Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Sarah Dawn Finer är årets julvärd

14 nov, 2012 
Mikael Frohm
Sarah Dawn Finer som julvärd 2012
Sångerskan, skådespelaren och artisten Sarah Dawn Finer är årets julvärd, dessutom den yngsta genom tiderna. Hennes önskan är att sprida ljus och värme till de som behöver det som mest på julafton.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sarah Dawn Finer vill upprätthålla traditionerna men samtidigt vara nyskapande för de som inte firar jul. Och hon utlovar mycket julmusik.

7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte vissteBrand logo
7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte visste

Har aldrig jobbat på julafton

– Julen för mig betyder ett lugn efter en hektisk tid och att få tid med mina nära och kära. Att få reflektera över året och samla ihop sig inför nästa. Att helt enkelt få göra ingenting och bara njuta.

Sarah Dawn Finer är van att jobba på dagar och tider då de flesta andra är lediga, men att jobba på självaste julafton har hon inte gjort förut. De har spenderats tillsammans med familjen.

– Men jag har haft 30 jular med dom, så en 31:a jul med svenska folket känns som en bra kompensation.

Annons

Mångkulturella rötter

Sarah är uppvuxen i en familj med amerikanska, engelska och svenska jultraditioner. Det är också en familj med judiska, ateistiska, kristna och muslimska medlemmar, vilket gjort att de har hittat sitt eget sätt att fira jul på. Platsen kan också variera; Sverige med utländska familjemedlemmar ett år, New York ett annat och London med släkten där ibland. Årets uppdrag ser hon som en stor ära.

Sarah i tv på julafton

– För två år sen sände SVT min Julkonsert med Winterland på julafton, året efter gästade jag Kalle Moraeus när han var julvärd och i år får jag axla rollen själv. Det känns stort att få vara i SVT tre år i rad på julafton. Riktigt häftigt.

Barnskådis

Sarah Dawn Finer är född 1981 i Stockholm. Familjen är stor med bland andra mamma, pappa, bror Rennie och syster Zoie. 1988 började hon som barnskådespelare i tv-serien Maskrosbarn på SVT och 1994 fick hon en roll i tv-serien Bert och hon har även en roll i kommande filmen Kärlek deluxe. Hon blev 2008 Guldmasknominerad för sin roll i Jekyll & Hyde.

Annons

Sarah har sjungit duetter med Moneybrother, Peter Jöback, Patrik Isaksson och Salem Al Fakir och turnerat med Jonas Gardell, Björn Skifs och Putte Wickman.

Sarah i Melodifestivalen

Hennes första fullängdsalbum, A finer Dawn, gavs ut 2007 med musik som hon skrivit själv. Sarah har släppt fyra album och alla har sålt guld. Hon tävlade i Melodifestivalen 2007 och 2009, var den svenska jurygruppens ordförande i ESC 2009 och var en av tre programledare för Melodifestivalen 2012.

Här är de tidigare julvärdarna på SVT:

1959-1971: Bengt Feldreich

1972-2002: Arne Weise

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

Läs också:

Sarah Dawn Finer om svåra tiden: ”Livsomvälvande”

Gina och Sarah hyllar mångfald och ändrar texten i Sveriges nationalsång

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons