Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sofias änglar: Förlamade Maria drömmer om att kunna cykla

17 okt, 2018 
Fredrik Rubin
Maria och Fredrik i Sofias änglar
Maria är en aktiv trebarnsmamma som älskar att cykla. Men efter en akut inflammation i hjärnan är hon förlamad från bröstkorgen och neråt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tillsammans med maken Fredrik och deras tre barn ägnar Maria en stor del av sin fritid åt sitt stora intresse – cykling. Men förutsättningarna förändras när Maria, strax innan julen 2017, drabbas av en akut inflammation i hjärnan.

– Det var helgen innan julavslutningen 2017 som jag började känna mig febrig och fick influensaliknande symptom. Sen kände jag att det började domna i vänster ben, säger Maria, i Sofias änglar.

Förlamades från bröstkorgen och neråt

Maria beslöt sig för att ta ett varmt bad, men när hon skulle gå upp kunde hon inte längre stödja på sitt ben. I ambulansen börjar känseln försvinna även i den andra benet och sedan fortsatte känseln försvinna högre och högre upp i kroppen.

– I början trodde jag inte hon skulle överleva, när det var som mörkast. Jag trodde jag skulle bli själv med barnen, säger Fredrik.

Maria och Sofia möts i programmet
Sofias änglar hjälper till med att anpassa hemmet. Bild: Kanal 5

Rullstolsbunden efter sjukdomen

Maria förlamas från bröstkorgen och neråt. Efter tre månaders behandling och rehabilitering är hon hemma hos sin familj igen. Men hennes nya fysiska förutsättningar som rullstolsbunden, gör vardagspusslet än mer komplicerat. Maria kan inte heller nå de gemensamma utrymmena i källaren.

Annons

– Torka bordet efter maten kan jag göra men det tar väldigt mycket energi. Och jag kan ju komma ut på altanen, men jag kan inte komma in igen. Är jag hemma själv så är jag inlåst. Jag bli nog mest frusterad i de situationer när jag inte kan göra det som jag vill göra, säger Maria.

– Vi har tre barn med mycket träning och aktiviteter. Vi hade problem innan att få ihop vardagspusslet på två personer. Om vi inte får hjälp så vet jag helt ärligt inte hur länge till jag orkar, säger Fredrik.

Sofias änglar hjälper till

Lyckligtvis sträcker teamet bakom Sofias änglar ut en hjälpande hand och anpassar hemmet efter Marias nya förutsättningar. Bland annat konstrueras ett träningsrum liksom en anordning kommer på plats som möjliggör för Maria att nå källaren. Med en särskilt anpassad cykel ges Maria även möjlighet att ta upp sitt största intresse.

– Oj vad fint, man kan knappt föreställa sig hur det var från början, säger Maria medan hon glider ner på den handikappanpassade glidskenan ner till källaren och ser hur Sofias änglar renoverat källarens sällskapsrum och det nya gymmet.

Maria är tacksam över arbetet som utförts av Sofias änglar.
Glädjen var stor över det nya anpassade hemmet. Bild: Kanal 5

Sofias änglar sänds måndagar 20:00 på Kanal 5.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons