Regina Lund om sin tuffa uppväxt: "Levde i konstant sorg"

Regina Lund växte upp hos sin farmor och farfar, och upplevde under hela barndomen en stark längtan efter sina föräldrar. "Jag hade ingen aning om varför just jag blev lämnad", säger hon i veckans avsnitt av Stjärnorna på slottet.

I veckans avsnitt av Stjärnorna på slottet är det skådespelerskan och artisten Regina Lund som är huvudperson. Under dagen ordnar hon bland annat ett barnkalas dit hon bjuder in de övriga stjärnorna. Anledningen är att hon själv aldrig fick något kalas som barn.

Deltagarna i Stjärnorna på slottet 2018

Regina Lund bjuder Marianne Mörck, Bosse Parnevik, Peter Jöback och Ann-Louise Hanson på barnkalas i Stjärnorna på slottet. Foto: SVT

I programmet berättar hon att hon föddes i Vasa, Finland, 1967. Men redan året därpå tog hennes föräldrar med Regina och hennes äldre halvbror tillbaka till Sverige och Stockholm. Föräldrarnas förhållande var turbulent och kantat av bråk och våld. De skilde sig när Regina var ett år.

– Min mamma blev kär i en man i Finland och flyttade till honom och tog min bror med sig. Min pappa blev teaterchef i Luleå. De låg i vårdnadstvist och min pappa fick till slut vårdnaden. Han hade inte förmågan att ta det ansvaret, så jag lämnades att växa upp med min farmor och farfar, säger Regina Lund i programmet.

Regina Lund: ”Varför just jag?”

Hon hamnade hos farföräldrarna i Gävle som 2,5-åring. Även om hennes farmor och farfar var snälla och gav henne det hon behövde i form av tak över huvud och mat på bordet, var längtan efter föräldrarna ständigt närvarande för Regina Lund under uppväxten.

Regina Lund

Regina Lund berättar om uppväxten i Stjärnorna på slottet. Foto: SVT

Hon berättar i Stjärnorna på slottet att hon grät varje natt under uppväxten eftersom saknaden var så stor.

– Jag hade ingen aning om varför just jag blev lämnad. Min mamma tog ju hand om min storebror och min pappa skapade en ny familj och fick min lillebror och tog hand om mina styvsystrar. Jag levde med konstant sorg och fattade inte – varför just jag?

Trivdes i skolan

Skolan blev en fristad för Regina Lund. Där fick hon vara barn och leka, och skolan blev en motpol till den intellektuella och stillsamma stämningen hos farföräldrarna. Hon tävlade i gymnastik på hög nivå och minns speciellt ett tillfälle då hon vann guld i en tävling. De flickor som kom tvåa och trea blev omkramade och gratulerade av sina familjer. Regina Lund var där helt ensam.

– Det var som om tio år av frånvaro från mina föräldrar blev så påtaglig. Jag hade alltid en liten, liten förhoppning om att nu kommer de. Jag tittade på läktaren och tänkte att kanske är det någon som har överraskat mig. Men det var ingen där.

Regina Lunds dag i Stjärnorna på slottet

Regina Lund bjuder de andra stjärnorna på frukost och berättar samtidigt om sitt liv. Foto: SVT

Regina Lund om kaotiska förhållandet

Vid ett tillfälle flyttade Regina Lunds pappa och hans nya familj till Gävle, eftersom han hade fått jobb där. Men drömmen om att leva ett lyckligt familjeliv tillsammans slogs i kras. Pappan och hans nya fru hade en destruktiv relation full av alkohol och våld. Och det var Regina Lund som fick komma till undsättning och stoppa bråken.

Ann-Louise Hanson i tårar under Regina Lunds dag i Stjärnorna på slottet

Ann-Louise Hanson blir märkbart berörd av Regina Lunds historia. Foto: SVT

Historien om den tuffa uppväxten gör de övriga stjärnorna berörda. Ann-Louise Hanson använder en servett för att torka bort en tår.

– Att se detta kaos i hemmet, med föräldrar som slåss och bråkar… Det rör en så djupt där inne att man bara måste stålsätta sig för att inte fullständigt krevera inför en sådan berättelse, säger hon i programmet.

Regina Lund berättar att hon fick åka till antingen sin mamma eller pappa under loven. De var oftast på teatern då, och den unga Regina Lund fick upp ögonen för att stå på scenen.

– När jag var tio var jag med i Tältprojektet. Så teater för mig blev samma sak som ”äntligen får jag träffa mina föräldrar”, det var kärlek, säger hon i Stjärnorna på slottet.

Deltagare i Stjärnorna på slottet

Årets stjärnor på slottet. Foto: Mattias Ankrah/SVT

Stjärnorna på slottet 2018 sänds lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Läs också:

Bosse Parneviks krav inför Stjärnorna på slottet