Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Rörande idolmöte i Mästarnas mästare

02 mar, 2018 
Henrik Högström
Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg.
Det är ett välmeriterat gäng som är med och tävlar i jubileumssäsongen av Mästarnas mästare i SVT. Startfältet innehåller guldmedaljörer, Jerring-pristagare och en skidåkare som gjorde att Sverige stod still. ”Jag vet ju att det var uppståndelse när jag åkte men jag har aldrig kunnat ta in den”, säger Ingemar Stenmark i programmet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mästarnas mästare hade premiär 2009. Sedan dess har TV-publiken kunnat se våra svenska idrottshjältar tävla mot varandra och dela med sig av minnen från sina karriärer.

I den tionde jubileumssäsongen tar produktionen nya grepp. 18 mästare är på plats i Grekland för att tävla i lag.

Lagen sätts ihop efter idrottsgren

– I Mästarnas mästare har vi under nio säsonger undersökt vem som är den mest mångsidiga atleten. Vi har samtidigt förstått att tittarna har undrat och diskuterat vilken idrott som är den mest optimala. Därför ska vi försöka utreda just det. I en storslagen jubileumssäsong ska vi helt enkelt ta reda på vilken sport som är bäst, säger Anders Wistbacka, projektledare på SVT.

Greppet direkt. Klassisk gren i Mästarnas mästare. Kennet Andersson, Jesper Blomqvist, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg, Magdalena Forsberg, Emma Igelström och Louise Karlsson.
Greppet direkt. Klassisk gren i Mästarnas mästare. Kennet Andersson, Jesper Blomqvist, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg, Magdalena Forsberg, Emma Igelström och Louise Karlsson. Foto: SVT

Alla deltagarna har tävlat i Mästarnas mästare förr och fyra av dem, Peter Forsberg, Ingemar Stenmark, Armand Krajnc och Magdalena Forsberg, har vunnit tävlingen.

Annons

Utförskungen Ingemar Stenmark, som vann tävlingen 2011, imponerade stort med bevarad spänst och styrka.

– Det känns ju att man har blivit sju år äldre men det är ju en lagtävling så det är en helt annan grej, säger Ingemar Stenmark i det första programmet för säsongen där hans skidlag tävlar mot fotbollslaget och simlaget.

Flera grenar återkommer från tidigare säsonger. Bland annat tävlingen i greppstyrka där deltagarna ska hänga i en stång ovanför vatten tills de tappar greppet och 90 grader, där idrottsmännen ska sitta i jägarställning så länge de orkar.

Och idrottshjältarna må ha karriären bakom sig men tävlingsinstinkten finns kvar.

– Vi är ju elitidrottare, visserligen avdankade, men tävlingsnerven finns ju där, säger Pernilla Wiberg i programmet.

Pernilla Wiberg följde upp framgångarna i slalom med störtlopp.
Pernilla Wiberg följde upp framgångarna i slalom med störtlopp. Foto: IBL

Hade prestationsångest under karriären

Simmerskan Emma Igelström avviker dock från mallen genom att vara aktiv på högsta nivå. Medan de andra mästarna kör yoga på bryggan eller läser en pocket på stranden kör Emma Igelström cykling, simning och löpning inför en Iron man-tävling på Hawaii.

Annons

Fast numera tävlar hon på ett annat sätt. Emma Igelström förklarar att hon led av prestationsångest mot slutet av sin simmarkarriär. Som triatlet känner hon någonting annat.

– Nu är jag inte nervös för att misslyckas längre, nu ser jag mer fram emot att lyckas, säger Emma Igelström.

I det första programmet för säsongen möts tre lag i grekiska Porto Heli. Bollaget (Kennet Andersson, Jesper Blomqvist, Magnus Wislander), skidlaget (Pernilla Wiberg, Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg) och simlaget (Louise Karlsson, Emma Igelström, Anna Lindberg). Förutom tävlingarna väljer deltagarna även ut enstaka minnen ur karriären som är speciella.

Pernilla Wiberg väljer sin andra plats i störtlopp i Whistler, Kanada 1994.

Stenmarks framgångar inspirerade Pernilla Wiberg till nya framgångar.
Stenmarks framgångar inspirerade Pernilla Wiberg till nya framgångar. Foto: SVT

Pernilla Wiberg tackar Stenmark för störtloppet

Vid det laget var hon redan etablerad i de andra utförsgrenarna men i störtlopp kunde hon vara första svensk att göra avtryck och ta en pallplats.

Annons

Det hade inte ens Ingemar Stenmark lyckats med under sin storhetstid. Och Ingemar Stenmark var idolen.

– Så du är egentligen orsaken till att jag tvingades köra störlopp, säger Pernilla Wiberg till Ingemar Stenmark i programmet.

Ingemar Stenmarks viktiga seger

Det är fler än Pernilla Wiberg som hade ”Stenis” som idol. De mästare som är yngre minns hur lärare rullade in tv-apparaten i klassrummet när Ingemar Stenmark körde. Sverige pausade för att titta.

Huvudpersonen, som var mitt uppe i tävlandet, förstod inte uppståndelsen han orsakade i Sverige förrän senare.

– Jag fattar ju det idag, då fanns ju inte tanken, säger Ingemar Stenmark som valt ut första världscupsvinsten i italienska Madonna di Campiglio som minne.

En avgörande vinst.

– Det betydde så mycket med en seger. Det bevisade att jag kunde vinna, annars hade jag kunnat vara ett spöke, säger Ingemar Stenmark.

Ett klipp som rör Pernilla Wiberg till tårar.

– Man blir verkligen berörd när man förstår vilken glädje som kommit genom de idrottsprestationerna.

Mästarnas mästare sänds i SVT1 och SVT Play söndagen den 4 mars 2018 kl 20.00.

Läs också:

Här är de tävlande i Mästarnas mästare 2018

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons