Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Sven Melander om alkoholproblemen: ”En nattsvart ångest”

28 dec, 2018 
Cecilia Ahle
Sven Melander i Stjärnorna på slottet 2018 i SVT.
Under decennier gjorde Sven Melander allt inom den svenska kultur- och nöjesbranschen. Ett hektiskt liv som ledde till stora alkoholproblem. "Man är nere i ett enormt svart hål som är så in i helvete obehagligt", berättar han i säsongspremiären av Stjärnorna på slottet i SVT.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den folkkäre skådespelaren och komikern Sven Melander, 71, växte upp i en hyreslägenhet i södra Malmö med sin mor, far, bror Ulf Jörgen och morfar. Det var ett hem som var fysiskt trångt, men fullt med kärlek och uppmuntran.

I Stjärnorna på slottet berättar han om de stora drömmarna han hade redan från barnsben för de andra deltagarna, skådespelarna Kajsa Ernst, Alexander Karim och Lena Söderblom och författaren Camilla Läckberg.

Sven Melander som barn

– Jag var ett livfullt och fantasirikt barn med väldigt mycket idéer. Jag hade många tankar om vad jag skulle bli, vad jag skulle göra, resa och bygga. Det mest fantastiska med det här är att min mor deltog med liv och lust i dessa fantasier, säger Sven Melander i programmet.

Sven Melander som barn.
Sven drömde om alla möjliga yrken när han var liten. Foto: SVT

Efter att ha längtat länge med sina drömmar, började han äntligen skolan. Men ingenting blev som han trodde. De kommande tolv åren i skolans värld var jobbiga och barnet Sven fylldes snabbt utav rädslor.

Annons

– Jag hade väldigt ont i magen som barn och jag tror att det berodde på att jag var väldigt ängslig. Jag tror att jag var ett väldigt nervöst barn, rädd för att inte få vara med, rädd för att hamna utanför. Samtidigt som jag var väldigt framåt och gärna tog ledningen.

Rädslan släppte inte förrän Sven, en ingenjörsutbildning senare, kom in på journalisthögskolan. Efter tio minuter visste han att det var helt rätt för honom.

– Den människan som jag är i dag, det är den människan som jag blev då. Det gav mig en sådan enorm trygghet. Plötsligt hade jag inte ont i magen mer. Jag var inte rädd för att hamna utanför.

Berra och Sällskapsresan

När kocken Tareq Taylor har serverat alla stjärnorna på Teleborgs slott i Växjö en egenfiskad abborre berättar Sven om de lyckliga åren på Aftonbladet i Stockholm.

Förutom att lära sig enormt mycket och jobba med duktiga journalister, så ledde tiden där till mötet med Sveriges kultur- och nöjeselit genom hans blivande parhäst Åke Cato.

Lena Söderblom och Alexander Karim i Stjärnorna på slottet 2018 i SVT.
Skådespelarna Lena Söderblom och Alexander Karim lyssnar spänt på Sven Melander. Foto: SVT

En av de som Sven träffade tidigt var skådespelaren, konstnären och filmmakaren Lasse Åberg. Han bjöd in Sven till fest i Skåne år 1980, en fest som skulle förändra allt.

Annons

– Vi hade otroligt roligt och efteråt kom Lasse fram och frågade ”vill du var med i min nya film?”. ”Ja, för fan”, sa jag, ”det är bara att skicka papperna så kommer jag.”

Sagt och gjort. Några veckor senare träffades hela gänget från den i dag klassiska filmen Sällskapsresan.

Sven Melander spelar Berra i Sällskapsresan 1980.
Sven Melander som Berra i Lasse Åbergs film Sällskapsresan. Foto: SVT

Hans allra första filmroll i livet blev den nedsupne Berra, en roll som var och varannan svensk kan citera.

– Väldigt få har ens en replik som alla vet, ännu färre, naturligtvis, två. Sven har typ åtta. Han har åtta sådana! Det som är så coolt med det, är att du har rört folksjälen på ett sätt, säger Alexander Karim imponerat.

Sven Melander om alkoholproblemen

Det var starten på en gedigen karriär inom den svenska kultur- och nöjesbranschen.

Annons

De kommande åren syntes han i NöjesmaskinenNöjesmassakern med klassiska sketchinslag som kockarna Werner och Werner, trollet Rulle och Rattmuffen och i slutet av 1980-talet blev han chef för Kanal 1:s nöjesredaktion.

Sven Melander och Lasse Åberg.
Sven Melander och Lasse Åberg har haft många samarbeten under åren. Foto: SVT

Men under årens lopp tyckte hans dåvarande fru, Karin, att Sven hade blivit bitter. Till sin fasa upptäckte han att det stämde och kopplade det till ett ”tilltagande drickande”.

– Det var nog början på att jag insåg att jag hade problem. Det är en sjukdom att man blir hooked på ett gift. De förlösande orden sa Karin, ”du är inte du när du dricker”.

Sven ringde själv för att få hjälp med sina alkoholproblem.

– Jag inser att jag har varit nere och vänt på platser där man inte vill vara. När man är allra värst, när man inte vill sluta, då är det en nattsvart ångest över att man inte kan. ”Varför kan inte jag? Varför ska jag drabbas?” Man är nere i ett enormt svart hål som är så in i helvete obehagligt.

Annons

Valde själv att berätta om cancern

Efter decennier av tv-program, filmer, teateruppsättningar, musikaler och revyer har Sven Melander i dag bland annat en egen blogg och Youtubekanal, där han pratar om politik och samhällsproblem.

Det var också i sin egen kanal som han lämnade beskedet att han hade drabbats av en elakartad cancertumör tidigare i år.

Han har tidigare berättat att han fick snabb hjälp och att tumören togs bort under en operation, till följd av cellgiftsbehandling.

– Det är inte ett dugg synd om mig. Jag vägrar bli något slags offer. It is the way that it is. Är det någon som vill att det ska bli på ett annat sätt, så fine, säger Sven Melander till de andra stjärnorna.

Premiäravsnittet av Stjärnorna på slottet sänds 29 december i SVT1 20.00.

Läs också:

Här är alla deltagarna i Stjärnorna på slottet 2018

11 citat som gör att vi älskar Sällskapsresan!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons