Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sofia Henriksson vinnare av Sveriges mästerkock 2020

01 apr, 2020 
Minna Wallén-Widung
Sofia Henriksson i Sveriges mästerkock 2020 i TV4.
Foto: Meter/TV4 och Karolina Henke/TV4
Som liten lekte hon att hon var med i matlagningsprogram på tv och gjorde egna kokböcker. Nu har drömmen blivit verklighet för Sofia Henriksson, 27, som vann den tionde säsongen av Sveriges mästerkock.
– Det känns fortfarande helt overkligt, jag får nypa mig i armen, säger den nyblivna vinnaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Sofia Henriksson i april 2019 skickade in en spontanansökan till Sveriges mästerkock hade hon inga tankar på att hon ens skulle kallas till audition. Hon glömde bort det hela och flyttade till Madrid där hon fått jobb som tv-spelstestare. När samtalet kom från tv-produktionen blev hon därför minst sagt chockad.

– Jag tänkte att då får jag väl komma till en första audition och sen blir det inget mera. Jag trodde verkligen aldrig att jag skulle ta mig vidare, säger hon.

Sofia Henriksson på bild i sin nya kokbok Always hungry.
Sofia Henriksson. Foto: Frida Wismar/Bonnier Fakta

Finalen i Sveriges mästerkock 2020

Men vidare gick hon – hela vägen till finalen. När domarna ropade upp hennes namn som vinnare i det sista programmet kunde hon knappt ta in att det faktiskt hände.

Annons

– Jag fick en blackout och minns knappt någonting alls från det. Det tog minst en halvtimme innan jag hade landat lite, och då kändes det både overkligt och jättekul samtidigt.

Markus Aujalay ger Sofia Henriksson en kram i finalavsnittet av Sveriges mästerkock 2020 i TV4.
Sofia Henriksson gratuleras av domaren Markus Aujalay i finalen av Sveriges mästerkock. Foto: Meter/TV4

Nu har det gått några månader sedan programmet spelades in och Sofia har hunnit smälta upplevelsen lite. Hon konstaterar att hon har lärt sig otroligt mycket av att vara med i programmet.

– Domarna är så jäkla kunniga! Det är så lite som kommer med i tv, men att så kunniga kockar står och bedömer ens mat är världens lyx. Man lär sig jättemycket om hur de ser på smaker och texturer.

Annons

Hittar inspiration i hela världen

För Sofia handlar det mesta i livet om mat. Hon kommer från en matälskande familj och har alltid velat vara med i köket.

– Mormor har alltid lagat mycket mat och på somrarna var jag hos henne tillsammans med mina kusiner. Då fick vi alltid skriva matsedlar och hjälpa till att rulla köttbullar. Jag minns också att jag brukade häfta ihop A4-papper till egna kokböcker och leka att jag var med i matlagningsprogram i tv.

Sofia Henriksson och Edvard Wistedt i finalen av Sveriges mästerkock i TV4.
Sofia Henriksson och Edvard Wistedt i finalen. Foto: Meter/TV4

Annars är det under resor runtom i världen som Sofia hittar sin matinspiration. Hon har besökt över 50 länder och att lära sig de lokala mattraditionerna är en viktig del av upplevelsen.

Annons

– Jag älskar att lära mig laga nya maträtter på nya platser. Det är andra tekniker, andra råvaror, andra typer av verktyg än här hemma. Det gör att man utvecklas. Att resa och att lära mig laga mat utomlands är min passion och drivkraft.

Sofia Henriksson: "Tävlingsmänniska in i benmärgen"

Sofia beskriver sin medverkan i Sveriges mästerkock som en otroligt rolig, men samtidigt väldigt pressande, upplevelse. Vinsten, som först tedde sig fullständigt ouppnåelig, blev till slut verklighet. Detta trots att hon inte hade lagat mat på tre månader när inspelningarna drog igång, eftersom det saknades kök i lägenheten i Madrid där hon tidigare bodde.

Sofia Henriksson i finalen av Sveriges mästerkock 2020.
En rörd Sofia Henriksson under finalen av Sveriges mästerkock. Foto: Meter/TV4

Men så presterar hon också bäst under press.

–Jag är en tävlingsmänniska in i benmärgen. Jag har två storebröder och har tävlat mot dem i hela mitt liv. Jag tror att jag behöver den pressen och stressen för att verkligen ge allt.

Annons

Sofia Henrikssons kokbok Always hungry

Tiden mellan att finalprogrammet spelades in och att det sändes, har varit hektisk. Precis som tidigare vinnare har Sofia fått skriva en egen kokbok. I Always hungry blandar hon sina favoritrecept från världens alla hörn.

– Boken är uppbyggd utifrån mina resor. Det är jättekul att få dela med sig av exempelvis receptet på pupusas, som är jättevanliga i El Salvador men som inte så många känner till i Sverige.

Omslaget till Sofia Henrikssons kokbok Always hungry.
Sofia Henrikssons kokbok Always hungry. Foto: Frida Wismar/Bonnier Fakta

Sofia, som är journalist i grunden, drömmer nu om att kunna ägna sig åt mat på heltid.

– Jag hoppas och önskar att jag ska kunna göra det. Jag har en dröm om att öppna en egen restaurang, men det är kanske tio år fram i tiden. Det skulle också vara roligt att jobba med Youtube i någon form, jag är själv en digital Youtubenörd.

Vem är Sofia Henriksson?

Namn: Sofia Henriksson.

Ålder: 27 år.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Journalist (har tidigare jobbat för bland annat Sveriges radio, Expressen och Matmagasinet), tv-spelstestare.

Drömmer om: Att öppna en egen restaurang och kunna försörja sig på matlagning.

Favoritkök: Det peruanska, det japanska och det italienska. ”Mat är en så stor del av den sociala samvaron i de här länderna. Det finns en oerhörd glädje och stolthet över maten”.

Tre ingredienser som alltid finns hemma hos Sofia: ”Svartpeppar, citron och smör är en svårslagen kombination”.

Annons