Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Se de första bilderna från julkalendern 2018!

28 sep, 2018 
Louise Andersson
SVT julkalender 2018
Hösten kom som ett brev på posten och bara två månader återstår innan december knackar på dörren. I vanlig ordning hjälper julkalendern till att sätta rätt stämning på nedräkningen till julafton och redan nu kan du smygkika på bilderna från årets version.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Drygt två månader återstår tills svenska folket tillsammans räknar ner dagarna till julafton, något SVT i traditionsenlig mening hjälper till med. Som så många gånger förut kan du starta de mörka decembermorgnarna med ett avsnitt familjeäventyr, regisserat av Emma Bucht.

”Storm på lugna gatan”

– Julkalendern är en nästan lika självklar tradition som julskinka, det är något väldigt nostalgiskt och mysigt att titta tillsammans hela familjen. Vi jobbar hårt på att ta fram historier, skapa världar och hitta ett tilltal som kan möta hela familjens behov. Med ”Storm på Lugna gatan” tycker jag vi har lyckats hitta en humor och karaktärer som engagerar och som både barn och vuxna kan identifiera sig med. Det kommer bli 100 procent julmys, säger Johanna Gårdare, programchef Barnkanalen i ett pressmeddelande.

Skådespelare julkalendern 2018

I år görs julkalendern i en komisk anda med hjälp av skådespelare som Cecilia Forss, Henrik Johansson, Johan Rheborg och Lena Philipsson.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Bild från SVT:s julkalender 2018.
Familjen Storm: Henrik Johansson (som pappa Trond), Adrian Macéus (som sonen Leo), Maja Söderström (som dottern Vilja) och Cecilia Forss (som mamma Sanna). FOTO: JOHAN PAULIN / SVT

Familjen Storm består av pappa Trond (som spelas av Henrik Johansson), mamma Sanna (som spelas av Cecilia Forss), dottern Vilja (som spelas av Maja Söderström) och sonen Leo (som spelas av Adrian Macéus). De flyttar till det lilla samhället Järnkroken från storstaden och bestämmer sig för att ta del av ortens årliga julkamp. Men för att öka sina chanser till vinst måste de få igång ett samarbete mellan de omaka grannarna på Lugna gatan. En uppgift som visar sig vara lättare sagt än gjort.

Annons
Skådespelare i SVT:s julkalender 2018.
Yogafamiljen: Eric Stern (Simon), Sofia Ledarp (Malva) och Linus Wahlgren (Sten). Foto: Johan Paulin/ SVT

Några av grannarna på Lugna gatan är yogafamiljen, som består av Simon (som spelas av Eric Stern), Malva (som spelas av (Sofia Ledarp) och Sten (som spelas av Linus Wahlgren).

Wilma Lidén (Evin) och Shima Niavarani (Mika).
Teknikfreakfamiljen Strong: Wilma Lidén (Evin) och Shima Niavarani (Mika). Foto: Johan Paulin/ SVT

Ytterligare två grannar är teknikfreakfamiljen Strong, som består av dottern Evin (som spelas av Wilma Lidén) och mamma Mika (som spelas av Shima Niavarani).

Annons

I Järnkroken bor också enstöringen Eskil (som spelas av Johan Rheborg).

Olof Wretling, Lena Philipsson och Edvin Ryding i SVT:s julkalender 2018.
Olof Wretling, Lena Philipsson och Edvin Ryding. Foto: Johan Paulin/ SVT

I det finare området av Järnkroken håller byns egen järnlady Lussan Silfverhielm till med sin familj. Hon spelas av Lena Philipsson och är fru till  Sven Silfverhjelm (som spelas av Olof Wrestling) och mamma till Sylvester Silfverhjelm (som spelas av Edvin Ryding).

Då Lussan stått som segrare i de nio senaste årens julkamper är hon beredd att ta till alla möjliga metoder för att ingen ska stå i vägen för hennes tionde.

Annons

Sidan om julkampens spektakel börjar märkliga stölder inträffa i byn och misstankar väcks om sabotage i tävlingen. Ett mysterium behöver lösas och barnen i byn tar på sig rollen som detektiver och tar på sig uppgiften att rädda julkampen innan julafton står för dörren.

Fakta julkalendern 2018 i Svt:

Regissör: Emma Bucht

Manus: Lina Åström, Marja Nyberg, Adrian Boberg

Produktionsbolag: Baluba. Producent: Cecilia Norman Mardell

Projektledare SVT: Lisa Andrae

Julkalendern 2018: Storm på Lugna gatan har premiär 1 december 2018 i SVT1 och Barnkanalen.

Läs också: Bildextra: Kommer du ihåg de gamla julkalendrarna?

Gamla julkalendrar på Svt.
Annons