur hon vill att hennes musik uppfattas: Som en blandning av 90-tals r’n’b med modernt och tidlöst sound. Låten Sweet Sweat gick snabbt från att vara ett beat till en färdig låt.

– Min producent skickade ett beat till mig sent en kväll och jag fastnade direkt för låtens sensuella klang. Jag hade en förälskelse under den perioden så texten kom naturligt. Det är en blandning av känslor och fantasi. Jag spelade in några melodier och textrader som jag skickade till Luki samma natt. Därefter gick det snabbt från idé till verklighet, har hon berättat för Nöjesguiden.

I maj 2019 släppte Linae sin tredje singel, Stuck in the Rain, som förväntas bli en del av flera singlar 2019 och som samlas på hennes debut-EP i höst.

Weeping Willows

Magnus Carlsons Weeping Willows framträder på Sommarkrysset 8 juni 2019.

Magnus Carlsons Weeping Willows uppträder på Sommarkrysset 8 juni 2019. Foto: Anette Nantell/DN/TT

Tidigt 2019 släppte rockgruppen Weeping Willows sitt nionde studioalbum, After us. Skivan möttes av väldigt positiva recensioner, dels för musiken i sig, men också på grund av ämnet. After us handlar om klimatet, den handlar om hur vi förstör vår egen planet utan att tänka efter – och den handlar om ångesten många känner inför klimatförändringar. Redan på omslaget möttes lyssnaren av en tydlig indikation på vad som väntade när skivan sattes på: en strand, fylld med plast och skräp, prydde nämligen omslaget.

Källa: allas.se, Kingsizemag, Wikipedia, Nöjesguiden, Dopest

Foto: Gröna Lund/Karin Törnblom/TT