Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Skattjakt och hemligheter i årets julkalender

01 dec, 2014 
Mikael Frohm
Julkalendern 2014
I Piratskattens hemlighet, årets julkalender i SVT, följer vi de tre barnen Minna, Sam och Bianca på en magisk och spännande skattjakt i den kroatiska övärlden bland klippor, stränder och mörka grottor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om de inte hittar piraten Aquilas försvunna skatt kommer den idylliska Orkidékusten att förstöras. Kommer de att hinna?

Allvar och spänning

– Jag har velat göra en julkalender med allvar och spänning, där äventyret är på riktigt. Barnens vänskap är centralt för hela historien. Oförklarliga saker sker som de måste försöka lösa på egen hand. Tittarna kommer få se en helt annan miljö än vad vi har sett i tidigare julkalendrar. Det kroatiska landskapet med sina grottor, stränder och vyer skapar en mystisk och magisk stämning, säger regissören Anna Zackrisson.

Firar jul vid Medelhavet

Syskonen Sam (Buster Isitt) och Minna (Alexandra Breschi) och deras mamma Eva (Ana Gil de Melo Nascimento) åker till Orkidékusten vid Medelhavet för att fira jul hos faster Anja (Mirja Turestedt) och deras kusin Bianca (Lea Stojanov).

Piratens försvunna skatt

Det visar sig att hela kusten ska förstöras efter jul, och de får genom farfar Ivo (Michalis Koutsogiannakis) höra legenden om piraten Aquilas försvunna skatt. Barnen förstår att om de inte hittar skatten kommer den idylliska kusten att förstöras. Men snart visar det sig att det finns mörka krafter som letar efter samma skatt…

Annons

– Att spela in julkalendern är omhuldat av så mycket värme och engagemang. Det har något magiskt skimmer om sig, och relaterar till ens egna barndomsminnen, säger Ana Gil de Melo Nascimento som spelar mamma Eva i serien.

Övriga roller: Richard Ulfsäter, Peter Eggers, Göran Engman, Iwa Boman, Lena T Hansson, Sofia Bach, Christoffer Nordenrot och Madeleine Martin.

Julkalendern 2014 spelades in i Kroatien mellan februari och maj 2014 till största del på ön Brac, bland annat känd för stranden ”Zlatni Rat” som ändrar form beroende på vinden. Inspelningen avslutades sedan på fastlandet i utkanterna av huvudstaden Zagreb.

Julkalendern Piratskattens hemlighet har premiär måndag 1 december kl 7.15 i SVT1 och Barnkanalen. Sändningstider vardagar: 7.15 och 18.45. Sändningstider helger: 8.45 och 18.45.

Läs också:

5 roliga klipp från julkalendern Sunes jul!

Nostalgi! 5 julkalendrar på SVT vi aldrig glömmer

Pernilla Wahlgren klar för julkalendern 2019 i SVT

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons