Sommarkrysset 15 juni 2019: Alla artister som uppträder

Här är alla artister som uppträder på Sommarkrysset den 15 juni 2019. Som vanligt leder Gry Forsell allsången från Gröna Lund.
I Sommarkrysset den 15 juni 2019 uppträder Anna Bergendahl, Erik Lundin och Peter Jöback på Gröna Lund. Som vanligt leds programmet av Gry Forsell och sänds på TV4 klockan 20.00.

Anna Bergendahl

Anna Bergendahl uppträder på Sommarkrysset den 15 juni 2019

Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT

Färsk från en finalplats i Melodifestivalen 2019 med låten Ashes to Ashes så intar Anna Bergendahl scenen på Gröna Lund den 15 juni. Artisten slog igenom i Idol 2008 där slutade på en hedersam femteplats. Två år senare, 2010, vann hon Melodifestivalen och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest i Oslo. Tyvärr räckte inte låten This is My Life hela vägen till final utan Anna åkte ut redan i semifinalen. Det var den första, och hittills enda, gången som Sverige missat en final i Eurovision Song Contest sedan semifinalerna infördes. Detta trots att den fick högsta poäng av både Danmark och Norge.

Efter Eurovision Song Contest begav sig Anna ut på en klassisk svensk sommarturné med stopp på Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg – och Sommarkrysset! 

Mellan 2012 och 2015 fokuserade Anna Bergendahl helt på musiken: Hon flyttade till USA, gav ut fyra singlar och ett album och SVT sände en dokumentär om hennes liv i USA. Hon släppte även en EP med livemusik innan hon tog ett steg tillbaka och lämnade musiken för att satsa helhjärtat på sina studier till läkare på Örebro universitet.

2018 var hon tillbaka och spelade sin musik på radio- och tv-kanaler innan hennes medverkan i Melodifestivalen 2019 offentliggjordes. Genom andra chansen tog hon sig till finalen.

Erik Lundin

Erik Lundin uppträder på Sommarkrysset den 15 juni 2019.

Foto: Jessica Gow/TT

Sedan han gav ut sin första singel på engelska 2012, under artistnamnet Eboi, har Erik Lundin hunnit bli ett självklart namn i den svenska musikindustrin. Singeln Annie Lööf och den efterföljande EP:n Suedi (2015) väckte starka reaktioner och möttes av väldigt god kritik. 2016 kom ytterligare en EP, Välkommen hem, och samma år vann han Årets hiphop/soul på P3:s guldgala samt både Årets textförfattare och Årets hiphop/soul på den svenska Grammisgalan.

I år, 2019, kom det efterlängtade debutalbumet från Erik Lundin, Zebrapojken. Skivan tog sig upp på en femteplats på Sverigetopplistan och möttes av idel hyllningar från recensenter och musikälskare över hela landet var eniga: Erik Lundin kommer slå igenom stort – och det snart.

Den 15 juni får vi äntligen se honom inta scenen på Sommarkrysset och sjunga ut sina väl valda ord till hela svenska folket.

Peter Jöback

Peter Jöback uppträder på Sommarkrysset den 15 juni 2019.

Foto: Karin Törnblom/TT

När Peter Jöback först dök upp i den svenska offentligheten var det nog få som förstod hur stor han skulle bli i svensk musikhistoria. Hans första stora uppträdande, 1990 i Melodifestivalen, så slutade han näst sist med låten En sensation. Två år senare sjöng han den officiella låten till fotbolls-em för herrar, More Than a Game, tillsammans med Towe Jaarnek och tre år senare, 1995, så kom det stora genombrottet: Han fick rollen som Robert i Benny Andersson och Björn Ulvaeus Kristina Från Duvemåla. Den mest ikoniska låten från musikalen var Peter Jöbacks Guldet blev till sand som tog sig upp på svensktoppen – och stannade där i 110 dagar!

Med låten Higher (2000) kom Jöback tillbaka med ett poppigare och mer modernt sound och låten blev årets mest spelade på svenska radiokanaler. Både NRJ och Tracks utsåg honom till årets artist.

2002 kom julskivan Jag kommer hem igen till jul till stort jubel. Anders Nunstedt på Expressen tog i från tårna och utnämnde den till Tidernas julskiva.

2009 flyttade Peter Jöback till New York och spelade in musik. Tiden i USA blev också en dokumentär, Happy, Handsome and Unknown, som sändes på SVT och norska NRK och visade upp en Peter Jöback i en mer anonym tillvaro.

Under 2010-talen har han hunnit med att bli den första svensken att uppträda i Radio City Music Hall under Tonygalan, bli Årets artist (QX, 2014) och sålt ut konserter i London. Dessutom har han medverkat i filmer som Livet är en schlager och spelat huvudrollen i stora musikaler, exempelvis som Fantomen i Fantomen på Operan i Stockholm.

Källa: Wikipedia, allas.se, Expressen
Foto: Gröna Lund