Sarah Dawn Finer leder Musikhjälpen 2013!

Sarah Dawn Finer
I år ska Musikhjälpen, som direktsänds från Göteborg 9-15 december, samla in pengar till kampen för att tjejer ska ha rätt att överleva sin graviditet. Uppdraget att leda den 144 timmar långa direktsända insamlingen har gått till trion Emma Knyckare, Kodjo Akolor och Sarah Dawn Finer.

Sarah Dawn Finer har fått många programledarerbjudanden det senaste året, men har tackat nej till samtliga. Men så hörde Musikhjälpen av sig.

7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte visste
1:17

Efter reklamen: 7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte visste

(1:17)

Slå på ljud

– Jag har alltid älskat Musikhjälpen och medverkat både som musikgäst och nattkompis till Gina i glasburen tidigare år, berättar Sarah Dawn Finer. Det enda programledarjobbet jag kunde tänka mig att tacka ja till i år var just Musikhjälpen, för att det är ett viktigt och engagerande projekt och för att det låter musik göra skillnad. På riktigt.

Emma Knyckare har gästat Musikhjälpens glasbur flera år i rad för att hjälpa till med insamlingen, nu blir det första gången hon leder programmet.

– Det är en stor ära att få styra skutan och jag hoppas vi kommer få med alla i båten, säger Emma Knyckare. Det är ändå det Musikhjälpen handlar om, att samla och engagera så många som möjligt. Alla ska med!

Årets veteran i sammanhanget blir Kodjo Akolor som gör sitt tredje år i Musikhjälpens glasbur.

Musikhjälpen är och förblir det bästa sättet att verkligen visa att vi, om vi bara vill, kan förbättra situationen för de som inte har det lika bra som vi, säger Kodjo Akolor.

Tema Musikhjälpen 2013

Musikhjälpen 2013 har temat: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet

Musikhjälpens insamling 2013 går till kampen för att tjejer ska ha rätt att överleva sin graviditet. Varannan minut dör en kvinna i samband med graviditet eller förlossning och störst risk löper de mellan 15 och 20 år. 99 procent av alla dödsfall sker i låginkomstländer där det inte finns tillgång till en fungerande mödravård. Hårdast drabbade är länderna i södra Afrika och Sydasien. Musikhjälpens insamling för att minska mödradödligheten i världen börjar måndag 9 december och pågår till och med söndag 15 december och pengarna som samlas in går till Radiohjälpen.

Gustaf Adolfs torg i Göteborg 9-15 december

I år sänds Musikhjälpen för sjätte året i rad och det är tredje gången insamlingens mittpunkt – glasburen – får sin plats i Göteborg. Glasburen byggs upp på Gustaf Adolfs torg och Musikhjälpen inleds måndag 9 december med att de tre programledarna blir inlåsta för att sedan tillsammans, under 144 direktsända timmar leda årets insamling.

Idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Genom att bland annat betala för låtönskningar är publiken med och samlar in pengar till Radiohjälpen och årets tema. Det går också att skänka pengar genom andra insamlingsaktiviteter som pågår i och omkring glasburen och runt om i Sverige. Och det är inte bara publiken som deltar i insamlingen, under de sex dagarna medverkar även stora delar av den svenska artisteliten.

Läs också:

Sarah Dawn Finer om svåra tiden: ”Livsomvälvande”