Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sista timmarna – ny dokumentär om Olof Palme

25 feb, 2016 
Margaretha Malmgren
Dokumentären Palme – sista timmarna redogör för tiden före och efter mordet. Skildringen visar hur Olof Palmes död påverkade samhällsdebatten och vår syn på säkerhet och öppenhet mellan medborgare och folkvalda.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 28 februari är det 30 år sedan skotten föll på Sveavägen och Sveriges statsminister Olof Palme blev mördad på öppen gata. Mordet skakade inte bara om en hel nation, det förändrade för alltid den svenska självbilden.

– Det som gör dokumentären så angelägen i dag är att tonläget i det politiska samhällsklimatet stundtals var hätskt och polariserat då. Nu, 30 år senare, går retoriken igen. Alla som är intresserade av och vill förstå den tid vi lever i borde se Palme – sista timmarna, säger Viveka Hansson, TV4-Gruppens programdirektör för Nyheter och samhälle.

Nationell kris

Dokumentärfilmen Palme – sista timmarna kan därför sägas vara ett tidsdokument. Filmen, som sänds i två delar, ger en inblick i Olof Palmes sista år som statsminister och vad som visade sig skulle bli slutet för det Sverige där socialdemokratin i det närmaste var norm.

Annons

– Med hjälp av de intervjuade personerna och dokumentärens kraft vill jag belysa 70- och 80-talets politiska frågor och tonläge. Men även visa på paralleller mellan då och nu – de likheter som vi ser i dagens samhällsklimat. Det är intressant att skildra inte minst för den publik som inte var med på 80-talet, säger Göran Ellung, regissör för dokumentären.

Andra avsnittet

Den andra delen tar avstamp efter skotten på Sveavägen med allt som skedde under natten och hur polisen hanterade sitt uppdrag med en nationell kris. Dokumentären visar även hur den politiska ledningen drabbades och hur medierna förmedlade händelsen.

Medverkande röster: Mårten Palme, Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt, Mona Sahlin, Jan Eliasson, Ulf Adelsohn, Mats Svegfors, Christina Jutterström, Jan Guillou, Maj Britt Theorin, Pierre Schori, Thage G Peterson, Anna- Greta Leijon, Helmuth Schmidt, Gro Harlem Brundtland, Ambulansföraren, sjuksköterskorna som tog emot på sjukhuset, samt flertalet vittnen från mordplatsen.

Palme – sista timmarna: torsdag 25 februari kl. 21.00 i TV 4 (del 2 av 2)

Läs också:

Anna Hage blev vittne till Palmemordet – berättar i Skavlan

Leif GW tittar närmare på Palmemordet

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons