Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Sofias änglar: Pappa Spero rycktes bort från familjen

31 aug, 2018 
AvHenrik Högström
Med tre barn och ett hus att renovera hade Spero och Emma fullt upp i vardagen. En vardag som slogs i spillror när Spero plötsligt drabbades av en hjärnblödning och dog. ”Det var min bästa vän som försvann”, säger Emma i Sofias änglar på Kanal5.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Småländska Emma och Spero från Nigeria träffades som kolleger inom vården. Emma fastnade för den varma killen med det stora hjärtat och de blev ett par. Tillsammans byggde de en tillvaro med barn, arbete och ett gemensamt hem utanför Uppsala.

– Vår plan var ju att fixa till och fräscha upp det tillsammans. Göra det till vårt hem, berättar Emma i ”Sofias änglar”

Gick inte att operera

På bilder kan man följa familjens vardag. Se hur de tre barnen, storebror David och tvillingarna Alice och Simon, kryper upp i pappas knä i soffan efter att han kommit hem från jobbet. David har fortfarande kvar modellen av ett skelett som hans pappa Spero använde när han studerade till naprapat.

Men Emmas man och barnens pappa finns inte längre. Emma berättar om den där natten för ett par år sedan då han rycktes från dem. Emma och Spero hade precis lagt sig när hon hörde hur maken sprang ner på nedervåningen. Hon ropade efter honom men fick inget svar.

Annons

Massiv hjärnblödning

När Emma tagit sig ner hittade hon Spero lutad mot hallspegeln, med halva kroppen hängande längs sidan. Spero hade drabbats av en massiv hjärnblödning och hans liv gick inte att rädda.

– Trycket på hjärnan var för stort. Det gick inte att operera, berättar Emma i Sofias änglar.

Emma och barnen kämpar för att få vardagen att gå ihop utan Spero.
Emma och barnen kämpar för att få vardagen att gå ihop utan Spero. Foto: Kanal 5

Tre barn

Med tre barn och en vardag som ska fungera finns det inte mycket plats för sorgearbete. Men minnet av Spero finns där hela tiden. Emma berättar om hur hon kommer på sig med att ställa fram fem tallrikar istället för fyra och barnen saknar den varma famnen och skratten.

Annons

Emma beskriver Spero som en man som ville bygga broar, som tog det bästa av afrikansk och svensk kultur och mixade ihop det.

– Han hade ett jättestort och varmt hjärta. Det var min bästa vän som försvann bara så där.

Sofias änglar, Kanal 5
Familjen bor kvar i huset utanför Uppsala men renoveringen har stannat av. Foto: Kanal 5

Familjen bor kvar i samma hus. Projektet som Emma och Spero hade tillsammans. Skillnaden är att utan Spero har arbetet med huset inte kommit vidare. Ett badrum har underkänts av försäkringsbolaget och ett annat rum har så mycket drag att dörren måste hållas stängd på vintern.

Vill bo kvar

Men även om huset påminner om hur Spero rycktes från familjen så vill Emma bo kvar.

Annons

– Det betyder väldigt mycket för oss att bo här. Det är ju vårt gemensamma hem, säger Emma.

I det utsatta läget får Emma och barnen hjälp av Sofias änglar med programledarna Mattias Särnholm, Johnnie Krigström och Sofia Wistam som rycker in. Ett uppdrag som innebär både kvalificerat hantverk och en förståelse för Emmas situation.

Jonnie Krigström och David pratar om Spero och vilken färg David vill ha i sitt rum.
Jonnie Krigström och David pratar om Spero och vilken färg David vill ha i sitt rum. Foto: Kanal 5

Sofias änglar sänds i Kanal 5, måndagar 20.00

Läs också:

Sofias änglar: Johannes tog sitt liv efter sjukdomen

Sofias änglar: Fanny, 17, orkade inte leva längre

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons