Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Sven Melanders legendariska karriär - 5 ikoniska ögonblick vi aldrig kommer glömma

01 apr, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, Stina Lundberg Dabrowski och Sven Melander var programledare för Nöjesmaskinen, till höger Sven Melander och Lasse Åberg i Sällskapsr4esan.
Nöjesmassakern, Sällskapsresan och en uppsjö av hysteriskt roliga sketcher. Sven Melander roade oss under flera årtionden. Vi har samlat 5 ögonblick som etsat sig fast i många svenskars medvetande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det räcker att du säger "fred på jorden" och chansen är stor att någon i din omgivning förknippar frasen med Sven Melander.

Vi ska återkomma till den.

Den 31 mars 2022 gick en av våra mest folkkära skådespelare och tv-personligheter ur tiden.

Det var familjen som meddelade att han lugnt och stilla hade somnat in omgiven av sin närmsta familj. Detta efter att han hade kämpat mot cancer i flera omgångar.

Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 årBrand logo
Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 år

Sven Melander blev 74 år gammal.

Familjen har också lagt upp en bild på Instagram med ett meddelande om att han har somnat. I skrivande stund har tusentals kommenterat bortgången.

Annons

Men trots att han inte finns med oss längre, kommer han inte att glömmas. Sven Melanders komiska talang och stora arbetskapacitet har för evigt skrivit in honom som en av svensk televisions största stjärnor.

Fem ikoniska ögonblick ikoniska med Sven Melander

1. "Fred på jorden".

Det är få som kan hålla sig för skratt när lilla Anna ska svara på Sven Melanders fråga om vad hon mest önskar sig mest av allt. Han vill att hon ska svara fred på jorden, men flickan är lite för materiellt orienterad för att ge just detta svar. Sven Melander försöker guida henne rätt utan någon större framgång. Till slut blir han förbannad och skäller ut Anna tills hon ger det korrekta svaret.

Annons

Den tidlösa sketchen från Nöjesmassakern (1985) har smått osannolika fyra miljoner visningar på Youtube. Inte så konstigt. Den håller än och du ser den här.

2. Allt med "Berra"

Säg "Sällskapsresan" och många i din närhet kommer omedelbart att dra på smilbanden. Filmen ÄR Sverige och humorn i den får oss att få syn på oss själva.

Sven Melanders spelade den ständigt drickande karaktären Berra som är med på resan till Kanarieöarna. Han hade vid den tiden ingen erfarenhet av film eller skådespeleri. Han fick frågan efter att ha varit på en fest där Lasse Åberg också var inbjuden.

Annons

– Jag berättade historier och imiterade människor och var i grym form. Efter festen så kom Lasse fram och frågade om jag ville vara med i hans nya film och jag sa "ja, för fan". På något sätt var det väldigt självklart, säger Sven Melander i en artikel som ligger upp på hans hemsida.

Se klippet när Sven Melander dyker upp i "Sällskapsresan" för första gången här under.

3. Preben och Preben "bager wienerbrød"

De "danska" kockarna Preben & Preben var ett stående inslag i "Nöjesmassakern" på 1980-talet. De gjorde allt mellan himmel och jord i köket. Här har du klippet när de gjorde wienerbröd på ett charmigt sätt.

Annons

4. Trollet Rulle

Karaktären Rulle var också en del av utbudet i "Nöjesmassakern". Med sina korta och smått bisarra sketcher blev han en fnissigt inslag.

5. Försvaret av Zara Larsson

På lite äldre dagar gjorde Sven Melander klipp där han kommenterade samhällsdebatten. På sitt helt egna sätt tog han ställning i olika frågor. Ofta rasade han mot dumheten var han än såg den.

Annons

Under metoo-hösten fick artisten Zara Larsson motta mängder med hat eftersom hon rasade mot övergreppen som kvinnor fått vara med om utan något straff för förövaren. Sven Melander ryckte ut till Zaras försvar i en video som blev ett av de mest virala i hans egna sociala medier.

Här nedan ser du klippet på Youtube.

Annons