Så mycket bättre: Det här är Albin Lee Meldau

Soulartisten Albin Lee Meldau, 30, är klar för Så mycket bättre 2018 i TV4. Han slog igenom 2016 med hyllade låten Lou Lou och var tidigare sångare i soulbandet The Magnolia.

Albin Lee Meldau är den sjätte artisten som är klar för TV4-succén Så mycket bättre 2018.

Albin Lee Meldau är en av artisterna i Så mycket bättre 2018 i TV4.

Albin Lee Meldau spelar på en festival i Oslo 2016. Foto: Hell Gate Media/REX/IBL Bildbyrå

Albin Lee Meldau föddes den 8 februari 1988 i Göteborg. Hans mamma är musiklärare och sångerska, och hans pappa arbetade som belysningsmästare på teater, har han tidigare berättat för Aftonbladet.

I en intervju med TV4 beskriver sig själv som ”en fruktansvärd unge” under sin uppväxt.

– Jag gjorde allt man inte skulle göra. Drack och tog droger och stal och åkte fast. Jag bytte klass varje år. Jag var otroligt jobbig.

Albin Lee Meldau The Magnolia

Redan i 12-årsåldern startade han sitt första band.

– Vi spelade Nirvana och Red Hot Chilli Peppers, den sortens saker. Annars lyssnade jag väldigt mycket på reggae när jag växte upp och gör det fortfarande, har han tidigare berättat för musikmagasinet Hymn.

När han var 18 år gammal hoppade Albin Lee Meldau av skolan och började jobba på McDonalds. Vid 21 års ålder var han med och bildade soulbandet The Magnolia, där han sedan verkade som sångare.

– Det fanns ingen scen för Otis Redding-soul i Göteborg så vi gjorde vår egen. Vi spelade överallt, säger han till TV4.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Albin Lee Meldau om Lou Lou

Under några år försörjde sig Albin Lee Meldau som gatumusikant. Han spelade på bröllop och i köpcenter. År 2016 kom det stora genombrottet, då han släppte låten Lou Lou. Låten strömmades cirka tio miljoner gånger på musiksajten Spotify och handlar om en sprucken relation och ett brustet hjärta.

–  Det tog slut mellan oss och det enda jag ville var att hon skulle lyssna, älska mig och komma tillbaka. Detta var mitt desperata, innerliga försök till att laga något som var trasigt, men det vet ju alla att det inte går, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Samma år som Lou Lou släpptes spelade Albin Lee Meldau på festivalen Way Out West i Göteborg. Han blev också stor i Storbritannien, där han kallades för ”scandic noir”.

– Det är bara en säljpitch. I England vill alla se Bron och Wallander. Jan Johansson, du vet, Visa från Utanmyra. Det är scandic noir, har han sagt till SVT.

Vill berätta historier

Bland hans musikaliska förebilder finns Lana Del Rey, Justin Parker och Bob Marley.

Albin Lee Meldau säger till TV4 att hans drivkraft är att berätta historier.

– Det är det som betyder något i längden. Om jag kan uppnå det, då är jag nöjd. Det finns många som kan sjunga, säger han.

Sedan Lou Lou 2016, har Albin Lee Meldau gett ut flera singlar: Persistance, Bloodshot, The Same Boat, The Weight is Gone och Before & After. 2016 kom EP:n Lovers och året därpå Bloodshot.

På sin Facebooksida och Instagram tillkännagav han nyligen att hans debutalbum, About You, släpps den 1 juni 2018.

Sedan tidigare är det klart att Charlotte Perrelli, Eric Gadd, Linnea Henriksson, Christer Sjögren och Stor alla är klara för Så mycket bättre 2018.

Läs också:

Hoffstens tårar under Albin Lee Meldaus tolkning