Sarah Dawn Finer om svåra tiden: "Livsomvälvande"

På söndag gör Sarah Dawn Finer sin premiär som programledare i Så ska det låta. Men i P4 Extra berättar hon om sjukskrivningen som förändrat hela hennes liv. "Det var en resa", säger hon i radioprogrammet.

Sångerskan och skådespelerskan Sarah Dawn Finer står inför en ny utmaning när hon tar sig an att axla programledarrollen i Så ska det låta efter Kalle Moreaus.

7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte visste
1:17

Efter reklamen: 7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte visste

(1:17)

Slå på ljud

I P4 Extra berättar hon om en intensiv inspelningsperiod där flera program spelades in på samma dag. Trots ett högt tempo beskriver hon upplevelsen som väldigt kul och stämningen som lekfull.

Tar musik på blodigt allvar

I årets säsong blandas veteraner med nya förmågor – 14 av artisterna har aldrig varit med förut. I premiärprogrammet tävlar Ralf Gyllenhammar och Shirley Clamp mot Lill-Babs och Bruno Mitsogiannis.

Bruno Mitsogiannis, Emanuel Norrby och Lill-Babs i Så ska det låta.

Bruno Mitsogiannis, Emanuel Norrby och Lill-Babs. Foto: Pillan Thelaus /SVT

Sarah Dawn Finer passar också på att avslöja att hon varit helt omutbar i sin roll som domare.

– Jag tar musik på blodigt allvar.  Jag vet hur det är när man sitter där och tävlar och man blir lite sur när man helt plötsligt ska få bonuspoäng hur som helst. Jag vill att det ska vara på ganska stort allvar, säger hon i P4 Extra.

Tvingades vara sjukskriven

Men i programmet berättar hon också om polyperna på stämbanden som tvingade henne att vara sjukskriven under ett års tid. I flera månader var hon också tvungen att vara tyst.

– De som hört mig prata och hört hur mycket jag pratar förstår nog hur det har varit. För mig var det livsomvälvande. När man blir sjuk tvingas man göra stora förändringar i livet. Det behöver gå lite långsammare och jag måste parera rösten för den är skör, säger hon i radion.

Sarah Dawn Finer.

Sarah Dawn Finer. Foto: IBL Bildbyrå

I dag kan hon både prata och sjunga, om än inte på samma sätt som tidigare.

– Jag har lärt mig mycket. Det var en resa.

Läs också:

Här är alla artisterna i Så ska det låta 2018