Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Så hyllades Monica Zetterlund i Så mycket bättre

08 dec, 2018 
Fredrik Rubin
Kerstin Bagge har varit Monika Zetterlunds vän sedan de var 20 år.
Årets Så mycket bättre har kommit till sitt slut, i säsongsavslutningen hyllar deltagarna ikonen Monika Zetterlund. Artisten Stor bjuder på en överraskning av det större slaget.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så har det blivit dags för säsongsavslutning av TV4:s Så mycket bättre. Liksom de senaste åren hyllas en avliden svensk stjärna, denna gång är det musikern och skådespelaren Monica Zetterlund som är i fokus.

– Jag fick aldrig träffa Monica, hon och Astrid Lindgren är två personer som jag velat träffa. Man har mycket minne av vad man sett Monika göra och alla dessa roliga revyer som hon gjorde med Hasse och Tage, säger Charlotte Perrelli.

Monica Zetterlund en av landets stora

Uppvuxen i Hagfors, samma stad som Christer Sjögren, kom Monica Zetterlund att tidigt ägna sig åt musik. Som 14-åring sjöng hon i sin pappas orkester, enligt Monica själv för att det var billigare för hennes pappa än att anställa en ”riktig vokalist”.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I vuxen ålder framträdde hon frekvent på Nalen i Stockholm och skördade stora framgångar som musiker och skådespelerska. Respekten bland jazzmusiker var stor, även utomlands.

Christer Sjögren tolkar låten <i>Var blev ni av ljuva drömmar</>.
Christer Sjögren tolkar låten Var blev ni av ljuva drömmar. Foto: TV4

En som känt Monica Zetterlund sedan hon var 20 år är sångerskan och skådespelaren Kerstin Bagge, som bland annat uppträdde med Monika tillsammans med Hasse och Tage. Det är också Kerstin som får inta middagsbordets högsäte i hyllningsprogrammet.

Annons

– Monica var en sådan vän som man kunde prata med om allting och skratta åt samma saker. Hon kände sig trygg med mig, vi tyckte om samma musik men inte samma karlar, säger Kerstin Bagge.

En blyg och kärleksfull person

Under dagen får deltagarna en unik inblick i vem Monica Zetterlund var, dels genom bandade intervjuer med henne själv och inte minst genom vännen Kerstin Bagge. Ett porträtt tecknas av en blyg person med ett stort hjärta som inledningsvis fick kämpa för sin plats i en manlig värld. En svensk ikon som tragiskt omkom i en lägenhetsbrand 2005.

Flera bejublade tolkningar framförs under dagen.
Flera bejublade tolkningar framförs under dagen. Foto: TV4

– När jag hörde att det var Monica som vi skulle hylla så blev jag först glad men också nervös för man har så mycket respekt så det blir ”hur ska jag klara av det här”, säger Eric Gadd innan han framför låten Sakta vi gå genom stan.

Annons

Louise Hoffsten tvingades tacka nej

Liksom Christer Sjögren så har Louise Hoffsten fått förmånen att träffa Monica Zetterlund. Vid deras första möte bröt Louise ihop och grät i sin förebilds famn.

– Hon tröstade mig när jag låg och skakade, jag klarade inte av att möta henne, säger Louise Hoffsten.

För Louise är dagens hyllning extra speciell, detta sedan hon tidigare tvingats tacka nej till en minnesstund tillägnad just Monica, detta efter en förfrågan från Kerstin Bagge.

– Du kontaktade mig när det skulle vara en minnesstund för Monica. Jag sa nej då för jag var i ett mörkt tillstånd. Nu känner jag att jag får ta igen det, säger Louise innan hon ska framföra låten Jag vet en dejlig ros.

Efter en stämningsfull tolkning omfamnas Louise och Kerstin i tårar.

Kerstin Bagge och Louise Hoffsten omfamnas i tårar.
Kerstin Bagge och Louise Hoffsten omfamnas i tårar. Foto: TV4

Stors hyllning till Monica

När dagen börjar gå mot sitt slut har det blivit dags för artisten Stor att inta scenen. Låten som han valt är Gröna små äpplen, en klassisk låt som Stor väljer att inte ändra på av respekt för Monica Zetterlund. Däremot lägger han till text runt låten.

Annons

– Jag är så nyfiken på hur Stor kommer att göra den. Om han ska rappa eller, ja det ska bli spännande, säger Kerstin Bagge.

Kerstin Bagge tappar hakan av Stors överraskning.
Kerstin Bagge tappar hakan av Stors överraskning. Foto: TV4

Stor lyckas med konststycket att chocka deltagarna liksom Kerstin Bagge dubbelt. Först genom att bjuda upp världsartisten Seinabo Sey på scen och tillsammans framföra en tolkning som rör Kerstin till tårar.

Det hela avslutas med att Stor faller ner på knä, tar fram en ring och friar till Seinabo Sey som svarar ”Ja, lätt”.

– Var det ett skämt eller var det på riktigt, frågar en chockad Charlotte Perrelli.

– Det vet man aldrig, svarar Stor.

Stor friar till och kysser Seinabo Sey inför förvånade deltagare.
Stor friar till och kysser Seinabo Sey inför förvånade deltagare. Foto: TV4

Kerstin Bagge kan efter en lång dag konstatera att deltagarna gjort väl ifrån sig och slår fast att en artist avslutningsvis var stor.

– Det finns bara en Stor, och han är stor, säger Kerstin Bagge med tårar ögonen.

Läs också:

Så mycket bättre: Christer Sjögren i tårar i kyrkan

Annons